Χώρα της Αφρικής θα αποχωρήσει από το Διεθνές Δικαστήριο – Μεροληπτικές οι ετυμηγορίες του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το κυβερνών κόμμα,  το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, του οποίου ηγείται, ζητά την αποχώρηση της χώρας του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τον Μάρτιο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με έδρα τη Χάγη, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου για την «απέλαση» παιδιών της Ουκρανίας.

Ο Σίριλ Ραμαφόσα λέει ότι το κυβερνών κόμμα έλαβε αυτή την απόφαση εξαιτίας αυτού που περιγράφει ως άδικη μεταχείριση ορισμένων χωρών από το δικαστήριο.

Τον προσεχή Αύγουστο, η Πρετόρια θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των BRICS, η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία.

Η Νότια Αφρική είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και αναμένεται να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης εάν ο Πούτιν εισέλθει στο έδαφός της.

«Το κυβερνών κόμμα πήρε την απόφασή του, θεωρώντας ότι είναι σοφό να αποσύρει τη Νότια Αφρική από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», δήλωσε ο Ραμαφόσα σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψη του Φινλανδού προέδρου Σαούλι Νιινίστο.

Ο Ραμαφόσα πρόσθεσε ότι το αν η Νότια Αφρική θα συλλάβει τον Πούτιν ήταν ένα θέμα «υπό εξέταση».

Νωρίτερα την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Φικίλ Μπαλούλα δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Ο Πούτιν μπορεί να έρθει σε αυτή τη χώρα ανά πάσα στιγμή», προσθέτοντας ότι «το ΔΠΔ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων, αλλά μάλλον τα συμφέροντα κάποιων».

Ο Ραμαφόσα τόνισε ότι η απόφαση λήφθηκε «σε μεγάλο βαθμό» λόγω της άδικης μεταχείρισης ορισμένων χωρών από το δικαστήριο.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να συζητήσουμε το θέμα της άδικης μεταχείρισης, αλλά αυτή τη στιγμή, το κυβερνών κόμμα αποφάσισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να αποσυρθεί».

Η Νότια Αφρική αρνήθηκε να καταδικάσει τη Μόσχα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι παίρνει μια ουδέτερη θέση για να μπορέσει να «διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση των συγκρούσεων», όπως είπε ο Σίριλ Ραμαφόσα.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι είχε μιλήσει με τον Πούτιν πολλές φορές, εξηγώντας ότι «το μήνυμά μου ήταν σαφές. Πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις».

Η Νότια Αφρική φιλοξένησε ναυτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα στα ανοικτά των ακτών της τον περασμένο Φεβρουάριο, γεγονός που προκάλεσε «ανησυχία» στη διεθνή σκηνή.

Οι σχέσεις μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Ρωσίας χρονολογούνται από την εποχή του απαρτχάιντ και το Κρεμλίνο υποστήριξε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο στο να αντισταθεί στο καθεστώς του απαρτχάιντ.

Διεθνής Επικαιρότητα

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ