Εκτενής αναφορά του Euractiv στην αποκάλυψη του Documento σχετικά με τον τρόπο που το Ταμείο Ανάκαμψης κατέληξε… ταμείο ενίσχυσης μεγαλοεπιχειρηματιών, με την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το δημοσίευμα του Euractiv καταγράφει τα όσα αποκάλυψε το Documento στο φύλλο της 29ης Απριλίου, σχετικά με τη διαδρομή ποσού ύψους 622 εκατ. ευρώ το οποίο κατέληξε σε 13 βαθύπλουτους επιχειρηματίες και μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων.
«Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν συνολικά σε 14 επιχειρηματίες που ούτως ή άλλως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τραπεζική δανειοδότηση αν το επιθυμούσαν, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν πολύ υψηλά κέρδη και επομένως δεν έχουν την ανάγκη των λεγόμενων φτηνών ευρωπαϊκών δανείων, για τα οποία μάλιστα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
«Το Documento σημειώνει, ότι είναι φυσιολογικό ανάμεσα στους δανειοδοτούμενους από το Ταμείο Ανάκαμψης να υπάρχουν και επιχειρηματικοί κολοσσοί, οι οποίοι πέραν πάσης αμφιβολίας συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και συνολικά στην οικονομία της χώρας. Αλλά σημειώνει την έκπληξή του για το γεγονός πώς τα χρήματα αυτά δεν κατευθύνονται προς τον γεωργικό ή τον κτηνοτροφικό τομέα ή τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν δει πραγματικά τα έσοδά τους να μειώνονται δραματικά», επισημαίνεται στο Euractiv.
Η εν λόγω κατάσταση έχει προκαλέσει θόρυβο στην Κομισιόν, η οποία από πολύ νωρίς, σύμφωνα και με δημοσίευμα του Euractiv, είχε εκφράσει προβληματισμό και επιφυλάξεις για το αν τα χρήματα του ταμείου θα κατευθύνονταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2022 ο Σαράντης Μιχαλόπουλος, ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες και δημοσιογράφος του Euractiv, είχε αποκαλύψει ότι στα κονκλάβια της ΕΕ ανησυχούν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα επιχειρηματιών».
Πηγή την οποία επικαλείτο ο δημοσιογράφος ανέφερε μάλιστα πως η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι το ελληνικό κράτος θα έδινε προτεραιότητα σε λεγόμενες ασφαλείς επενδύσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες, και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι φόβοι αυτοί φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Το Euractiv καταλήγει τονίζοντας ότι η συζήτηση για τον χειρισμό των χρημάτων που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει «φουντώσει». «Το ΠΑΣΟΚ που αναδεικνύεται ως τρίτη δύναμη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή, έχει ξεκαθαρίσει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να διοχετεύσει ένα 8-10% από τα χρήματα αυτά στην Υγεία και τις Υποδομές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι τα χρήματα του Ταμείου θα πρέπει να διαμοιραστούν σε όσους τομείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη».
«Τον Ιούλιο του 2022, η κυβερνητική πλειοψηφία είχε αρνηθεί αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής η οποία θα ήλεγχε τον τρόπο διαμοιρασμού των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης», υπενθυμίζει το Euractiv κλείνοντας την εκτενή αναφορά του.