Τον λέμε juggler / ζογκλέρ και νομίζουμε ότι είναι ένας καλλιτέχνης/ακροβάτης, που θεραπεύει μια τέχνη αιωρο-ισορροπίας αντικειμένων, η οποία εφευρέθηκε στην… Γαλλία και μάλιστα τον Μεσαίωνα και δη από καλλιτέχνες του κύκλου τσίρκου! Η λέξις, λένε, προέρχεται από την αρχαία γαλλική λέξη jangler < λατ. joculari (είδος παιγνιδιού), που μόλις τον 11ο αι. μ.Χ. γίνεται λέξη παιγνιδιού για ψυχαγωγία και τον 19ο αι. με την σημερινή της έννοια! Aλλά υπάρχουν αποδείξεις ότι το… άθλημα ως ψυχαγωγία παιζόταν και στην αρχαία Αίγυπτο, ήδη από την αρχή της 2ας χιλιετίας π.Χ.!
Του Γιώργου Λεκάκη, συγγραφέα και μέλους του ΔΣ της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ)
Στην παρακάτω αρχαία τοιχογραφία φαίνεται να απεικονίζονται αρχαίοι Αιγύπτιοι… ζογκλέρ! Βρέθηκε στον 15ο τάφο ενός Αιγύπτιου πρίγκηπα, στην περιοχή Beni Hasan, της Αιγύπτου που χρονολογείται από το 1994 έως 1781 π.Χ. Σύμφωνα με τον δρ. Bianchi, συνεργάτη του Μουσείου Μπρούκλιν «ο τάφος 15, της Karyssa I, απεικονίζει τα πράγματα που απολάμβανε στην ζωή του ο θανόντας και που θέλει να πάρει μαζί του στον επόμενο κόσμο.
Το γεγονός ότι οι… ζογκλέρ αντιπροσωπεύονται σε έναν τάφο υποδηλώνει και την θρησκευτική σημασία τους… Τα στρογγυλά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στις ταφικές τοιχογραφίες και γενικά τις ταφές, αντιπροσώπευαν ηλιακά σύμβολα, την γέννηση και τον θάνατο».
Δηλ. τον κύκλο της ζωής!
Ίσως οργανωμένοι θίασοι τέτοιων αιωρο-ισορροπιστών, πετώντας τελετουργικά τις μπάλες τους στον αέρα / ουρανό, αναπαρίσταναν την κίνηση των αστέρων και των πλανητών!
Το παιγνίδι φαίνεται να συνεχίζεται και στα ελληνικά και τα ρωμαϊκά χρόνια. Το ταφικό ανάγλυφο (του 1ου αιώνα μ.Χ.) – στην κορυφή του άρθρου – είναι από την στήλη Settimia Spica, όπου εικονίζεται ένας… ζογκλέρ. Το ανάγλυφο εκτίθετο στο Museo della Civilta Romana. Αλλά αυτό έκλεισε το… 2014 για την «αναμόρφωσή του». Και φαίνεται ότι τα έργα του δεν έχουν αρχίσει ποτέ… Έτσι θάβεται(;) η Ιστορία… και μένει μόνο σε φωτογραφίες…
http://www.arxeion-politismou.gr/2018/04/zoggler.html