Θηλυκή ομορφιά στη μυθολογία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την Αρχαία Ελλάδα ως την Αρχαία Αίγυπτο και από την τέχνη στη σκανδιναβική μυθολογία

Αθώρ

keimeno dw omorfia

Μία από τις πιο σημαντικές θεές της αρχαίας Αιγύπτου συνδέεται με τον ουρανό, τον ήλιο, τη σεξουαλικότητα και τη μητρότητα, τη μουσική και το χορό. Θεά της ομορφιάς και της γονιμότητας.

Αφροδίτη

keimeno dw omorfia1

Στη «Γέννηση της Αφροδίτης» του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Σάντρο Μποτιτσέλι (1445-1510) για πρώτη φορά από την εποχή της αρχαιότητας υμνείται το γυμνό σώμα. Η ομορφιά αναδύεται μέσα από ένα όστρακο.

Η «κοιμωμένη Αφροδίτη»

keimeno dw omorfia2

Η «κοιμωμένη Αφροδίτη» του Τζορτζόνε ζωγραφίστηκε χωρίς κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο. Τη θεά της ομορφιάς, την ζωγράφισε το 1507 για ένα γάμο και πιθανώς τον πίνακα να ολοκλήρωσε ο Τισιανός. Οι μαλακές γραμμές στο φόντο φαίνονται σαν συνέχεια του σώματος.

Η «Ωραία Ελένη»

keimeno dw omorfia3

Η ομορφιά της ήταν παροιμιώδης. Χάθηκε ένα βασίλειο εξαιτίας της. Κάθε άντρας που την έβλεπε ήθελε να την κατακτήσει. Ο Όμηρος την ανέφερε στην Ιλιάδα. Ο Γκαίτε μιλούσε για αυτήν στον Φάουστ. Στον πίνακα του 18ου αιώνα παρουσιάζεται η «Ωραία Ελένη» στην Τροία.

Φρέγια

keimeno dw omorfia4

Η Φρέγια δείχνει το αστραφτερό κολιέ της. H Φρέγια ήταν η θεά της γονιμότητας στη σκανδιναβική μυθολογία. Ήταν η αντίστοιχη θεά της Αφροδίτης, ήταν ατίθαση και είχε πάρα πολλούς εραστές. Η εικόνα είναι από του βιβλίου του Σκωτζέζου Ντόναλντ Α. Μακ Κένζι με θέμα τους τευτονικούς μύθους. Το βιβλίο είναι του 1890.

πηγή: DW

ΔΗΜΟΦΙΛΗ