Οι ημέρες περνούν, οι εμφυλιοπολεμικές εχθροπραξίες στο Σουδάν εντείνονται, παρά τις συνεχείς διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία, και οι Έλληνες ομογενείς που ζουν στην αφρικανική αυτή χώρα εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, φοβούμενοι να «ξεμυτίσουν», μην και τους βρει καμιά «αδέσποτη» σφαίρα.
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως εντείνει τις προσπάθειες απεγκλωβισμού τους, βλέποντας, προς το παρόν, την… πλάτη της Σαουδικής Αραβίας, που κατάφερε ήδη να απεγκλωβίσει Σαουδάραβες, αλλά και πολίτες άλλων χωρών.
Σε σημερινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ, πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης σχολίασε πως αυτή τη στιγμή 120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αποστολή απεγκλωβισμού από το Σουδάν, όταν αυτό γίνει εφικτό. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, «όταν υπάρξει εκεχειρία, το ζητούμενο είναι από εκεί όπου βρίσκονται οι Έλληνες να πάνε στο αεροδρόμιο, μέσω ασφαλούς διόδου». Σημειώνεται πως οι εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Χαρτούμ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών, υπολογίζονται μαζί με τους μεικτούς γάμους, σε περίπου 130 άτομα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως υπάρχει προετοιμασία και από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο, όταν αυτό είναι εφικτό, με μια ομάδα που θα παρέχει και ασφάλεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση πως, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει.
Το Υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησε και με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα πιθανής βοήθειας του Καΐρου για άμεση παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Έλληνες τραυματίες.
Άρχισαν να εγκαταλείπουν το Σουδάν οι πρώτοι διπλωμάτες και ξένοι υπήκοοι
Παρά τη νέα εκεχειρία στο Σουδάν, αυτή τη φορά διαρκείας 72 ωρών, οι μάχες συνεχίζονται, αν και με μικρότερη ένταση, με αποτέλεσμα, όσοι ζουν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ να εξακολουθούν να βιώνουν έναν εφιάλτη δίχως τέλος.
Μέσα σ’ όλα αυτά, πάντως, ξεκίνησαν οι πρώτοι απεγκλωβισμοί ξένων υπηκόων από την αφρικανική χώρα, καθώς πλοία της Σαουδικής Αραβίας μετέφεραν στην Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, Σαουδάραβες και πολίτες άλλων χωρών, οι οποίοι και έτυχαν θερμής υποδοχής από τους εκεί κατοίκους, με λουλούδια και γλυκά. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του στρατού του Σουδάν πως θα διευκολυνθεί η εκκένωση στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, αλλά και των παραστρατιωτικών ότι θα ανοίξουν τα αεροδρόμια.
Για την απομάκρυνση των υπηκόων της προετοιμάζεται και η Βρετανία, με τον Ρίσι Σούνακ να προεδρεύει συνάντησης της ομάδας Κόμπρα. Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως, για την ώρα, δεν έχει σχεδιαστεί κάποια συντονισμένη επιχείρηση, όμως συνεχίζει να ερευνά τους κατάλληλους τρόπους για τη μεταφορά Αμερικανών από το Σουδάν.