Άλλοι πέντε Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων που βρέθηκαν μέσα στο πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί εδώ και μερικές μέρες στο Σουδάν.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, λίγο πριν το μεσημέρι, ακόμα πέντε Έλληνες έφτασαν με ασφάλεια στο Τζιμπουτί με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους.

Όπως σημειώνεται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι (Antonio Tajani), για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προσθέτει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Νωρίτερα σήμερα 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν ενώ άλλοι οκτώ είχαν απεγκλωβιστεί την Κυριακή, ανάμεσα τους και δύο από τους τραυματίες. Πλέον, συνολικά 23 είναι οι Έλληνες που βρίσκονται σε ασφαλές έδαφος μακριά από την ένταση του Σουδάν.

Το επόμενο βήμα είναι οι Έλληνες να μεταφερθούν στην χώρα μας μέσω της Αιγύπτου όπου έχουν σπεύσει δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ωστόσο, η αγωνία παραμένει καθώς στην χώρα παραμένουν ακόμα 100 συμπατριώτες μας.

Oι χώρες που απεγκλώβισαν τους πολίτες τους

Πολλές χώρες πραγματοποιούν επιχειρήσεις επαναπατρισμού των πολιτών τους από το Σουδάν, όπου μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Λόγω των μαχών, χιλιάδες ξένοι, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής, αποκλείστηκαν στο Χαρτούμ και άλλες περιοχές. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες απομακρύνθηκαν άλλα 300 άτομα. Η ταραχώδης κατάσταση στο Σουδάν άρχισε να γίνεται πιο έντονη από το 2009, όπου έγινε μία επανάσταση, «στην πραγματικότητα ήταν η τελευταία επανάσταση της αραβικής άνοιξης που ανέτρεψε τον δικτάτορα Ομάρ Μπασίρ.

«Ήταν ένας άνθρωπος που έμεινε στην εξουσία 30 χρόνια, ήταν ένας Ισλαμιστής ηγέτης ο οποίος είχε απομονώσει τη χώρα του από τηον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης.

Στις 06:15 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βερολίνου αεροσκάφος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο οποίο επέβαιναν 101 άτομα που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν. Ανάμεσα στα άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν βρίσκονται Γερμανοί και μέλη των οικογενειών τους, αλλά και πολίτες κρατών – εταίρων, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον πτήσεις θα ακολουθήσουν, «στον βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στην περιοχή έφθασαν συνολικά τρία αεροσκάφη Airbus A400M της Bundeswehr, με στόχο τον επαναπατρισμό περισσότερων από 300 Γερμανών, οι οποίοι έχουν εγγραφεί σε σχετικούς καταλόγους, αλλά και πολιτών άλλων χωρών, μέσω του στρατιωτικού αεροδρομίου Αλ-Ασράκ, στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, ακολουθούν δύο αεροσκάφη, στα οποία επιβαίνουν από περίπου 110 άτομα, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν έχει καταστεί εφικτή η εκκένωση όλων των Γερμανών από το Σουδάν. Στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 1.000 άνδρες και γυναίκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, καθώς συντονίζει την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα την αντικαταστήσει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας στην ΕΕ πρέσβης Μίχαελ Κλάους.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για τη συνδρομή τους στον ασφαλή απεγκλωβισμό από το Σουδάν ομάδας Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων τραυματιών, με γαλλικό αεροπλάνο, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά την Ιταλίδα ομόλογό του: «Ευχαρίστησα θερμά τον Αν. ΠΘ/ΥΠΕΞ Ιταλίας, Antonio Tajani, για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό ομάδας 10 Ελλήνων & μελών οικογενειών τους από το Σουδάν».

«Φοβόμουν μην μας πυροβολήσουν»

Οι μαρτυρίες από τους Έλληνες που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη είναι συγκλονιστικές.

. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ χάλια. Ήταν ο στρατός, τα τανκς είχαμε και τα παιδιά με τα κεφάλια κάτω, κρατούσαν τα όπλα τους, πυροβολούσαν και το αυτοκίνητο», ανέφερε αρχικά η Αλεξάνδρα Καλουμέτη στον ΣΚΑΙ.

Η κ. Καλουμέτη εδώ και εννέα ημέρες ήταν εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ και προσπάθησε μαζί με άλλους Έλληνες να φτάσει στη γαλλική πρεσβεία αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ χάλια. Ήταν ο στρατός, τα τανκς είχαμε και τα παιδιά με τα κεφάλια κάτω, κρατούσαν τα όπλα τους, πυροβολούσαν και το αυτοκίνητο».

«Είχαμε τον τρόμο μην μας πυροβολήσουν, δηλαδή εγώ νόμιζα ότι θα πάθω κάτι. Ότι θα με πυροβολήσουν στο κεφάλι» λέει περιγράφοντας τα δραματικά της εκκένωσης όπου προσπάθησαν να φύγουν με δικά τους αυτοκίνητα και την ώρα που διέσχιζαν τους δρόμους του Χαρτούμ οι σφαίρες έπεφταν “βροχή”.

«Παραλίγο να μας χτυπήσουν. Είχαμε την άσπρη σημαία υψωμένη. Δεν νομίζω να τα καταφέρουμε. Μας είπαν από πρεσβείες να γυρίσουμε πίσω επειδή μπορεί να μας επιτεθούν και να μας χτυπήσουν. Πυροβολούν και δεν τους ενδιαφέρει τίποτα. Μας είπαν ότι καλύτερο είναι να γυρίσετε πίσω. Γυρίσαμε πίσω και δεν ξέρουμε εάν θα έρθει αυτοκίνητο να μας πάρει. Το δικό μας αυτοκίνητο το χτύπησαν στον δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο να πάμε στη γαλλική πρεσβεία για να πάμε στο αεροπλάνο. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ειδικά τώρα που είμαστε στο κέντρο», συμπληρώνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ