Διάλυση του ΕΣΥ: Ράπισμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατάσταση στα νοσοκομεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση του 2023 για τα δημόσια νοσοκομεία που συμπληρώθηκε μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι μια πραγματική γροθιά στο στομάχι. Αν και η πικρή αλήθεια είναι πως όποιος πολίτης έχει την ατυχία να χρειαστεί ιατρική περίθαλψη, ξέρει πολύ καλά και από πρώτο χέρι το μέγεθος της διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το «Έθνος», κάποια από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση για τα νοσοκομεία, αφορούν λανθασμένες τιμολογήσεις, ανεκπαίδευτο προσωπικό, υπηρεσίες χωρίς καμία αξιολόγηση, ανεξέλεγκτες νοσοκομειακές δαπάνες και κόστος ανά κλινική και νοσηλεία, αλλά και άγνωστη κατασπατάληση πόρων.

Αυτό που εξετάστηκε ακόμα από τους ελεγκτές, ήταν η λειτουργία των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), τα οποία θεωρητικά αποτελούν τον μηχανισμό κοστολόγησης της νοσηλείας των ασθενών ανά πάθηση και με βάση τη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας.

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, από το 2011, όταν και δημιουργήθηκαν τα ΚΕΝ, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει απολύτως καμία προσαρμογή στα νέα δεδομένα! Επίσης, το προσωπικό τους είναι ανεκπαίδευτο, ενώ τα πληροφοριακά συστήματα κάθε άλλο παρά βοηθούν στην βελτίωση του συστήματος.

«Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή μίας αξιόπιστης μεθόδου κοστολόγησης – αποζημίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες και να αυξηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν.

Οι δήθεν «ειδικοί οργανισμοί» που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Υγείας για την ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας στα νοσοκομεία, μόνο ως «ανέκδοτο» μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού δεν έχουν παράξει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά τα συμπεράσματα για τα δημόσια νοσοκομεία, όπως αναφέρει το «Έθνος», είναι τα εξής, όπως τα εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο:

Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η εφαρμογή των Κλειστών Ελληνικών Νοσηλίων (ΚΕΝ), δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις για την αξιόπιστη και αποτελεσματική τους λειτουργία.
Η εκπαίδευση του προσωπικού των νοσοκομείων δεν ήταν η δέουσα, οι δε οδηγίες για την ορθή εφαρμογή τους ήταν ελλιπείς και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιφατικές.
Στα πληροφοριακά και κοστολογικά συστήματα των νοσοκομείων δεν έγιναν οι απαιτούμενες προσαρμογές, με συνέπεια να υφίσταται αδυναμία παρακολούθησης του πραγματικού κόστους νοσηλείας σε επίπεδο ασθενούς.
Για τον συντονισμό, εποπτεία και διαχρονική παρακολούθησή των δεδομένων του συστήματος των ΚΕΝ, δεν είχε καθοριστεί στο Υπουργείο Υγείας, υπηρεσία με συγκεκριμένες αρμοδιότητές. Δεν έγιναν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις, ώστε να αποφεύγονται λανθασμένες τιμολογήσεις και πληρωμές νοσηλειών.
Μέτα την εφαρμογή των ΚΕΝ, σημαντικός αριθμός ασθενών και ήμερων νοσηλείας, εξακολουθεί να τιμολογείται με το προηγούμενο σύστημά (Ημερήσιο Νοσήλιο).
Για την επιτυχή εφαρμογή του νέου συστήματος (DRGs), δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειές και διαδικασίες και εξακολουθούν να υφίστανται οι δυσλειτουργίες και παθογένειες του Συστήματος Υγείας που συνέτειναν στην αποτυχία των ΚΕΝ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ