Η ρωσική οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική στις κυρώσεις από ό,τι αναμενόταν, ανέφερε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ παρουσίασε έκθεση για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, στην οποία αξιολογεί, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Μόσχα κατάφερε να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της ενέργειας από τις χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις και είδε τα έσοδά της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να σημειώνουν υψηλά ρεκόρ πέρυσι, λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.
Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στην «ικανότητα της Ρωσίας να ανακατευθύνει τις εξαγωγές αργού από τις χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις», η οποία «επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητα, μη επίσημα στοιχεία, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου ήταν επίσης υψηλά παρά την απότομη πτώση των όγκων».
Αυτό βοήθησε τη ρωσική οικονομία να ανακάμψει ισχυρά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2022, περιορίζοντας τη συνολική πτώση της παραγωγής στο 2,1%, έγραψε το ΔΝΤ, στην τελευταία περιφερειακή έκθεσή του.
Για σύγκριση: τον Ιανουάριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέμενε ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 0,3% φέτος και 2,1% το επόμενο έτος. Έτσι, οι ειδικοί βελτίωσαν τις προβλέψεις τους για φέτος και τις μείωσαν για το επόμενο έτος.
Οι τιμές του φυσικού αερίου και του αργού πετρελαίου σημείωσαν υψηλά ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι στις παγκόσμιες αγορές, μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις στις προμήθειες από τη Ρωσία, έναν κορυφαίο εξαγωγέα ενέργειας.
Φέτος, ωστόσο, οι τιμές έπεσαν σε επίπεδα πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, μετά από έναν ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη και ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η ρωσική βιομηχανία συνεχίζει την ανάπτυξη
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των κυρώσεων, αλλά «το ανώτατο όριο της τιμής του αργού δεν έχει οδηγήσει σε μείωση του όγκου του ρωσικού πετρελαίου μέχρι στιγμής».
Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές θα οδηγήσουν σε απότομη πτώση των δημοσιονομικών εσόδων της Ρωσίας φέτος, προβλέπει η έκθεση.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παραγωγή της Ρωσίας το 2027 θα είναι περίπου 8% χαμηλότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Τέτοια χαμηλή δυνητική ανάπτυξη κατά το ΔΝΤ, θα σήμαινε επίσης ότι τα επίπεδα κατά κεφαλήνεισοδήματος της Ρωσίας δεν θα συγκλίνουν πλέον προς εκείνα των πλουσιότερων χωρών και θα μπορούσαν ακόμη και να μείνουν πιο πίσω.
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ρωσίας επίσης χθες, η οικονομία θα αναπτυχθεί έως και 2% φέτος, υποστηριζόμενη από την αυξανόμενη εγχώριαζήτηση και την προσαρμογή της χώρας στις κυρώσεις και 0,5-2,5% το επόμενο έτος.
Εάν συμβεί αυτό, μέχρι το τέλος του 2024 η ρωσική οικονομία θα φτάσει στο επίπεδο του τέλους του 2021. Το 2025, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά άλλο 1,5–2,5%, αναμένει η Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο, Ρώσοι οικονομολόγοι έχουν τονίσει ότι αυτό που έχει σημασία είναι τι θα βοηθήσει την οικονομία να αναπτυχθεί. Εξάλλου, αυτό μπορεί να συμβεί απλώς λόγω της ανάπτυξης της παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού και οβίδων, τα οποία, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τα συνηθισμένα αυτοκίνητα, δεν πωλούνται στη συνέχεια στην αγορά και δεν παρέχουν στη χώρα πρόσθετο κεφάλαιο.
Επίσης, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός το 2023 θα είναι 4,5-6,5% και θα επιστρέψει στο 4% το 2024.