Το υπ. Παιδείας γνώριζε από τον Οκτώβριο τα προβλήματα του κτηρίου, δεν βρήκε λύση και στις 16/3 ανακοίνωσε το κλείσιμο, αφήνοντας 159 μαθητές χωρίς σχολείο
Εκατόν πενήντα εννέα παιδιά ξύπνησαν το πρωί της 16ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες και δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο τους, καθώς το ελληνικό υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει την προηγούμενη ημέρα -χωρίς καμία προειδοποίηση- να κλείσει το Κεστεκίδειο Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο που λειτουργεί στη βελγική πρωτεύουσα, παρόλο που είχε όλο τον χρόνο και όφειλε να έχει βρει λύση στο πρόβλημα, αντί να αφήσει τα πράγματα να οδηγηθούν στη χειρότερη εξέλιξη.
Όλα άρχισαν στις 15 Οκτωβρίου 2022, όταν η Αλληλέγγυα Κοινότητα της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (ΕΚΒ) έστειλε την πρώτη επιστολή προς τα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης στο Βέλγιο. Μεταξύ άλλων, σημείωναν τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί στο κτήριο όπου στεγαζόταν το Κεστεκίδειο, τα οποία το καθιστούσαν πλέον μη λειτουργικό, έως και επικίνδυνο για μαθητές και εργαζόμενους. Μόνο ορισμένα εξ αυτών ήταν η μη σωστή συντήρηση των λεβήτων θέρμανσης και η απουσία εξόδων κινδύνου, θέματα που μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραγικά ατυχήματα.
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Παιδείας εξέτασε τον Οκτώβριο το σχολικό κτήριο, κρίνοντάς το μερικούς μήνες αργότερα ως «ακατάλληλο», με την έκδοση μίας έκθεσης την οποία, πέραν του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, δεν είδε ποτέ κανείς – ούτε από την πρεσβεία ούτε από την Ελληνική Κοινότητα. Τα προβλήματα, ωστόσο, που εντόπισε η επιτροπή δεν αμφισβητούνται, καθώς είχαν ήδη επισημανθεί. Αυτό που αμφισβητείται είναι η διάθεση και η πρόθεση του υπουργείου να λύσει τα προβλήματα αυτά, καθώς από όταν το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο, μέχρι τις 15 Μαρτίου το ελληνικό κράτος δεν προέβη σε καμία ενέργεια διόρθωσης και αλλαγής των προβληματικών σημείων που εντοπίστηκαν. Αντιθέτως, πέντε μήνες μετά η απάντηση του υπουργείου Παιδείας ήταν το κλείσιμο του σχολείου, αφήνοντας 159 παιδιά -από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τη Γ΄ Λυκείου- χωρίς κτήριο, αναγκάζοντάς τα να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Λάμπης Κοντονής, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βελγίου, «οι γονείς των παιδιών αυτών πρέπει να πάνε στη δουλειά τους. Δεν έχουν την πολυτέλεια τα παιδιά να μένουν σπίτι και εκείνοι να μένουν μαζί τους», ιδίως στις περιπτώσεις παιδιών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Εκτός, όμως, από τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο, επηρεάζονται ακόμα 160 παιδιά τα οποία είναι εγγεγραμμένα για την παρακολούθηση απογευματινών τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας, τα οποία επίσης έχουν μείνει χωρίς μαθήματα.
Τα προβλήματα επισημαίνονται από τον Οκτώβριο. «Σημασία έχει», τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Βασίλης Μυρκόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, «να βρεθεί κτήριο και να δούμε τι θα γίνει με το παλιό». Αυτό που επισημαίνουν τόσο ο Β. Μυρκόπουλος όσο και μέλη της ΕΚΒ είναι ότι η ελληνική πρεσβεία στο Βέλγιο, την οποία έπιασε εξαπίνης η απόφαση του υπουργείου, κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να βρεθεί λύση, προτείνοντας μέχρι και τη χρήση της αίθουσας εκδηλώσεων της πρεσβείας ώστε να κάνουν εκεί τα μαθήματά τους τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου που προετοιμάζονται για Πανελλαδικές. Επιπλέον, η ίδια η ΕΚΒ, υποκαθιστώντας επί της ουσίας την απουσία του ελληνικού κράτους, αναζήτησε λύση στο κτηριακό ζήτημα μέσω επαφών με τους δημάρχους των περιοχών των Βρυξελλών. Βρέθηκε έτσι ένας όροφος σε κτήριο όπου στεγάζεται έτερο διεθνές σχολείο. Ούτε αυτός ο όροφος, όμως, είναι ακόμα έτοιμος να υποδεχτεί τους μαθητές του Κεστεκίδειου και θα χρειαστούν περίπου τρεις εβδομάδες για να επανέλθουν τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες.
Το κτηριακό είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης στο Βέλγιο, η οποία ολοένα και υποβαθμίζεται, με τη λύση τους να είναι αναγκαία όχι τώρα, αλλά… χθες.
Γεωργούλης στην «Α»: «Αδιανόητη η χωρίς προειδοποίηση αναστολή λειτουργίας του Κεστεκίδειου»
Σύσσωμη η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταδίκασε την απόφαση για το κλείσιμο του Κεστεκίδειου και ο ευρωβουλευτής του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου Αλέξης Γεωργούλης τόνισε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι «η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό είναι συνυφασμένη με την ανάδειξη του ιδιαίτερου ρόλου που παίζει η ζωντανή δύναμη της ελληνικής Διασποράς», υπογραμμίζοντας ότι «στην περίπτωση του Κεστεκίδειου είναι λυπηρό ότι δεν μπορεί να βρεθεί μία αξιοπρεπής λύση για τους μαθητές και το προσωπικό».
«Δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε σε μια ημέρα, αλλά μετά από συνεχή αδιαφορία για τις προϋποθέσεις ασφαλείας του σχολείου τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας και στο αναγκαστικό κλείσιμο των εγκαταστάσεών του» επισήμανε επιπλέον ο Α. Γεωργούλης, ο οποίος επέμεινε στο ότι «αντί να δοθεί έμφαση στο να βρεθεί λύση κατανοώντας το επείγον του θέματος ήδη από τον Οκτώβριο και μεριμνώντας με άμεσο κονδύλι για την ασφάλεια του κτηρίου, η Πολιτεία απάντησε με καθυστέρηση τη διακοπή της διά ζώσης εκπαίδευσης, προφανώς υπό τον φόβο σοβαρού ατυχήματος, μην αποβλέποντας σε λύση, αλλά σε αποφυγή ευθυνών». «Θεωρώ αδιανόητο εν μέσω της σχολικής περιόδου και εντελώς αιφνίδια, χωρίς καμία προειδοποίηση, να αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας της μοναδικής ελληνικής δημόσιας σχολικής μονάδας στη χώρα του Βελγίου!» κατέληξε.