Η ταινία «Κλεοπάτρα», που διαφημίζεται από το Netflix έχει φέρει πολλές επικρίσεις και επιθέσεις στην παγκόσμια πλατφόρμα λόγω του ρόλου της Βασίλισσας, τον οποίο θα ενσαρκώσει μια μελαχρινή (νέγρα) ηθοποιός, που πολλοί την αναγάγουν ως αναφορά στο «Αφροκεντρικό» κίνημα.
Πολλά είναι τα ερωτήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για αυτό το κίνημα και υποστηρίζει την ιδέα ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είναι νότιοι (από το βάθος της Αφρικής) και ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς Αιγύπτιους.
Πότε ιδρύθηκε το «Αφροκεντρικό» κίνημα;
Το κίνημα του Αφροκεντρισμού δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το 1928, μεταξύ Αφροαμερικανών. Είναι μια παγκόσμια ιδεολογική οργάνωση που έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των αφρικανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική μεταξύ των μειονοτήτων και στη Μέση Ανατολή.
Ο Αφροκεντρισμός ισχυρίζεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν σουδανικής καταγωγής και ότι ο σημερινός Αιγύπτιος δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο Αιγύπτιο, βρισκόμενος γενετικά μακριά από την αρχική αιγυπτιακή φυλή.
Ο Αφροκεντρισμός είναι ένα παγκόσμιο ρατσιστικό κίνημα που επικεντρώνεται στη φυλετική μισαλλοδοξία με Αφρικανούς και νέγρους. Ένας από τους ξεκάθαρους στόχους του κινήματος είναι η εξάλειψη της λευκής φυλής στη Νότια και Βόρεια Αφρική.
Και το θέμα δεν στάθηκε εδώ, αλλά λειτουργεί για να τονίσει την ιδέα ότι ο πολιτισμός της Αιγύπτου, ο πολιτισμός του Μαρόκου, καθώς και ο πολιτισμός της Καρχηδόνας, ανήκαν αρχικά στους πολιτισμούς των Νεγροειδών και της Αφρικής, επειδή ήταν οι πρώτοι που κατοίκησαν στο Βόρεια Αφρική, άρα θεωρούνται ως προερχόμενοι από τους νέγρους.
Κάθε άτομο που είναι πεπεισμένο για την αφροκεντρική σκέψη πιστεύει ότι ο Αιγύπτιος είναι καθαρά μαύρης καταγωγής και καθαρού νέγρικου αίματος. Όσο για τον Αιγύπτιο με ανοιχτόχρωμο δέρμα, δεν θεωρείται Αιγύπτιος, αλλά μάλλον προέρχεται από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες που κατέλαβαν την Αίγυπτο.
Οι μελετητές και οι ιστορικοί αναφέρονται σε αυτό το κίνημα
Από αυτή την άποψη, ο Δρ. Ζάχι Χαουάς, Αιγύπτιος αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων, είπε ότι αυτό το κίνημα διαστρεβλώνει την αιγυπτιακή φαραωνική ιστορία και ότι ο αιγυπτιακός πολιτισμός είναι μαύρης προέλευσης, κάτι που δεν έχει καμία ιστορική βάση.
Εξήγησε ότι οι Φαραώ είναι αιγυπτιακής καταγωγής, όχι Αφρικανοί, όπως ισχυρίζεται αυτό το κίνημα, και ότι ο αιγυπτιακός πολιτισμός δημιουργήθηκε μόνο από τους Αιγύπτιους.
Από την πλευρά του, ο Δρ Αμπντ αλ Ραχίμ Ριχάν, μέλος της Επιτροπής Ιστορίας του Ανώτατου Συμβουλίου Πολιτισμού, είπε ότι αυτό το κίνημα εξαπλώθηκε τη δεκαετία του εβδομήντα και σκοπός του είναι να εξαλείψει τη λευκή φυλή στη νότια και βόρεια Αφρική και ότι ισχυρίζεται ότι οι πολιτισμοί της Αιγύπτου, του Μαρόκου και της Καρχηδόνας είναι αρχικά αφρικανικοί πολιτισμοί.
Ο διεθνής ιστορικός και λέκτορας, Δρ. Μπασσάμ αλ Σάμαα, είπε ότι υπάρχουν διάφορες ομάδες που κρύβονται πίσω από την εμφάνιση αυτού του κινήματος, και ότι δεν είναι μόνο αφρικανικής καταγωγής, αλλά υπάρχουν και σε πολλές χώρες όπως και στην Αίγυπτο. Όπως τόνισε ο αιγυπτιακός πολιτισμός επηρέασε όλους τους πολιτισμούς και αυτό είναι το μυστικό της αρχαιότητας και της σταθερότητάς του.
Τόνισε ότι λόγω της χροιάς του αλ Ασουάνι και του λαού της Νούμπα, οι Αφρικανοί νέγροι πίστευαν ότι ανήκαν σε αυτήν την αιγυπτιακή καταγωγή, τον ιδιοκτήτη των πολιτισμών, και επομένως πίστευαν ψευδώς ότι ήταν οι ιδιοκτήτες του αρχαιότερου πολιτισμού που ήταν γνωστός ιστορία, και τόνισε επίσης ότι όλα τα υλικά και τα στοιχεία απέδειξαν ότι αυτές οι απόψεις ήταν λανθασμένες ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο, και ότι η επιστήμη απέδειξε επίσης ότι το γονίδιο Nubian είναι εντελώς διαφορετικό από το γονίδιο Zanj και δεν υπάρχει πάπυρος ή επιγραφή που να υποδεικνύει την ύπαρξη αφρικανικού αποτυπώματος.
Φατιμά Αμπούλ Ναγκά
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος