Λίγες ώρες μετά την κατάθεση του τελευταίου κατηγορητηρίου του ΟΗΕ κατά των λιβυκών αρχών ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ήρθε η απάντηση από την Τρίπολη.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι σύμφωνα με τους Λίβυους «Μια παράνομη παρουσία», επίσης, η εφαρμογή από τους Λίβυους της Σύμβαση της Γενεύης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα; «Θα προκαλούσε δραματικές αλλαγές στη λιβυκή κοινωνία». Αυτές είναι οι απαντήσεις της λιβυκής κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη.
Η αντεπίθεση κατά του κατηγορητηρίου του ΟΗΕ υπογράφεται από το «Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικών Ελευθεριών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Λιβύη» (NCCHR). Στα χαρτιά, είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη και την κυβέρνηση της Τρίπολης, βάσει εξουσιοδοτητικού νόμου της λιβυκής προεδρίας.
Σύμφωνα με το «Συμβούλιο», η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση της Τρίπολης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ για την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης, η οποία θα δεσμεύει τη χώρα να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να υιοθετήσει νομοθεσία για το άσυλο. Η Τρίπολη αρνείται σθεναρά.
Τι υποστηρίζει η Τρίπολη
«Η υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης – υποστηρίζει το όργανο της Τρίπολης – θα προκαλέσει δραματικές αλλαγές στη δημογραφική δομή, καθιστώντας τους Λίβυους μειονότητα στην πατρίδα τους, γεγονός που δημιουργεί επιπτώσεις στη δημογραφική αλλαγή».
Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περίπου 700.000 αλλοδαποί στη Λιβύη, λίγο περισσότερο από το ένα δέκατο του πληθυσμού. Σε καμία περίπτωση η υπογραφή διεθνών συμβάσεων δεν θα συνεπαγόταν την αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στη Λιβύη πολλά χρόνια για εργασία.
Η απάντηση της Τρίπολης φαίνεται να εντάσσεται στις εσωτερικές διαμάχες εντός του συστήματος εξουσίας της Λιβύης, εμποδίζοντας τις διεθνείς σχέσεις και φέρνοντας ορισμένους υπουργούς στη δύσκολη θέση που θεωρούνται συνένοχοι «δραματικών αλλαγών» για τον πληθυσμό.
«Το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικών Ελευθεριών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Λιβύη θεωρεί ότι όλες οι πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη είναι παράνομες, επειδή η χώρα της βόρειας Αφρικής δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951».
Και, δεν φτάνει μόνο αυτό, κατηγορείται ο ΟΗΕ ότι «εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κρατικοί θεσμοί».
Η τελευταία έκθεση μιας ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη μόλις αυτή την εβδομάδα κατηγόρησε τη Λιβυκή Ακτοφυλακή για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή της παρείχε «τεχνική, υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη, μεταξύ άλλων, στις δραστηριότητες της αναχαίτισης μεταναστών και επαναφορά τους» σε μια χώρα όπου τα βασανιστήρια, οι εξαφανίσεις, οι βιασμοί, η σκλαβιά «αυξάνονται» (Λιβύη).
Διαφθορά στο Λιβυκό Λιμενικό
«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Λιμενικού Σώματος, της Διεύθυνσης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της Μηχανής Υποστήριξης Σταθερότητας – εξηγούν οι ειδικοί του ΟΗΕ, Mohammad Auajjar, Tracy Robinson και Chaloka Beyani – συνεννοούνται με τους διακινητές συνδέονται με ένοπλες ομάδες, σε ένα πλαίσιο στο οποίο οι μετανάστες αναχαιτίζονται και στερούνται την ελευθερία τους».
Αλλά το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν λέει ούτε μια λέξη για αυτό, σημειώνει η ιταλική avvenire.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος