Κάθε λίγο και λιγάκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία διαφημίζει και διαλαλεί η Κυβέρνηση, αλλά επί του πρακτέου δεν έχει συμβεί!
Τους ψευδείς ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού, αλλά και των πρωτοπαλίκαρών του (όπως π.χ. ο Άδωνις Γεωργιάδης), διαψεύδει με τρόπο εμφατικό η Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία ζητά από τη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, να νομοθετήσει άμεσα την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Ένωσης της 28ης Απριλίου:
«Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εξέλθει από τα μνημόνια, καθώς και από την οικονομική επιτήρηση, εν τούτοις οι συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα, γενικότερα και οι συνταξιούχοι Δικαστικοί Λειτουργοί ειδικότερα, είναι οι μόνοι, εις βάρος των οποίων εξακολουθεί να παρακρατείται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ), που επιβλήθηκε με τους πρώτους μνημονιακούς νόμους (Ν.3863/2010, άρθρο 38 και Ν3865/2010, άρθρο 11). Η διατήρηση της παρακράτησης αυτής μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου Τομέα αποτελεί προφανώς κοινωνική ανισότητα και κοινωνική αδικία».
Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα, σε tweet του στις 19 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε ψευδώς όπως αποδεικνύουν οι λειτουργοί της δικαιοσύνης, ότι «η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει καταργηθεί για όλους».
Στη διασπορά των fake news συμμετείχε λίγες μέρες νωρίτερα (12/4) και το γραφείο Τύπου της ΝΔ, στην προσπάθειά του να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Έγραφε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Πειραιώς:
«Μέσα στον οίστρο των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα δεύτερο σε σειρά προτεραιότητας προς υλοποίηση τις πρώτες 50 ημέρες, διαβάζουμε ότι είναι και η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ναι, της Εισφοράς Αλληλεγγύης που έχει ήδη καταργηθεί από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τάζουν, δηλαδή, κάτι που ιδιωτικοί υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι ξέρουν πολύ καλά από τα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν, ότι έχουν πάψει, πλέον, να πληρώνουν…»
Στις 22 Απριλίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Mega, είπε σε ένα σημείο της τοποθέτησής του για τα όσα έχει τάχα κάνει η Κυβέρνηση την οποία υπηρετεί:
«Τα μέτρα που πήραμε, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για παράδειγμα, που ο κ. Τσίπρας ξανά εξήγγειλε γιατί δεν είχε ενημερωθεί ότι είχε γίνει…»
- Διαβάστε τώρα την ανακοίνωση της Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων:
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εξέλθει από τα μνημόνια, καθώς και από την οικονομική επιτήρηση, εν τούτοις οι συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα, γενικότερα, και οι συνταξιούχοι Δικαστικοί Λειτουργοί ειδικότερα, είναι οι μόνοι, εις βάρος των οποίων εξακολουθεί να παρακρατείται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ), που επιβλήθηκε με τους πρώτους μνημονιακούς νόμους (Ν.3863/2010, άρθρο 38 και Ν3865/2010, άρθρο 11). Η διατήρηση της παρακράτησης αυτής μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου Τομέα αποτελεί προφανώς κοινωνική ανισότητα και κοινωνική αδικία. Σημειωτέον, ότι το παρακρατούμενο ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό και έτσι επέρχεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων, οι οποίες, εξ αιτίας των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν (συνεχείς αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια), δεν επαρκούν πλέον για την αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η παρακράτηση στην σύνταξη του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανέρχεται στο μηνιαίο ποσό των 550 ευρώ, των δε κατώτερων βαθμών από 450 έως 500 ευρώ. Επί πλέον, εξακολουθεί να διατηρείται η περικοπή των δώρων εορτών και αδείας (13ου και 14ου μισθού) στους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα, γενικότερα – εν ενεργεία και συνταξιούχους – και στους Δικαστικούς Λειτουργούς ειδικότερα, η κατάργηση των οποίων επιβλήθηκε με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012. Η διατήρηση των εν λόγω περικοπών, στον Δημόσιο Τομέα, σε αντίθεση με τον Ιδιωτικό Τομέα, δημιουργεί, επίσης, κοινωνική και νομική ανισότητα (συνταγματική αρχή της ισότητας – άρθρο 4).
Κατόπιν των ανωτέρω, ΖΗΤΟΥΜΕ όπως το νέο Κοινοβούλιο, αμέσως μετά τις εκλογές, νομοθετήσει προς:
α) κατάργηση της εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ) και
β) επαναφορά των δώρων εορτών και αδείας (13ου και 14ου μισθού).
- Το βίντεο των υποσχέσεων από τον Φεβρουάριο του 2022: