Την εκτίμηση πως οι επίσημες λίστες του ΕΟΦ με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, ή έχουν αποσυρθεί εντελώς από την ελληνική αγορά, είναι υποτιμημένες, εκφράζουν οι Φαρμακοποιοί της χώρας, κάνοντας λόγο για χιλιάδες σκευάσματα.
Η κατάσταση που επικρατούσε πριν από λίγους μήνες, με τις ελλείψεις φαρμάκων, επανήλθε, ενώ σε αυτές προστέθηκαν πλέον και νέες, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ). Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, οι πραγματικές ελλείψεις σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων είναι πολλαπλάσιες σήμερα, από αυτές τις οποίες έχει καταγράψει ο ΕΟΦ. Συγκεκριμένα, μετά και την πρόσφατη επικαιροποίηση των δύο λιστών του ΕΟΦ, ο επίσημος αριθμός των σκευασμάτων σε έλλειψη είναι 235, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται τα φάρμακα σε «μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη» και όσα έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά.
«Είναι μεγαλύτερες οι ελλείψεις. Υπάρχουν σχεδόν 1.300 ελλείψεις, είτε μεγάλες είτε μικρές. Είτε σταδιακές, είτε καθ’ ολοκληρίαν. Από τα 1.300 φάρμακα, τα 400 λείπουν επειδή εξάγονται. Τα άλλα 900 δεν εξάγονται», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστας Λουράντος.
«Λείπουν και αντιβιώσεις που δεν έλειπαν παλιά»
Οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν ότι υφίστανται μεγάλη πίεση εξαιτίας των ελλείψεων, ενώ με χθεσινή επιστολή τους ζήτησαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ελλείψεις φαρμάκων, έχουν πλέον λάβει διαστάσεις προβλήματος Δημόσιας Υγείας, όπως λένε.
«Λείπουν και καινούργια φάρμακα επιπλέον από αυτά που έλλειπαν παλαιότερα. Λείπουν και αντιβιώσεις που δεν έλειπαν παλιά και αντιτετανικοί οροί και κάποια φάρμακα που κάποια στιγμή δεν τα είχαμε, ήρθαν κάποιες ποσότητες και εξαφανίστηκαν και πάλι. Και όταν κάποια στιγμή ήρθαν κάποια φάρμακα σε κάποιες ελάχιστες ποσότητες με το σταγονόμετρο, για μένα και αυτό αποτελεί έλλειψη», τονίζει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών της Αττικής.
ΦΣΑ: «Τα γενόσημα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες»
Αυτή που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι η παραγωγή γενοσήμων. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, συγκεκριμένα, αύξησε την παραγωγή της για να καλύψει τις ελλείψεις των πρωτοτύπων φαρμάκων. Κι αυτό μάλιστα, έγινε και μετά από έκκληση του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο και αυτή η παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες, όπως λέει ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος, ο οποίος καταθέτει το παράδειγμα της αύξησης της παραγωγής γενόσημου αντιβιοτικού από ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
«Θα βγει σε μια μικρή ποσότητα από τις 15 Μαϊου και μετά και στη συνέχεια θα ξαναβγεί νέα ποσότητα τον Σεπτέμβριο. Από τις 170 χιλιάδες τεμάχια που παρήγαγε η εταιρεία το 2021, έβγαλε 540 χιλιάδες τεμάχια το 2022. Και πάλι δεν φτάνουν. Μάλιστα ταυτόχρονα, η εταιρεία υπέστη και ζημία, διότι δεν έχει αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και το clawback (σ.σ. υποχρεωτικές επιστροφές στο κράτος όταν σημειώνεται υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης) αυξήθηκε. Δεν μπορούν να συντηρηθούν έτσι οι επιχειρήσεις. Δεν βγάζουν φάρμακα κι έχουν δίκαιο», τονίζει.
Ταυτόχρονα, πολλοί ασφαλισμένοι επιμένουν να μην εμπιστεύονται τα γενόσημα φάρμακα. «Το γενόσημο αυτό που υπάρχει -αν υπάρχει κι αυτό- θα πρέπει να το δει κάποιος θετικά. Δεν μπορεί να αμφιβάλλει. Γιατί ενώ υπάρχει το γενόσημο θέλουν το πρωτότυπο, αυτό που έπαιρναν. Μα δεν υπάρχει αυτό που έπαιρναν. Υπάρχει δυσπιστία απέναντι στα γενόσημα και υπάρχει και δυσπιστία και απέναντι στο σύστημα γύρω από το φάρμακο γενικότερα», καταλήγει ο Κώστας Λουράντος, μιλώντας στο iatropedia.gr.