Την εκτίμηση ότι τα πρόσφατα κρούσματα κατάρρευσης τραπεζών, όπως η κρίση με τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και ο αναγκαστικός γάμος της UBS με την Credit Suisse, πιθανότατα δεν σηματοδοτούν μια νέα χρηματοοικονομική κρίση, διατύπωσε στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Πάολο Φιορέτι, αναπληρωτής επικεφαλής χρηματοοικονομικού τομέα και αναλύσεων αγοράς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
«Αν η ανησυχία είναι ότι έχουμε μια χρηματοοικονομική κρίση, όπως στο παρελθόν, με αρκετές χρεοκοπημένες τράπεζες παγκοσμίως, η απάντηση είναι πως μάλλον όχι. Οι τράπεζες σήμερα, ιδίως στη ζώνη του ευρώ, είναι πολύ ισχυρότερες, έχουν καλύτερες μετρήσεις, είναι σε καλύτερη κατάσταση και έχουν μεγαλύτερα buffers (μαξιλάρια ασφαλείας) για να αντιμετωπίζουν τα σοκ» σημείωσε. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν θέλει να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η εικόνα είναι αμιγώς και πλήρως θετική. Οπως γράφει και ο διεθνής Τύπος, είπε, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές αναταράξεις και μεγάλη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα, οι αγορές είναι νευρικές και το κόστος χρηματοδότησης πολύ υψηλό για τις τράπεζες που έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Επιπλέον, ο συνδυασμός των στοιχείων ενεργητικού χαμηλής απόδοσης (low yield assets), που υπάρχουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, με τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, «δεν μπορεί να είναι ουδέτερος για τις τράπεζες, υπάρχουν επιπτώσεις».
Ο κ. Φιορέτι εκτίμησε επίσης ότι οι τράπεζες με υψηλή συγκέντρωση (επενδύσεων) ιδίως σε εμπορικά ακίνητα θα μπορούσαν να έρθουν στο προσκήνιο το προσεχές χρονικό διάστημα. Ερωτηθείς ειδικά για τις μικρές και μεσαίες τράπεζες και αν αυτές μπορούν να έχουν όντως αντίκτυπο στο μεγάλο παιχνίδι της οικονομίας, ο κ. Φιορέτι επισήμανε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να έχουμε καλή και σωστή εποπτεία για τις μικρές και μεσαίες τράπεζες. Πάντως, το μάθημα που μάθαμε από αυτή την αναταραχή είναι ότι τα ρυθμιστικά και εποπτικά πλαίσια λειτουργούν. Μπορούν να βελτιωθούν, αλλά λειτουργούν».
Συμπλήρωσε ότι η ανησυχία του είναι μήπως η αυξανόμενη κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα, η οποία είναι προσωρινή, πάει χαμένη και δεν χρησιμοποιηθεί για να ολοκληρωθεί η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και να γίνουν επενδύσεις για την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου τους. Κι αυτό, ιδίως σε μια περίοδο μεγάλων ταχυτήτων και ραγδαίων αλλαγών, κατά την οποία είναι, για παράδειγμα, πολύ εύκολο για τις εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) να μπουν στην αγορά, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις. «Πηγαίνουμε από κρίση σε κρίση. Είχαμε την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ανησυχία μου είναι πως ίσως οι τράπεζες δεν το λαμβάνουν αυτό αρκετά υπόψη» σημείωσε χαρακτηριστικά.