Το ελληνικό Πάσχα έχει δύο χαρακτηριστικά. Κατάνυξη και φαγητό.
Και, αν και με την κατάνυξη δεν τα πάνε όλοι καλά, στο φαγητό τα πράγματα αλλάζουν. Σε κάθε τραπέζι παρελεύνουν παραδοσιακά πιάτα, κρέας, λαχανικά, γλυκά, και όλοι έχουν μια ακατάσχετη επιθυμία για υπερκατανάλωση.
Η αλήθεια είναι πως όλοι ενδίδουμε στις πασχαλινές λιχουδιές, ακόμη κι αν προσέχουμε τη διατροφή μας. Ειδικά στις γλυκές γεύσεις που χτυπάνε νεύρο στις παιδικές μας αναμνήσεις. Πασχαλινά κουλουράκια, γλυκά, τσουρέκια. Ειδικά αυτά τα τελευταία, μπορεί να γίνουν εμμονή και η κατανάλωσή τους να συνεχιστεί για πολύ καιρό μετά το Πάσχα. Και δεν μιλάμε για τα σύγχρονα τσουρέκια με γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας.
Το πραγματικό τσουρέκι έχει δυνατή, μεστή γεύση, απαλή υφή και μια μυρωδιά που δεν ξεχνάς ποτέ.
Αυτά τα χαρακτηριστικά βρήκαμε στη μοναστηριακή συνταγή για τσουρέκι τη μοιραζόμαστε μαζί σας.
Υλικά
6-7 ποτήρια αλεύρι
6 αυγά
1 1/3 ποτήρι γάλα
2 ½ ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
1 κουταλιά μαγιά
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαστίχα Χίου
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
Νιφάδες αμυγδάλου – Σουσάμι
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 με 3 ώρες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει, το χυμό και το ξύσμα και ζυμώνουμε.
Συχνά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο που έχουμε λιώσει για να ξεκολλά η ζύμη και να βγει γυαλιστερή. Αφού ζυμώσουμε καλά τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Αλείφουμε με βούτυρο τα ταψιά μας, ξανά ζυμώνουμε το υλικό και το χωρίζουμε σε 2-3 ίσα μέρη, τα οποία και πλάθουμε σε πλεξούδες.
Με λίγο κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε νερό, αλείφουμε τα τσουρέκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και νιφάδες αμυγδάλου.
Αφού φουσκώσουν ξανά σε ζεστή γωνιά και σκεπασμένα, τα ψήνουμε μέχρι να σκουρήνουν στους 180οc. Αν στο τρύπημα του τσουρεκιού με το μαχαίρι, το μαχαίρι βγάνει στεγνό, τα τσουρέκια είναι έτοιμα.
Πηγη: bovary.gr