Ημέρα ψυχρολουσίας αλλά και αφύπνισης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή στον τομέα των εθνικών θεμάτων με αφορμή τις τοποθετήσεις του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Τσούνη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σε μια χώρα η οποία βρίσκεται στο παρά πέντε μια κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης και δεν υπάρχει καμία ουσιαστική συζήτηση και προβληματισμός στην εκλογική διαδικασία όσο αφορά τα εθνικά θέματα η τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη, στην ερώτηση του καλού φίλου και συναδέλφου, Αθανάσιου Έλλις, αναφορικά με τα F-16 και την Τουρκία, έβαλε τα πράγματα στη θέσης του και αποκάλυψε ότι τα σενάρια για “Πρέσπες του Αιγαίου”, όχι μόνο δεν είναι αβάσιμα, αλλά δρομολογούνται και ωριμάζουν όλο και πιο πολύ.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη *
Ακόμα και στελέχη της ομογένειας ακούγοντας την τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ, αισθάνθηκαν αμηχανία και εξέφραζαν απορία όσο αφορά την επιλογή να γίνει μια τέτοια τοποθέτηση εν μέσω της κρίσιμης προεκλογικής περιόδου σε Ελλάδα και Τουρκία.
Ο κ. Τσούνης, ξεφεύγοντας από το γνωστό πλαίσιο των απαντήσεων του Στέητ Ντιπάρτμεντ για το θέμα, είπε με σαφήνεια ότι η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τα F-16 γιατί αυτό συμφέρει το ΝΑΤΟ. Μίλησε για προβλήματα που οι δύο χώρες πρέπει να επιλύσουν γιατί αυτό συμφέρει και τις δυο αλλά και τη συμμαχία. Μάλιστα απέφυγε, ακόμα και όταν του επισημάνθηκε από τον κ. Έλλις, ότι δεν είναι ίδιες οι τοποθετήσεις της Ελλάδας με την τοποθέτηση Ερντογάν, θα έρθουμε νύχτα, αφού ανέφερε ότι δεν αισθάνεται και ο ίδιος καλά να ακούει ότι κάποιος θα έρθει με όπλα νύχτα στην Ελλάδα που αυτή τη στιγμή ζει και ο ίδιος, στην ουσία εξίσωσε τις δυο χώρες ότι έχουν γίνει λάθη από όλους και πρέπει να λυθούν τα προβλήματα.
Όντας μέσα στην αίθουσα και ακούγοντας την τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη, ομολογώ ότι έφυγα εξαιρετικά ανήσυχος για το μέλλον, παρά το γνωστό και καθόλα βάσιμο, λιβάνισμα για τη στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα, τον κομβικό ρόλο της χώρα μας, τα περί επενδύσεων κλπ, κλπ.
Όπως επίσης, είναι πλέον σαφές, ότι η συνάντηση Καλίν με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού υπό τη σκέπη του Βερολίνου, η επισκέψεις Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία, η συνάντηση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον κ. Τσίπρα στο Βερολίνο, μόνο αθώες δεν ήταν.
Κατά τα άλλα στις 21 Μαΐου, καλούμεθα ως Έλληνες πολίτες να ψηφίσουμε, και τα θέματα που αφορούν το μέλλον της πατρίδας μας και τέτοιου είδους τοποθετήσεις από τον πρέσβη των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν καν στον πολιτικό διάλογο.
Γεωργούλης, διάφορα καλάθια, κυβέρνηση ηττημένων, όχι αυτός, όχι ο άλλος πρωθυπουργός, διάφορα καλάθια, και όλα αυτά τα ωραία, αλλά για την ταμπακιέρα που έλεγαν οι παλαιοί μπουρμπούτσαλα.
Με τις υγείες μας και μπράβο μας.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.