Τα τελευταία δύο εγκληματικά δώρα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με δύο γενναία προεκλογικά δώρα της στην Αγκυρα η απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τον κύκλο των ελληνοτουρκικών σχέσεων επί της θητείας της. Το πρώτο «δώρο» στην Αγκυρα η κυβέρνηση το έδωσε τον Αύγουστο 2019 και το επισφράγισε τώρα, στις 21 Απριλίου 2023.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Τον Αύγουστο του 2019, τον Δεκαπενταύγουστο, και εν μέσω της απαγόρευσης εθνικών ασκήσεων στο Αιγαίο, λόγω ισχύος του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, το ΥΠΕΞ ενέκρινε τη διεξαγωγή τουρκικής άσκησης στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου, διότι, όπως εξήγησε, η περιοχή αυτή δεν εμπίπτει στης διατάξεις του μνημονίου, δηλαδή η περιοχή αυτή δεν είναι στο Αιγαίο. Στις 21 Απριλίου 2023, το ΥΠΕΞ ενέκρινε και πάλι τη διενέργεια τουρκικής άσκησης με UAV στην ίδια περιοχή, στο Καστελόριζο, η οποία, με υπαιτιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκης, «σφραγίζεται» πλέον ως Μεσόγειος.

Με εντολή του ΥΠΕΞ, η ΥΠΑ εξέδωσε διεθνή αγγελία, με την οποία ενέκρινε πτήσεις UAV του τουρκικού ναυτικού από τις 21 Απριλίου έως 21 Μαΐου 2023 στην περιοχή που φαίνεται με μαύρο χρώμα στον χάρτη. Πρόκειται για το τελευταίο προεκλογικό «δωράκι» της κυβέρνησης προς την Αγκυρα του Ερντογάν και τούτο διότι η περιοχή της τουρκικής άσκησης, που ενέκρινε η Αθήνα, πνίγει ωσάν σφικτή τανάλια (cevic pense) το Καστελόριζο και αποκόπτει κάθε πρόσβασή του από τη Ρόδο και την ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμα και για μεταφορά ασθενούς με πλοίο ή ελικόπτερο, κι έτσι πάνε για νοσηλεία Ελληνες ασθενείς στην Αττάλεια.

Παράλληλα, κατακερματίζει τους κύριους αεροδιαδρόμους του FIR Αθηνών, που οδηγούν την εναέρια κυκλοφορία των πολιτικών αεροσκαφών από Ευρώπη προς Μέση Ανατολή και αντιστρόφως. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει τη σχετική ελληνική αγγελία Α1266/23ως τεκμήριο.

E0BEC24C 7252 4817 AF26 ECDF3D47906E
Δώρο στον Ερντογάν το Καστελόριζο

Από το 1950, με σύμφωνη γνώμη Ελλάδας – Τουρκίας, ο ICAO καθόρισε το FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης από τις εκβολές του Εβρου, σημείο Α με μπλε χρώμα στον χάρτη, και μετά ακολουθεί τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας και καταλήγει στο σημείο Β, 10 ν.μ. ανατολικά της Μεγίστης.

Η θαλάσσια περιοχή εκατέρωθεν του FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης αποτελεί και οριοθετεί το Αιγαίο. Με βάση το FIR Κωνσταντινούπολης – Αθηνών (Αιγαίο), από σημείο Α μέχρι σημείο Β (χάρτης), η Τουρκία με νόμο είχε καθορίσει σε 6 ν.μ. τα χωρικά ύδατα. Δηλαδή, στο Αιγαίο από σημείο Α μέχρι σημείο Β η Τουρκία είχε ορίσει 6 ν.μ. χωρικά ύδατα ως Αιγαίο. Αντίστοιχα, ανατολικά του σημείου Β έχει ορίσει 12 ν.μ. χωρικά ύδατα ως Μεσόγειο και επίσης 12 ν.μ. στη Μαύρη Θάλασσα.

Μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο ΥΠΕΞ αποδέχθηκε εγγράφως και ενυπογράφως τον Αύγουστο 2019, και σε συνεργασία με την Αγκυρα, ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου, Μεγίστη (Καστελόριζο) – Υψίστη (Στρογγύλη), από το σημείο Γ έως το Β (στον χάρτη) κείται στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο, ενώ όλες οι προηγούμενες από το 1974 κυβερνήσεις υποστήριζαν ότι κείται στο Αιγαίο.

Η ενέργεια αυτή του ΥΠΕΞ είναι μόνο σε βάρος της Ελλάδας, διότι: Διασπώνται η συνέχεια και η συνοχή της Δωδεκανήσου, με αποτέλεσμα Στρογγύλη και Καστελόριζο να πηγαίνουν στα άχρηστα. Ετσι, οποιαδήποτε προσφυγή στο ΔΔΧ για την ΑΟΖ, η απόφαση θα θεωρείται δεδομένη σε βάρος της Ελλάδας, δίκην της απόφασης για τη νήσο των Φιδιών, ότι δηλαδή Στρογγύλη και Καστελόριζο (αφού έχουν διασπαστεί η συνέχεια και η συνοχή με τα Δωδεκάνησα) έχουν μόνο χωρικά ύδατα και όχι ΑΟΖ. Ετσι από τον Αύγουστο 2019 η Αγκυρα δηλώνει ότι το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ, παρά μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα, τα οποία και σέβεται, με αποτέλεσμα το «Oruc Reis» να κάνει έρευνες 6 ν.μ. από τη Ρόδο μέχρι 6 ν.μ. από το Καστελόριζο.

Το παράδοξο είναι ότι το έκτρωμα της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ σχεδιάστηκε στα μέτρα της Τουρκίας με βάση τις βλέψεις της Αγκυρας σε βάρος της Ελλάδας και τούτο διότι η ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ καταλαμβάνει την περιοχή μεταξύ του 26ου κα του 28ου Μεσημβρινού και αφήνει την περιοχή ανατολικά της Ρόδου στις ορέξεις και τις βλέψεις της Αγκυρας.

4AB727E7 2E00 4268 91D6 2ABAF7327894
Ο χάρτης με τα ελληνικά… δώρα στον Ερντογάν

Το εξόχως παράδοξο και ανέντιμο είναι το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ αποκρύπτει ότι η τουρκολιβυκή ΑΟΖ έχει αναρτηθεί στον αρμόδιο πίνακα του ΟΗΕ και έχει νομιμοποιηθεί, ενώ το έκτρωμα της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ δεν έχει αναρτηθεί στον ίδιο αρμόδιο πίνακα του ΟΗΕ και για την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα είναι ανύπαρκτη. Το τραγελαφικό στους κόλπους της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι ο αρμόδιος ΥΠΕΞ αποδέχεται ότι το Καστελόριζο και η Στρογγύλη κείνται στη Μεσόγειο, ενώ καθηγητής βουλευτής και υφυπουργός της Ν.Δ. ισχυρίζεται μετά μανίας ότι κείνται στο Αιγαίο.

Θέτοντας την περιοχή ανατολικά της Ρόδου στη Μεσόγειο, αυτομάτως παρέχεται το δικαίωμα στην Αγκυρα να έχει 12 ν.μ. χωρικά ύδατα ως Μεσόγειο (κόκκινο χρώμα στον χάρτη). Ετσι, τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας ανάμεσα σε Ρόδο και σε Καστελόριζο απαγορεύουν οποιαδήποτε επέκταση ΑΟΖ των δύο αυτών νήσων. Η Αγκυρα ουδέποτε είχε ισχυριστεί ότι η Υψίστη και η Μεγίστη έχουν μηδενική ΑΟΖ. Αυτό όμως το ισχυρίστηκε για πρώτη φορά αμέσως μετά τον Αύγουστο 2019, όταν ο κ. Δένδιας αποδέχθηκε ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου κείται στη Μεσόγειο.

Με την επιπόλαια αυτή ελληνική ενέργεια νομιμοποιήθηκε η Τουρκία να οριοθετήσει την τουρκολιβυκή ΑΟΖ και να τη νομιμοποιήσει ο ΟΗΕ.

Ξέχασαν την Ίμβρο και την Τένεδο

Το δεύτερο προεκλογικό δώρο στον Ερντογάν -ως συγχωροχάρτι στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο- ο ΥΠΕΞ το έδωσε τις τελευταίες ημέρες της θητείας του, δηλώνοντας ότι «στο Αιγαίο δεν πετάει απολύτως τίποτε». Αυτή η δήλωση, με εμφανή προεκλογική σκοπιμότητα, ώστε να πειστούν οι ψηφοφόροι ότι η κυβέρνηση «κατόρθωσε» να επιβάλει την απόλυτη ηρεμία στο Αιγαίο, είναι επιπόλαιη και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εγκληματική σε βάρος της Ελλάδας, διότι: Αιγαίο είναι και η Ιμβρος και η Τένεδος και το Ακσάζ, από όπου, σε καθημερινή βάση, με διεθνείς τουρκικές αγγελίες, γίνονται πτήσεις F-16 και UAV.

Οφειλε να δηλώσει ο ΥΠΕΞ ότι εντός του FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης δεν πετάει απολύτως τίποτε, ανεξάρτητα αν μια τέτοια δήλωση είναι και αυτή ανακριβής, καθόσον: Το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) δεν μπορεί να αποκαλύψει τα τουρκικά UAV όταν αυτά εισέρχονται στο FIR Αθηνών με κλειστό το IFF (κωδικός αναγνώρισης φίλιου αεροσκάφους). Τα τουρκικά UAV, σε καθημερινή βάση, με κλειστό το IFF, κατακερματίζουν την κυριαρχία σε πλήθος ελληνικών βραχονησίδων (όπως, π.χ., η Χήνα, νοτιοανατολικά της Ρόδου), τις οποίες η απερχόμενη κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει και να προασπίσει την ελληνικότητά τους.

Με αποτέλεσμα να δηλώνει ο Τσαβούσογλου ότι οι βραχονησίδες είναι τουρκικές.
Αυτό είναι το τουρκικό «πεσκέσι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Ερντογάν αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς βραχονησίδων στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ελληνικές, ούτε και τουρκικές, άρα αδέσποτες προς μοιρασιά. Από προχθές έχει δηλώσει ότι οι ελληνικές βραχονησίδες είναι τούρκικες. Και αυτό διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ εξακολουθεί να ψεύδεται σταθερά ότι οι βραχονησίδες αποδόθηκαν στην Ελλάδα με τις συνθήκες, που δεν αναφέρουν πουθενά ούτε μία λέξη για βραχονησίδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ