Δυο δυναμικές συνεντεύξεις του Μιθριδάτη τις τελευταίες μέρες, μια στον Χρήστο Μαζάνη στην web tv του zougla.gr και μια στο καναλι κόντρα μεσα απο τις ο δημοφιλής καλλιτέχνης εξηγει πως βρέθηκε απο τα Ημισκούμπρια στην καρδιά της πολιτικής να διεκδικεί μια θέση στη βουλη.
Η συνέντευξη του τραγουδοποιού και υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα της Αθήνας στην εκπομπή ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ 12.04.2023 που παρουσιάζουν ο Φοίβος Κλαυδιανός, ο Κώστας Πουλακίδας και ο Σπύρος Σουρμελίδης.
Η συνεντευξη του Μιθριδάτη στη Zougla.gr και στον Χρήστο Μαζανη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, δίνει απαντήσεις σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την πολιτική κόντρα που ξέσπασε για παλαιότερες αναρτήσεις του στα social media, ενώ δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για το τι αντιπροσωπεύει η Τραπ, που είναι η τάση η οποία επικρατεί στη νέα γενιά.
Σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αναφέρεται επίσης στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να βοηθήσει στον νέο αγώνα τον οποίο επέλεξε. Παράλληλα, επικεντρώνεται στις αγωνίες και στα προβλήματα που του εκφράζει ο κόσμος που συναντά καθημερινά, ενώ όπως λέει, μεταξύ άλλων, στις εκλογές που έρχονται τον προβληματίζει η αποχή…
«Με τα Ημισκούμπρια έκλεισε ένα κεφάλαιο. Όλα έχουν μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος. Βέβαια τα Ημισκούμπρια δεν είναι κάτι που τελείωσε. Είναι η μουσική μας εκεί έξω. Τα Ημισκούμπρια δεν τελειώνουν ποτέ» λέει ερωτηθείς για τον λόγο που το συγκρότημα σταμάτησε να δημιουργεί το 2016. Αναφορικά με την Τραπ μουσική απαντά:
«Το χαρακτηρίζω σαν μια παρωδία της μουσικής που παίζω. Εάν θέλαμε να σατιρίσουμε και να κοροϊδέψουμε το Hip hop θα είχαμε αυτήν την εικόνα και αυτόν τον ήχο. Είναι μια μετάλλαξη, αλλά δεν είναι μια καλή μετάλλαξη σε καμία περίπτωση».
Σχετικά με τον συνδυασμό Τραπ και παραβατικότητας τονίζει: «Αυτό πλασάρουνε. Δεν είναι τυχαίο που οι νέοι βρίσκουνε την ψυχαγωγία τους σε τέτοιου είδους αισθητική. Πιστεύω ότι έχει να κάνει σχετικά με την αισθητική που έχουμε στην Ελλάδα γενικότερα. To Hip hop έχει μιλήσει για την παραβατικότητα και την έχει αναλύσει, δεν είναι απλά “το δείχνω στα video clip”. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Είναι μια μουσική που έχει προέλθει από μια καταπιεσμένη ομάδα ανθρώπων και αυτό το εκφράζανε μέσω της μουσικής. Στην Ελλάδα το να είσαι πάμπλουτος, να φοράς χρυσά κλπ. και να το λες σε όλα σου τα κομμάτια, αυτό δείχνει ένα μονοδιάστατο πράγμα που δεν με αφορά. Δεν είναι τυχαίο πως αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλώσει σε σπίτια χωρίς μουσική παιδεία και γι’ αυτό οδηγούμαστε σε αυτές τις επιλογές. Η αισθητική αυτή έχει απόλυτη σχέση. Για μένα είναι μπουζούκια με μπιτ».
Το γεγονός ότι κατεβαίνεις στην πολιτική πιστεύεις ότι μπορεί να επηρεάσει το κοινό που σε ακολουθεί αρνητικά;
«Υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις και θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Κάποιους τους ξένισε, σε κάποιους τους άρεσε πολύ, κάποιοι προβληματίστηκαν και κάποιοι μπερδευτήκαν. Ο κόσμος εκεί έξω έχει τις απόψεις του, τις θέσεις του. Κάποιους ανθρώπους μπορεί να τους χάλασα με την επιλογή μου. Όντως κάποιοι νιώθουν απογοητευμένοι από την πολιτική, αλλά όλα γύρω μας είναι πολιτική και η πολιτική επηρεάζει τις ζωές μας. Το θεωρώ αδιανόητο να μην ασχολείσαι με αυτήν. Είμαι ένας άνθρωπος πολιτικοποιημένος μια ζωή. Πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά υπάρχει κόσμος που έχει καταλάβει τη θέση μου μέσα από τη δουλειά μου. Μέσα από τα κομμάτια μου εντοπίζεται η πολιτική μου θέση».
Πως συνδέεται to Hip hop με την πολιτική;
«Τo Hip hop ασχολείται με την πολική από τα γεννοφάσκια του… Έχει πολιτικό και κοινωνικό στίχο. Τα Ημισκούμπρια κοινωνικοπολιτικά ζητήματα αναλύανε. Με τον τρόπο τους βέβαια. Με τη σάτιρα, με τον κυνισμό, με το πείραγμα, με την παράνοια. Είχαμε ένα συγκεκριμένο στιλ», λέει και προσθέτει:
«Οι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους πως η πολιτική είναι ένα βρώμικο πράγμα, οπότε γιατί να μπει ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι βρώμικος… Το θέμα είναι όμως ότι και αυτό πρέπει να αλλάξει. Να μπουν άνθρωποι να κάνουν διαφορετικά πράγματα. Το να είμαστε αφοριστικοί και να λέμε ότι αυτό το πράγμα δεν αλλάζει, δεν κάνουμε τίποτα. Εάν δεν μπει κάποιος που δεν είναι… τότε θα συνεχίζει να υπάρχει αυτό το πράγμα. Βέβαια, δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι στην πολιτική».
Που πιστεύεις ότι μπορείς να βοηθήσεις; Ποιος είναι ο τομέας που θα ήθελες να ασχοληθείς;
«Στον πολιτισμό. Στους καλλιτέχνες. Να ασχοληθώ με κάτι το οποίο γνωρίζω. Να προσφέρω κάποια πράγματα στα οποία ξέρω. Γνωρίζω τι περνάνε οι καλλιτέχνες, πώς αντιμετωπίζονται. Βλέπω την κατρακύλα στον πολιτισμό μας γενικά. Έχουν απαξιώσει την τέχνη. Έχω κύκλο, παρακολουθώ τι γίνεται. Η αλήθεια είναι ότι θέλω να υποστηρίξω πολύ τους ανθρώπους που σπουδάζουν και πρέπει να αντιμετωπίσουν στη ζωή τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Είναι πια πάρα πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο να φύγει από το σπίτι του, από το σπίτι των γονιών του. Δεν μπορεί ένας νέος να απαγκιστρωθεί εύκολα. Δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Δεν έχει μισθό, δεν μπορεί να νοικιάσει σπίτι διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη στέγαση και τους πλειστηριασμούς».
Κατά την άποψή σου ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Έλληνας;
«Πάρα πολλά, δεν είναι ένα. Όχι ότι δεν υπήρχαν, αλλά τώρα είναι ακραία. Η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι στον πάτο σε σχέση με άλλες χώρες. Ο πληθωρισμός. Υπάρχει μια ασυδοσία στις τιμές που εκτοξεύονται ανεξέλεγκτα και κανείς δεν κάνει κάτι για να ανακουφίσει τον καταναλωτή. Η ακρίβεια, η ενέργεια. Το ξέρω ότι υπάρχει η επιχειρηματολογία πως όλα αυτά είναι εισαγόμενα, αλλά εμείς δεν ψηφίζουμε έναν παγκόσμιο ηγέτη. Ψηφίζουμε για έναν άνθρωπο που μπορεί να μας προστατέψει από όλα αυτά τα εισαγόμενα προβλήματα, από τις παγκόσμιες αλλαγές. Το ότι φταίει πάντα κάποιος άλλος είναι μια πολύ φθηνή δικαιολογία. Το θέμα της ακρίβειας χτυπάει τους πάντες πια, όλες τις τσέπες».
Ποσό αισιόδοξος είσαι ότι μπορεί να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα;
«Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, είναι θέμα ρεαλιστικών προγραμμάτων. Και σίγουρα έχει να κάνει με την πολιτική θέση, την πολιτική στάση του κάθε κόμματος, πόσο ενδιαφέρεται, πόσο νοιάζεται. Στο κόμμα που έχω επιλέξει υπάρχει θέληση και διάθεση. Δεν λέω ότι όλα γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά να μην βγάζουμε και την αισιοδοξία από τη ζωή μας. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά».
Σχετικά με τις πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αναρτήσεις του στα social media, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για ομοφοβικές και χυδαία σεξιστικές αναφορές, τονίζει:
«Δέχθηκα επίθεση και πριν από δύο χρόνια όταν είχα βγάλει το κομμάτι “Για να μην τα χρωστάω”. Είχαν κάνει το ίδιο ακριβώς με την ίδια συκοφαντία, με τα ίδια tweets, τα οποία ήταν πετσοκομμένα. Απλά επειδή τότε υπήρχε ένα non paper που δεν έπρεπε κανείς από την κυβέρνηση να το σχολιάσει, πολύ απλά η όλη μάχη έγινε στο Διαδίκτυο και στις πένες που στρατεύσανε για να με λοιδορήσουν. Η διαφορά τώρα είναι ότι πήραν επίσημα θέση, όλη η κυβέρνηση και αυτό πήγε στα κανάλια. Είναι λογικό κι έτσι όλο αυτό πήρε μια τεράστια έκθεση. Μπορεί οποιοσδήποτε να δει τις αναρτήσεις μου για το τι γραφώ. Φυσικά σατιρίζω και εννοώ ακριβώς τα αντίθετα. Προφανώς όλο αυτό γίνεται επίτηδες ή προφανώς αυτός που το κάνει δεν έχει την αντίληψη να καταλάβει το τι λέω».
Προσθέτει ακόμα πως: «Είναι το κλασικό κόλπο της δολοφονίας χαρακτήρα. Είναι γνωστό κόλπο και δεν είμαι ο μόνος που έχει υπάρξει θύμα. Ειδικά στην πολιτική. Το παραβλέπω και προχωράω. Θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική. Δίνω έμφαση στα σημαντικά και παραβλέπω όλο αυτό το επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης, το οποίο είναι πολύ χαμηλού επιπέδου και είναι και πολύ προσβλητικό από την πλευρά της ΝΔ προς όλο τον κόσμο, γιατί είναι προσβλητικό για τη λογική αυτό το πράγμα. Καλύτερα είναι να υπάρχει αντιπαράθεση λόγω πολιτικής διαφωνίας και όχι συκοφαντία, αλλά και αυτό μέσα στο παιχνίδι είναι. Το να ψάχνω τα tweets ενός σατιρικού καλλιτέχνη πριν από 12 χρόνια… Έχω δείξει τα δείγματα γραφής μου. Έχω αποδείξει ποιες είναι οι απόψεις μου για όλα τα θέματα. Μου κάνει εντύπωση πως μια τέτοια παράταξη που δεν έχει ενδιαφερθεί ποτέ με τα ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των δύο φύλων… είναι πολύ περίεργο και αστείο να χτυπάει με τέτοιον τρόπο έναν άνθρωπο που αποδεδειγμένα έχει δείξει τις θέσεις του».
Πώς είδες τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη YouTuber Νεφέλη Μεγκ;
«Αποσπασματικά είδα τη συνέντευξη αυτή. Θεωρώ ότι ήταν ένα κλασικό επικοινωνιακό τρικ του τύπου “είμαι κουλ, μοντέρνος και κάνω παρέα με τη νεολαία”. Απ’ ό,τι είδα για το τι εκφράζει η κοπέλα, τις απόψεις της, νομίζω ότι ήξερε καλά που θα πάει πολιτικά».
Σε φοβίζει κάτι στη χώρα τους αμέσως επόμενους μήνες;
«Με προβληματίζει η αποχή από τις εκλογές. Δεν θα ήθελα να υπάρχει αποχή. Δεν θα είναι καλή η ένδειξη αυτή για το μέλλον μας, για την πορεία μας. Δεν μπορούμε να είμαστε απαξιωτικοί για το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την τύχη μας στα χέρια άλλων και λίγων. Ας ψηφίσει ό,τι θέλει ο κόσμος, αλλά να πάει να ψηφίσει. Η αποχή θα είναι ένας άσχημος οιωνός για μένα, ειδικά μετά από αυτήν την τετραετία που έχουμε βιώσει».