Γραφει η Φανουλα Αργυρου
Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης στο τηλεοπτικό πρόγραμμα (Sigma) του συναδέλφου Χρήστου Μιχάλαρου «Μεσημέρι και κάτι», 27.3.2023, όπου συζήτησαν, μαζί και ο κ. Ανδρέας Αγγελίδης, για το βιβλίο του κ. Κ. Ν. Χατζηκωστή «7 Προεδρικά Πορτραίτα», είπε: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν μετακινηθεί δραματικά από τη θέση που διαμορφώθηκε το 1962 με το σχέδιο Άτσεσον.
Να υπάρχουν, δηλαδή, εδώ δύο χωριστές καταστάσεις φαινομενικά ενωμένες, που θα ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις μητέρες πατρίδες και τους όποιους εγγυητές… Πρέπει να είμαστε διπλά προσεχτικοί στις διάφορες ιδέες που και εδώ αναφέρονται παραδείγματα που έρχονται και υποβάλλονται από τους λεγόμενους τρίτους από τον λεγόμενο διεθνή παράγοντα».
Ο κ. Ν. Κατσουρίδης πρόσθεσε τα πιο πάνω, αναφερόμενος στην επέμβαση του μ. Παντελή Κούρου (η οποία αναφέρεται στη σελ. 330 του βιβλίου, κατά τη συνάντηση του συγγραφέα κ. Κώστα Ν. Χατζηκωστή στις 7/9/2017 με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη),όπου έγραψε ο συγγραφέας ότι είπε ο Π.Κ.: «Οι Αμερικανοί στη δεκάχρονη προεδρία Κληρίδη μάς σχεδίασαν ένα οικόπεδο με ένα κτήριο semi-detached με μια στέγη και δύο κατοικίες. Μια ελληνική μεγαλύτερη και μία τουρκοκυπριακή μικρότερη. Μας είπαν αυτή είναι η λύση και θα συγκατοικήσετε σε μια Συνομοσπονδία…».
- • Απόσπασμα από βρετανικό έγγραφο, 3.1.1964, για ανασύσταση της ΚΔ σε δύο συνιστώντα κράτη, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό – «Greek and Turkish constituent states».
Τα γεγονότα και η αλήθεια.
Οι τρεις σχεδιαστές του οικοπέδου με το semi-detached σπίτι μετά την Ανεξαρτησία
Πρώτος ο Sir Crispin Tickell (πέθανε 25.1.2022) επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού του Φόρεϊν Όφις το 1964, μίλησε για ανασύσταση της ΚΔ σε δύο συνιστώντα κράτη και σχέδιο προετοιμασίας τουρκικής εισβολής. Δεύτερος ο Sir David Frost στην Υπ. Αρμοστεία της Βρετανίας στη Λευκωσία, τη δεκαετία του 1990, με συνομοσπονδιακές προτάσεις για το semi-detached σπίτι. Τρίτος ο πολύ γνωστός Sir David Hannay, με το σχέδιό του (λεγόμενο «Σχέδιο Ανάν») για ολοκλήρωση της πρότασης με το“semi-detached” σπίτι…
Ο Sir Crispin Tickell αργότερα υπηρέτησε και ως αντιπρόσωπος του ΗΒ στον ΟΗΕ και υπήρξε ο “pen holder” του διαβόητου ψηφίσματος 649/90. Αντικαταστάθηκε από τον Sir David Hannay προτού διορισθεί (αφού αφυπηρέτησε!) ξανά στη διπλωματική υπηρεσία ως υπεύθυνος πλέον του Κυπριακού, προετοιμάζοντας το «Σχέδιο Ανάν»…
- • Οι ΗΠΑ αναμείχθηκαν στο Κυπριακό κατόπιν παρότρυνσης των Βρετανών τον Ιανουάριο του 1964 και όχι το 1962. Και δεν είχαν κανένα δικό τους σχέδιο, ούτε ήθελαν να αναμειχθούν, αλλά πιέστηκαν από τους Βρετανούς και βασίζονταν πάντοτε στις υποδείξεις των Βρετανών. Οι Βρετανοί τότε πίστευαν ότι οι Τούρκοι θα κατόρθωναν τον στόχο τους με το πραξικόπημα του Δεκεμβρίου 1963 εναντίον μας και για διάλυση της ΚΔ και ήθελαν να φορτώσουν στους Αμερικανούς την ευθύνη. Όμως οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να μεταφέρουν στρατό στο νησί και έτσι οι Βρετανοί προχώρησαν με το Σχέδιο Β, δηλαδή να πάρουν το θέμα στον ΟΗΕ και έτσι εξασφαλίστηκε το ψήφισμα 186/64… (Ολόκληρο το ιστορικό της αμερικανικής επέμβασης το 1964 στο βιβλίο μου «Διζωνική vs Δημοκρατία», Λεμεσός, 2019, όπως και για όλα όσα γράφονται στο άρθρο αυτό).
- • Ήταν οι Βρετανοί στο Φόρεϊν Όφις και όχι οι ΗΠΑ εκείνοι που από τις 3 Ιανουαρίου 1964 ξεκίνησαν μελέτη και σχέδια για ανασύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο “constituent states” (δυο κράτη, ένα ελληνικό και ένα τουρκικό), εναρμονισμένοι με τον Τούρκο τότε Υπ. Εξωτερικών και τις απαιτήσεις του, και δύο εβδομάδες προτού απαιτήσει και ο μ. Ραούφ Ντενκτάς στη σύσκεψη στο Λονδίνο, 16 Ιανουαρίου 1964, που κάλεσε η «εγγυήτρια» Βρετανία, λύση γεωγραφικής ομοσπονδίας… Στη συνέχεια εντός του 1964 και οι Τούρκοι στην Κύπρο κυκλοφόρησαν σχέδια για δύο κράτη σε μια ομόσπονδη Κύπρο και ακολούθησε και η υποστήριξη της Μόσχας…
- • Στη δεκάχρονη προεδρία δε μ. Γλαύκου Κληρίδη, και πάλι δεν ήταν οι Αμερικανοί που σχεδίασαν το… οικόπεδο κατά τον μ. Παντελή Κούρο, για ένα σπίτι «semi-detached», αλλά οι κηδεμόνες Βρετανοί. Στη βάση ακριβώς των σχεδίων τους, 3.1.1964, για ανασύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ταυτισμένοι με τις τουρκικές απαιτήσεις. Και αφού δεκαετίες αργότερα τούς άνοιξε διάπλατα την πόρτα ο Γιώργος Βασιλείου, αποδεχόμενος το διζωνικό ψήφισμα 649/90 ερήμην του λαού, και ο οποίος έκανε ό,τι του ζητούσαν οι Βρετανοί, οι οποίοι τον αποκάλεσαν κιόλας «πολύτιμο κεφάλαιο»(“precious asset”). Ο οποίος, όπως αποκάλυψε και ο Γκ. Φεϊζάλ, δέχθηκε το 99% των τουρκικών απαιτήσεων…
- • Τη δεκαετία του μ. Γλαύκου Κληρίδη, στην προετοιμασία του σχεδίου στο Φόρεϊν Όφις, της συνομοσπονδίας με το «semi-detached» σπίτι, που κορυφώθηκε με το «Σχέδιο Ανάν», συμμετείχε και ο Βρετανός, δεύτερος τη τάξει στη Βρετ. Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία τη δεκαετία του 1990, ο εν ζωή σήμερα Σερ Ντέιβιντ Φρόστ (Sir David Frost). Ο οποίος υπήρξε και διαπραγματευτής για το Brexit επί Boris Johnson, και στη συνέχεια, βέβαια, ο επίσης εν ζωή Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ (Sir David Hannay). Μάλιστα, τα βρετανικά επίσημα έγγραφα των ετών εκείνων αποδεσμεύθηκαν σχετικά πρόσφατα με γυμνές αποκαλύψεις και τα δημοσιεύσαμε στη «Σημερινή».
- • Οι ΗΠΑ (Αμερικανοί) πάντοτε ακολουθούσαν και ακολουθούν τους κηδεμόνες και σχεδιαστές Βρετανούς σε σχέση με το Κυπριακό, οι οποίοι ενδεικτικά, και το λένε ανοικτά, χρειάζονται τους Αμερικανούς για συμπαράσταση… Και τους υποχρεώνουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται πάντοτε ως «mercinaries» («μισθοφόροι») των Βρετανών. Αφενός λόγω ειδικής σχέσης ΗΠΑ/ΗΒ από τη δεκαετία του 1940 μετά τον Δεύτερο Παγκ. Πόλεμο και αμοιβαίων συμφερόντων και με το αζημίωτο για τους Βρετανούς (βλέπε βρετανικές βάσεις). Και αφετέρου και εφόσον το Κυπριακό ήταν και παραμένει βρετανικό πρόβλημα και όχι αμερικανικό. Όπως συμβαίνει και με τη διαχρονική υποτακτική ανοχή όλων των κυπριακών κυβερνήσεων προς τους αποικιοκράτες Βρετανούς, επικεφαλής της μοίρας της Κύπρου, και pen holders στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι μόνο…
- • Το έγγραφο με υπογραφή 3.1.1964 για ανασύσταση της ΚΔ σε ομόσπονδο κράτος με δύο συνιστώντα κράτη… ‘‘Plan for the reconstitution of Cyprus as a federal state”, με υπουργική εντολή!
Βρετανική «λύση» συνομοσπονδίας «semi-detached»…
Στις 9 Αυγούστου 1990 ο αξιωματούχος στη βρετανική Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία D.G.H. Frost έστειλε στο Λονδίνο μια μακροσκελή έκθεση με εισηγήσεις/προτάσεις για λύση του Κυπριακού. Έβρισκε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση που ανταποκρινόταν στα βρετανικά κριτήρια ήταν μια εικονική νομιμοποίηση του στάτους κβο, που μπορούσε να πάρει τη μορφή δύο σχεδόν ανεξάρτητων ομόσπονδων κρατών, με μία τίποτα περισσότερο από κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση (παρά μια πραγματική αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»). «Αυτή η πολιτική συνοψίζεται στο να τεθούν περισσότερες πιέσεις πάνω στους Ελληνοκύπριους να δεχθούν μια λύση που θεωρούν απαράδεκτη. Αυτό θα ενοχλήσει βραχυπρόθεσμα τις σχέσεις μας μαζί τους, γι’ αυτό θα χρειαστούμε διεθνή κάλυψη για να το καταφέρουμε. Αυτό θα γίνει είτε με ανανέωση της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ είτε με το να τον ενθαρρύνουμε να απομακρυνθεί για μια πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τις ΗΠΑ. Ίσως να χρειαζόμαστε να ρισκάρουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος για χάρη μακροπρόθεσμης σταθερότητας…», έγραψε ο κ. Frost (Φροστ).
Απόσπασμα από το άρθρο που τιτλοφορείται: «Δύο ανεξάρτητα ομόσπονδα κράτη με μια κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση», Σημερινή, 26.1.2020, στο οποίο ολοκλήρωσα τονίζοντας ότι «οι αποκαλυπτικές προτάσεις Frost επιβεβαιώνουν γι’ ακόμα μια φορά ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούνται ως “mercenaries” …». Διαβάστε εδώ αντίγραφο των προτάσεων Φροστ για λύση «semi-detached»…: https://simerini.sigmalive.com/article/2020/1/26/duo-anexarteta-omosponda-krate-me-mia-kat-onoma-kentrike-kubernese/.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
- • Αποδέσμευση Βρετανικών Εγγράφων για 2000-2002, 30.12.22:
«Προετοιμάζοντας το ‘‘Σχέδιο Ανάν’’», δημοσίευση «Σημερινή», 1.1.2023 – «Διστακτικός ο ΟΗΕ, απαραίτητη η αμερικανική υποστήριξη, Κληρίδης, ‘‘απορριπτικοί’’ και οι φιλοδοξίες της Τουρκίας…» (https://simerini.sigmalive.com/article/2023/1/1/apodesmeuse-bretanikon-eggraphon-gia-2000-2002-301222-proetoimazontas-to-skhedio-anan/).
- • Με συνέπεια και συνέχεια δόλιος ρόλος της Βρετανίας, «Σημερινή» (έντυπη), 15.1.2022 (https://simerini.sigmalive.com/article/2022/1/17/me-sunepeia-kai-sunekheia-o-dolios-rolos-tes-bretanias/).
- • Πύραυλοι S-300, Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, «Σημερινή», 30.12.2020 (https://www.sigmalive.com/news/kypriako/717054/nea-apodesmefsi-vretanikon-eggrafon-pyravloi-s300-amp-dolofonoi-isaaksolomou).