Εκλογες 2023: Τι μέλλει γενέσθαι με το «κόμμα Κασιδιάρη» – Τι επιτρέπεται στους υποψήφιους βουλευτές και τι απαγορεύεται σύμφωνα με το Σύνταγμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 8:15 το βράδυ, ο Φρούραρχος της Βουλής, Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ Φώτης Ντουίτσης, άνοιξε το τζαμάκι του πίνακα ανακοινώσεων που βρίσκεται δεξιά της ανατολικής εισόδου του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων και θυροκόλλησε το Προεδρικό Διάταγμα της διάλυσής της, «κηρύσσοντας» και επισήμως την προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές της Κυριακής 21ης Μαΐου 2023.

Το εν λόγω Π.Δ. πέρα από την ημέρα της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ορίζει και την Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2023 ως την ημέρα όπου στις 11 το πρωί θα συγκροτηθεί σε Σώμα η νέα Βουλή, της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, για την ορκωμοσία των Βουλευτών που θα έχουν αναδειχθεί από τις κάλπες της 21η Μαΐου.

ekloges thyrokolisi3

Ως εκ τούτου, τίθενται, πλέον,σε ισχύ μία σειρά από συνταγματικές διαδικασίες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένες προθεσμίες, με την -απερχόμενη- κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει ανακοινώσει ήδη τις αλλαγές που είναι υποχρεωτικές, εκ του Συντάγματος, να γίνουν, δηλαδή τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, που είναι ο Άκης Σκέρτσος, αλλά και τη νέα υπουργό Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, η οποία και θα είναι εκείνη που θα παραδώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στον Πρόεδρο της Βουλής, που, με τη σειρά του, θα επισκεφθεί σχετικώς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, παραμένουν στα υπουργεία τους μέχρι τις εκλογές.

Σε 10 ημέρες από σήμερα, εξάλλου, θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων από τα αρμόδια δικαστήρια και δύο ημέρες αργότερα θα λήξει η προθεσμία επίδοσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών. Στις 5 Μαΐου, δηλαδή, θα γνωρίζουμε ποια κόμματα και υποψήφιοι θα πάρουν μέρος στις εκλογές και ποια θα «κοπούν». Η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α’ τμήματος του Αρείου Πάγου θα δώσει και την τελική απάντηση για το αν θα επιτραπεί στο «κόμμα Κασιδιάρη» να πάρει μέρος στις εκλογές.

Τη 14η ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου γίνεται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Α’ Τμήμα του Άρειου Πάγου, ενώ την 15η μέρα λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών.

Στα επόμενα βήματα μετά την επίσημη διάλυση της Βουλής, περιλαμβάνεται και η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα ορίσει τους κανόνες του εκλογικού «παιχνιδιού». Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο, ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε πολιτικού σχηματισμού, καθώς και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.

ekloges thyrokolisi5

Τι ισχύει για τις προεκλογικές εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών

Σύμφωνα με το άρθρο 12 για τις απαγορεύσεις των υποψηφίων βουλευτών, «οι εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται, ως εξής:

  1. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά. […]
  2. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές
  3. Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προεκλογικής του δραστηριότητας.

Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι Πρόεδροι ή Αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.

Σχετικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό χρήσης πολιτικών γραφείων των υποψηφίων κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ορίζεται ότι αυτός, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασής τους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3).

Στον περιορισμό δεν συνυπολογίζεται ένα (1) επιπλέον πολιτικό γραφείο, εφόσον αυτό βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων της εκλογικής περιφέρειας του υποψηφίου βουλευτού, όπως αυτό που παραχωρείται στην Αθήνα από την Βουλή στους βουλευτές της περιφέρειας.

Επίσης, απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψήφιους ή από τρίτους για χάρη των υποψηφίων, ενώ αποσαφηνίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του εκλογικού κέντρου τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών, εφόσον δεν είναι εγκατεστημένα σε ισόγειους χώρους.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης εγκατάστασης, σε ισόγειους χώρους, πολιτικά γραφεία βουλευτών, τα οποία λειτουργούν, συνεχώς από την 31η Δεκεμβρίου 2000 μέχρι και την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.»

Περεταίρω περιορισμοί και προεκλογικές απαγορεύσεις

Με τη διάλυση της Βουλής, αρχίζουν, πλέον, να ισχύουν και κάποιοι περεταίρω περιορισμοί και απαγορεύσεις για τους υποψήφιους βουλευτές, όσον αφορά στο πως θα κινηθούν στις προεκλογικές εκστρατείες τους.

Σύμφωνα με αυτές, «απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, με εξαίρεση την ύπαρξη πινακίδας με τα αναγκαία προσδιοριστικά στοιχεία του υποψηφίου βουλευτή, ενώ η παραχώρηση της χρήσης ή η μίσθωση υπαίθριων ή στεγαζόμενων χώρων, από και προς τρίτους, για τη λειτουργία εκλογικών κέντρων και εντευκτηρίων κάθε μορφής, σε σχέση με την προβολή υποψηφιότητας βουλευτή, συνιστά ποινικό αδίκημα για τους κύριους των ακινήτων, τους εκμισθωτές και τους μισθωτές τούτων, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον ενός (1) έτους.

Επίσης, προβλέπεται η τιμολόγηση των εξόδων και η παροχή ποσοστού έκπτωσης από της επιχειρήσεις Τύπου, να είναι διαφοροποιημένη μεταξύ των υποψηφίων. Για τους υποψηφίους βουλευτές απαγορεύεται κατά την προεκλογική περίοδο η ανάρτηση ή επικόλληση σε εξωτερικούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, καθώς και σε κάθε μορφής αυτοκινούμενα μέσα, αεροπανό, πανό, γιγαντοαφισών, αφισών, φωτογραφιών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής, η εγκατάσταση πρόσκαιρων κατασκευών οποιασδήποτε μορφής για την προσωπική τους προβολή, καθώς και η χρήση χρωστικών ουσιών και η αναγραφή συνθημάτων σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι κοινοτήτων υποχρεούνται για την άμεση καθαίρεση των αεροπανό και πανό, την αποκόλληση των γιγαντοαφισών, αφισών, φωτογραφιών κ.λπ., την αποσυναρμολόγηση των πρόσκαιρων κατασκευών και τον καθαρισμό από χρωστικές ουσίες των εξωτερικών χώρων.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ