«Φωτιές» βάζει νέο δημοσίευμα του Politico σύμφωνα με το οποίο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δέχεται έντονες πιέσεις για τη ανταλλαγή μηνυμάτων SMS μεταξύ αυτής και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, για την υπόθεση των εμβολίων κορονοϊού της φαρμακευτικής εταιρείας.
Σύμφωνα πάντα με το Politico η νέα εξέλιξη στην υπόθεση έχει να κάνει με την υποβολή καταγγελίας κατά της προέδρου της Κομισιόν από τον 35χρονο Βέλγο λομπίστα Φρεντερίκ Μπαλντάν, για τα επίμαχα μηνύματα με τον Μπουρλά για τα εμβόλια.
There is a criminal complaint against Commission President Ursula von der Leyen by Belgian lobbyist Frédéric Baldan over undisclosed text messages.
It adds to the calls for greater transparency over how the EU's COVID-19 vaccine contracts were negotiated.https://t.co/Qe0SIISmdx
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) April 19, 2023
Σύμφωνα με το βελγικό ιστότοπο Le Vif, ο Μπαλντάν υπέβαλε καταγγελία εναντίον της φον ντερ Λάιεν στις 5 Απριλίου σε δικαστή στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Λιέγης. Η κατάθεσή του έρχεται στον απόηχο μιας υπόθεσης των New York Times κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η υπόθεση είναι «άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Αλαμάνο, καθηγητή του δικαίου της Ε.Ε. στο HEC Paris. Ο Αλεμάνο, ο οποίος έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στις ευρωπαϊκές δημόσιες υποθέσεις, είπε στο Politico ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μάρτυρας αγωγής που απευθύνεται σε μεμονωμένο μέλος της Επιτροπής ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.
«Η πρώτη μου αντίδραση – χωρίς να έχω ξαναδιαβάσει τα φυλλάδια – είναι ότι αυτή η νομική ενέργεια είναι σχεδόν μια προσπάθεια πρόκλησης για να αυξηθεί η ορατότητα γύρω από την αδυναμία της Επιτροπής να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και να προσθέσει την πίεση που η αγωγή των New York Times άσκησε ενώπιον του δικαστηρίου», είπε ο ίδιος.
«Αυτό που έκανε η φον ντερ Λάιεν ήταν πραγματικά να βλάψει την εικόνα των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες», τόνισε.
Η φον ντερ Λάιεν λέγεται πως έσπευσε να αναλάβει αποφασιστικά δράση στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Covid-19, «σώζοντας» το μπλοκ στην εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.
Ωστόσο, η πίεση για να αποκαλυφθεί η έκταση του προσωπικού της ρόλου στη συμφωνία – η οποία έχει αφήσει τις χώρες εκτεθειμένες για εκατομμύρια περιττές δόσεις – αυξάνεται, τη στιγμή που το όνομά της συζητείται ολοένα και περισσότερο ως υποψήφια για δεύτερη θητεία.
Έξω από τα δικαστήρια, τα ερωτήματα σχετικά με το πώς έγινε η διαπραγμάτευση της συμφωνίας εγείρονται ολοένα και εντονότερα, εν μέρει επειδή οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν τώρα να «βγουν» από αυτήν.
Η σύμβαση αφορά έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, αλλά εφαρμόστηκε μόνο εν μέρει, για 1,1 δισεκατομμύρια. Τα κράτη πρόκειται να λάβουν περίπου τα μισά από αυτά φέτος.
Όμως, η μειωμένη ζήτηση σημαίνει ότι αυτές οι καταβληθείσες δόσεις κινδυνεύουν να πάνε χαμένες. Τον Ιανουάριο, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BR24 υπολόγισε ότι 36,6 εκατομμύρια δόσεις έληξαν αχρησιμοποίητες μόνο στη Γερμανία.
Στη Βουλγαρία χρειάστηκε να πεταχτούν περίπου 3 εκατομμύρια δόσεις. Και στην Αυστρία, ο υπουργός Υγείας της χώρας είπε τον Μάρτιο ότι 17,5 εκατομμύρια εμβόλια βρίσκοτναι σε αποθήκες, αχρησιμοποίητα.