Αζερμπαϊτζάν: Διπλασιάστηκε ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «Ένωση για την Ελευθερία των Πολιτικών Κρατουμένων του Αζερμπαϊτζάν (SSPZA)» δημοσίευσε έναν νέο κατάλογο πολιτικών κρατουμένων, στον οποίο υπάρχουν 182 άτομα, αναφέρει τοπικό δημοσίευμα.

Ο κατάλογος συντάχθηκε από τη διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, Λεϊλά Γιουνούς, και τον επικεφαλής του Κέντρου Παρακολούθησης Πολιτικών Κρατουμένων, Ελσχάν Γκασάνοφ.

Από τη δημοσίευση του προηγούμενου καταλόγου πολιτικών κρατουμένων του Φεβρουαρίου 2023, ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Έτσι, 89 νέα ονόματα εμφανίστηκαν στη λίστα, και η πλειονότητα τους είναι μέλη ισλαμικών κομμάτων, είπε ο Γκασάνοφ.

 Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι συλληφθέντες είναι θρησκευτικοί ακτιβιστές, μέλη του Μουσουλμανικού Κινήματος Ενότητας (MMU) και θεολόγοι.

Οι συλλήψεις τους συνοδεύτηκαν από προπαγανδιστική εκστρατεία στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης για να πείσουν το κοινό ότι τα μέλη του DME ήταν «πράκτορες του ιρανικού κατασκοπευτικού δικτύου».

Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα των συλληφθέντων κατηγορήθηκε βάσει του άρθ. 234.4.3 (διακίνηση ναρκωτικών μεγάλης κλίμακας), είπε ο Γκασάνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συλλήψεις γίνονται με φόντο τις διπλωματικές εντάσεις με το Ιράν.

Οι πολιτικοί κρατούμενοι χωρίζονται σε 7 ομάδες:

 «Δημοσιογράφοι και bloggers» – 6 άτομα.

«Μέλη κομμάτων και κινημάτων της αντιπολίτευσης» – 6 άτομα.

«Πολιτικοί μετανάστες που απελάθηκαν από τη Γερμανία» – 5 άτομα.

«Θρησκευόμενοι» – 118 άτομα, μέλη από δύο ισλαμικά αντιπολιτευτικά κόμματα και οι άλλοι, επίσης, κατηγορούμενοι για πολιτική δραστηριότητα αμφισβήτησης της κυβερνητικής ηγεσίας.

Μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής το 1998, με απόφαση του Milli Majlis ( : Εθνικής Συνέλευσης), η θανατική ποινή αντικαταστάθηκε από ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ. Ως εκ τούτου, έπρεπε να αντικαταστήσουν τη θανατική ποινή με μια εναλλακτική μέγιστη ποινή εκείνη την εποχή – 15 χρόνια φυλάκιση, λένε οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τον τρόπο αυτόν οι συλληφθέντες οδηγούνται στη φυλακή.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ