Στη Σκανδιναβική μυθολογία η Βαλχάλλα (Valhöll,»Αίθουσα των σφαγιασθέντων ) είναι αίθουσα του Όντιν (1), σπίτι σε όσους σκοτώνονται ένδοξα στη μάχη, τους οποίους καλωσορίζει ο Μπράγκι (2) και οι οποίοι συνοδεύονται στη Βαλχάλλα από τις βαλκυρίες (3).
Διαθέτει πεντακόσιες σαράντα πόρτες, τοίχους φτιαγμένους από λόγχες, στέγη φτιαγμένη από ασπίδες και πάγκους καλυμμένους με θώρακες στήθους. Λέγεται πως υπάρχει χώρος για όλους όσοι επιλεχθούν. Όλοι αυτοί ονομάζονται Εϊνχέργιαρ.
Εδώ, κάθε μέρα, οι σφαγιασθέντες πολεμιστές που θα βοηθήσουν τον Οντίν στο Ράουναροκ (4), την τελική μάχη των θεών εναντίον των γιγάντων, οπλίζονται και κατά χιλιάδες προπονούνται σε μάχες στις πεδιάδες της Ασγάρδης (5). Τη νύχτα επιστρέφουν στη Βαλχάλλα και δειπνούν με ψημένο αγριογούρουνο πίνοντας μεθυστικό ρόφημα.
Αυτοί που δεν καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βαλχάλλα καταλήγουν στην κατοικία των νεκρών (Χελχέιμ) (6), ένα μέρος κάτω από τον κάτω κόσμο (Νιφλχέιμ) (7) ή σε κάποιο άλλο μέρος. Παραδείγματος χάριν, όσοι χάνονται στη θάλασσα πηγαίνουν στην αίθουσα του Εγκίρ (8) στον πάτο της θάλασσας.
Πέρα από τις βαλκυρίες και τους Εϊνχέργιαρ στη Βαλχάλλα ζει και ένας κόκορας που ονομάζεται Γκουλλινκάμπι (Gullinkambi).
Στο Μπεογούλφ (9) η Βαλχάλλα ονομάζεται λαμπερό φρούριο.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. Ο Όντιν θεωρείται ο ανώτατος θεός στη Σκανδιναβική και Τευτονική Θρησκεία και μυθολογία. Είναι υιός της γιγαντίδος Μπέστλα (Bestla) και του Θεού Μπορ (Borr), ο ύπατος των Θεών Αισίρων (Æsir), του σημαντικότερου κλάδου του σκανδιναβικού πάνθεου. Ήταν πατέρας αρκετών εξ αυτών και δημιουργός του πρώτου ζεύγους της τωρινής γενεάς ανθρώπων (του Ασκ και της Έμπλα), διαμορφωτής των Εννέα Κόσμων της τευτονικής παραδόσεως από τα λείψανα του γίγαντα Ύμιρ (Ymir).
Το όνομα Όντιν προέρχεται από αρχαίο σκανδιναβικό Óðinn, το οποίο ετυμολογείται από τη λέξη óðr , «οργή». Το όνομά του ποικίλει: Óðinn στα ισλανδικά, Oden στα σουηδικά, Wõden στα αγγλοσαξωνικά, Wuodan στα αλλεμανικά, Wotan ή Wothan στα γερμανικά, Godan στα λομβαρδικά.
Ο Όντιν εμφανίζεται ως θεός του πολέμου στις νότιες τευτονικές πηγές από τον 5ο ως τον 8ο αιώνα.
2. Ο Μπράγκι (Βράγι) είναι ο θεός της ποίησης στην Σκανδιναβική μυθολογία. ΄Ηταν σύζυγος της Ιντούν και μάλλον γιος του Οντίν. Περιγράφεται ως ο πρώτος δημιουργός ποίησης και ο θεός με τα μεγάλα γένεια.
Το όνομά του προέρχεται ίσως από τη λέξη bragr που σημαίνει ποίηση.
3. Στη Σκανδιναβική μυθολογία οι βαλκυρίες (valkyrjur, ενικός : valkyrja) είναι ελάσσονες θηλυκές θεότητες που υπηρετούν τον Οντίν. Η ονομασία τους σημαίνει αυτές που επιλέγουν τους σφαγιασθέντες.
4. Στη Σκανδιναβική μυθολογία το Ράγκναροκ επίσης Ράκναροκ (Ragnarok στα δανικά ή Ragnarök -Ραγκναρέκ- στα σουηδικά) σημαίνει η μοίρα των θεών και είναι η μάχη του τέλους του κόσμου. Υποτίθεται πως θα διεξαχθεί μεταξύ των θεών – δηλαδή τους Αισίρους (Æsir) και Βανίρους (Vanir), των οποίων ηγείται ο Όντιν -και των κακών- δηλαδή των γιγάντων της φωτιάς, των Γιοτούν (Yotun) και άλλων τεράτων, των οποίων θα ηγείται ο Λόκι.
Το αποτέλεσμα της μάχης θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για τους περισσότερους θεούς, τους γίγαντες και τα τέρατα, αλλά και για ολόκληρο το σύμπαν. Το Ράγκναροκ θα ξεκινήσει με φυσικές καταστροφές, οι οποίες σύντομα θα οδηγήσουν σε έναν απίστευτα βαρύ χειμώνα που θα διαρκέσει τρία χρόνια, χωρίς να παρεμβληθεί ούτε ένα καλοκαίρι (γνωστός ως Fimbulvinter = μεγάλος χειμώνας, στα σημερινά αγγλικά αναφέρεται ως Fimbulwinter), και με το χιόνι να έρχεται διαρκώς από όλες τις κατευθύνσεις. Έπειτα οι θεοί θα πολεμήσουν τους γίγαντες και τα τέρατα του χάους. Η μάχη θα καταλήξει σε μια πυρκαγιά που θα κάψει ολόκληρο το σύμπαν, και η Γη θα βυθιστεί στη θάλασσα. Μια νέα Γη θα αναδυθεί και θα κατοικηθεί από όσους θεούς επιζήσουν και ένα ζευγάρι ανθρώπους.
5. Ως Άσγκαρντ, επίσης Ασγάρδη (Asgård στα δανέζικα (Άσγκο) και τα νορβηγικά, Åsgard (Άσγκορ) στα σουηδικά, ή Ásgarðr στα αρχαία σκανδιναβικά) είναι η κατοικία των θεών, των Εσίρ, στη Σκανδιναβική μυθολογία. Είναι χωριστό από τον τόπο κατοικίας των θνητών, τη Μιδγάρδη, αλλά και τον τόπο όπου κατοικούν οι Γίγαντες (Ουδγάρδη ή Γιοτουνχέιμ). το Άσγκαρντ είναι ένας από τους Εννέα Κόσμους και σπίτι των Εσίρ, του κυριότερου κλάδου θεοτήτων της σκανδιναβικής μυθολογίας.
Σύμφωνα με το ισλανδικό έπος Gylfaginning, το οποίο πραγματεύεται τη δημιουργία και την καταστροφή του κόσμου των σκανδιναβικών θεών και πολλές άλλες πτυχές της σκανδιναβικής μυθολογίας, το Άσγκαρντ περιβάλλεται από ένα ημιτελές τείχος, που κατασκευάστηκε από έναν από τους Γίγαντες της φυλής Hrimthurs, ο οποίος ζήτησε ως πληρωμή τη θεά Φρέγια ως σύζυγο, τον ήλιο και το φεγγάρι. Η συμφωνία προϋπέθετε πως το χτίσιμο θα ολοκληρωνόταν σε έξι μήνες. Λίγο πριν τελειώσει η δουλειά, ο Λόκι, προκειμένου ν’ αποφευχθεί η οδυνηρη πληρωμή, μεταμορφώθηκε σε φοράδα και παρέσυρε μακριά το μαγικό άλογο του γίγαντα, το Σβαδιλφάρι (Svaðilfari). Ο γίγαντας δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει μόνος του την κατασκευή και έτσι η συμφωνία διαλύθηκε.
Στο Άσγκαρντ κυβερνούν ο θεός Όντιν και η σύζυγός του, Φριγκ. Ένα από τα πιο γνωστά μέρη της Ασγάρδης είναι η Βαλχάλλα.
6. Το Χελχέιμ ή Χέλγκαρντ ( Helgardh, σπίτι των ομιχλών ), που είναι επίσης γνωστό ως Χελ, έχει το ίδιο όνομα με τη θεά που το κυβερνά. Στη Σκανδιναβική μυθολογία , το Χελ είναι ένας από τους εννέα κόσμους, κατοικία των νεκρών και κυβερνάται από την Χελ. Είναι γεμάτο με τρεμάμενα και σκιώδη φαντάσματα αυτών που έχουν πεθάνει άδοξα από ασθένειες ή γηρατειά. Το Χέλγκαρντ είναι κρύο και βρίσκεται χαμηλά στη συνολική οριοθέτηση του σύμπαντος. Βρίσκεται κάτω από την τρίτη ρίζα του Υγκντράσιλ και πλησίον των Χβεργκελμίρ και Ναστρόντ.
Δεν είναι σίγουρο αν το Χέλγκαρντ και το Νιφλχέιμ είναι εντελώς διαφορετικά μέρη, αν ένα είναι μέρος του άλλου ή αν είναι και τα δύο ονομασίες του ίδιου μέρους.
7. Το Νιφλχάιμ (Niflheim, σημαίνει γη της ομίχλης) είναι το βασίλειο του πάγου και του κρύου στην Σκανδιναβική μυθολογία. Βρίσκεται βόρεια του Γκιννουνγκαγκάπ και κατοικείται από τους γίγαντες του πάγου, Γιότουν. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές εκεί βρίσκεται και το Χέλμγκαρντ, που κυβερνάται από τη θεά Χελ, κόρη του Λόκι στην οποία ανατέθηκε ο ρόλος του κυβερνήτη του Νιφλχάιμ από τον Όντιν. Το μισό κορμί της είναι κανονικό, ενώ το άλλο μισό είναι πτώμα σε αποσύνθεση.
Το Νιφλχάιμ χωρίζεται σε διαφορετικά επίπεδα. Ένα επίπεδο προορίζεται για τους ήρωες και τους θεούς. Ένα άλλο για τους ηλικιωμένους, τους αρρώστους και όσους δεν μπόρεσαν να πεθάνουν ένδοξα στη μάχη και να εισέλθουν στη Βαλχάλλα. Το κατώτατο επίπεδο έμοιαζε με τη χριστιανική εκδοχή της Κόλασης, όπου οι διεφθαρμένοι είναι αναγκασμένοι να ζήσουν για πάντα.
8. Στην Σκανδιναβική μυθολογία ο Εγκίρ (Ægir) είναι ένας γίγαντας και ένας βασιλιάς της θάλασσας. Μάλλον ήταν προσωποποίηση της δύναμης του ωκεανού. Είναι επίσης γνωστός και από τις γιορτές που πρόσφερε στους θεούς.
Έχει εννέα κόρες μαζί με τη σύζυγό του, Ραν.
9. Το Μπέογουλφ (Beowulf ή Bēoƿulf) είναι ένα παραδοσιακό ηρωικό επικό ποίημα γραμμένο σε Παλαιο-αγγλικό παρηχητικό στίχο. Έχει 3182 στίχους και αποτελεί από μόνο του το 10% του συνολικού σώματος της Αγγλο-σαξωνικής ποίησης που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Στο χειρόγραφο είναι άτιτλο, αλλά είναι γνωστό με το όνομα Μπέογουλφ από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Το συγκεκριμένο ποίημα, το οποίο αναφέρεται σε Δανούς και Σουηδούς ήρωες και βασιλείς, διασώθηκε στην Αγγλία, καθώς οι σύγχρονοι Άγγλοι προέρχονται από τα γερμανικά φύλα των Άγγλων, των Σαξόνων και των Γιούτων, οι οποίοι αρχικά κατοικούσαν στη νότια Δανία και τη βόρεια Γερμανία. Έτσι, ο Μπέογουλφ αποτελεί μια ιστορία για τα παλαιά χρόνια της πατρίδας τους.