Στη βάσανο της Ολομέλειας τίθεται τη Μεγάλη Τρίτη η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την οποία επιχειρείται να μπει οριστικό μπλόκο στην εκλογική κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη. Το Μέγαρο Μαξίμου, ευρισκόμενο σε απίστευτο πανικό, αποφάσισε να φέρει τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών (με αυτό πέφτει οριστικά η αυλαία του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης), με την οποία φιλοδοξεί να κλείσει κάθε παραθυράκι και να διασφαλίσει ότι ο κ. Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Με την τροπολογία-μπάλωμα η ρύθμιση προβλέπει ότι τον έλεγχο και την ευθύνη της απόφασης για τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές θα λάβει η Ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, και όχι η πενταμελής επιτροπή που συγκροτείται από τον πρόεδρο και ελέγχει τη νομιμότητα των κομμάτων τα οποία συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.
Θωράκιση
Προβλέπεται, επίσης, πως τα μέλη του τμήματος μπορούν να ζητήσουν τεκμηρίωση από άλλες δικαστικές ή μη Αρχές για τη θωράκιση της τελικής τους απόφασης. Οπως επισημαίνεται συγκεκριμένα στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «Ο έλεγχος των προϋποθέσεων που αφορά το δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών τροποποιείται ως προς δύο επιμέρους σημεία.
Αφενός, ο ανωτέρω έλεγχος ανατίθεται σε δικαστικό σχηματισμό με αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης. Αφετέρου, για την ενίσχυση της πληρότητας, της αποτελεσματικότητας και της λυσιτέλειας του σχετικού ελέγχου, προβλέπεται και ρητώς ότι το οικείο τμήμα λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες Αρχές».
Το κόλπο
Με την παραπάνω ρύθμιση η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει και το κόλπο του Ηλία Κασιδιάρη, με τον ορισμό του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου στη θέση του προέδρου του κόμματος Ελληνες.
Υποστηρίζοντας τη διάταξη την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ισχυρίστηκε πως σκοπός της ρύθμισης είναι να ενισχυθεί η δικαστική κρίση, να θωρακιστεί και να γίνει πιο ισχυρή, ώστε να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, όπου και αν αυτή καταλήξει. Ο ίδιος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, η οποία, εκτός του ΠΑΣΟΚ, δεν αναμένεται να στηρίξει την τροπολογία.
Δεν στηρίζει η αντιπολίτευση – Θετικό το ΠΑΣΟΚ
Η Κουμουνδούρου κατήγγειλε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνει ευθέως στη λειτουργία του Αρείου Πάγου και τη σύνθεση του δικαστικού Σώματος που θα αποφασίσει και πως «το μόνο που καταφέρνει όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να “φουσκώνει” τα ποσοστά της ακροδεξιάς».
Το ΠΑΣΟΚ, όμως, είναι επί της αρχής θετικό και αναμένεται να υπερψηφίσει, κατηγορώντας ωστόσο την κυβέρνηση για την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία νομοθετεί.
Οσο για την υπόλοιπη, ελάσσονα αντιπολίτευση, δεν θεωρείται πιθανό να στηρίξει τη ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία, που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο, προβλέπει πως δεν θα μπορούν άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις να ηγούνται -είτε φανερά είτε κρυφά- πολιτικών κινήσεων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατρανώνει πως η ρύθμιση θωρακίζει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιπροτείνει να συζητηθεί η πρόταση Κοντιάδη – Αλεβιζάτου, καταγγέλλοντας σε κάθε περίπτωση πως η κυβέρνηση ανοίγει κερκόπορτα σε ό,τι αφορά την επέκταση της ρύθμισης και σε άλλους κομματικούς συνδυασμούς, λέγοντας πως εγείρει ζήτημα όχι απλώς συνταγματικότητας, αλλά και πολιτικής αξιοποίησης για να απαγορευτεί κι άλλο κόμμα στο μέλλον. Η κυβέρνηση είχε απαντήσει τότε πως η διάταξη δεν πάσχει αντισυνταγματικότητας και δεν ανοίγει συζήτηση για την ιδεολογία ή τις ιδέες ενός κόμματος, αλλά ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την ποινική καταδίκη.