Συναγερμός για μπλακάουτ μέσα στις γιορτές του Πάσχα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων αποφάσισε να συγκαλέσει για σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα σενάρια αντιμετώπισης του ενδεχόμενου ενός μπλακάουτ μέσα στις γιορτές του Πάσχα.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, ο κίνδυνος να πέσει το σύστημα δεν είναι η μικρή παραγωγή ενέργειας, σε συνδυασμό με αυξημένη ζήτηση, αλλά η μεγάλη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και έχει ηλιοφάνεια, οι ΑΠΕ εκτοπίζουν τις συμβατικές μονάδες από το σύστημα καλύπτοντας υψηλά ποσοστά της ζήτησης. Οταν όμως βραδιάζει και αρχίζει να πέφτει απότομα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών, δημιουργείται πρόβλημα ευστάθειας, γιατί δεν μπορεί να ανέβει άμεσα η παραγωγή ευέλικτων συμβατικών μονάδων.

Το πρόβλημα αναμένεται να κορυφωθεί τις ημέρες του Πάσχα, όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης. Με τις μονάδες ΑΠΕ να αυξάνονται συνεχώς, περίοδοι χαμηλών φορτίων σαν αυτή στην οποία βρισκόμαστε (όπως συμβαίνει και το φθινόπωρο) υποχρεώνουν ήδη από τώρα τον Διαχειριστή να λειτουργήσει το σύστημα με πολύ υψηλά ποσοστά «πράσινης» διείσδυσης – πάνω από 50%. Επομένως, ο ΑΔΜΗΕ καλείται να κρατήσει όρθιο το σύστημα, με δεδομένα που ανατρέπουν κάθε προηγούμενο κανόνα διαχείρισης και παράλληλα χωρίς τα εργαλεία που πρόκειται να αναπτυχθούν σε μερικά χρόνια (όπως η αποθήκευση), ως απάντηση στο γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα εξελίσσονται σε κυρίαρχο «καύσιμο» στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής καθʼ όλο το έτος. Στελέχη του ΑΔΜΗΕ έλεγαν χθες: «Αν έχουμε ανέμους πέντε μποφόρ και λιακάδα, η παραγωγή ΑΠΕ μπορεί να φτάσει στα 5.000 μεγαβάτ, ενώ το φορτίο δεν θα είναι πάνω από 2.000 μεγαβάτ. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περικόψουμε το 50% της παραγωγής ΑΠΕ για να αποφύγουμε το μπλακάουτ».

Στη σημερινή σύσκεψη, στην οποία θα προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Δημήτρης Φούρλαρης, αναμένεται να κληθεί ο ΑΔΜΗΕ, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου Γιάννη Μάργαρη ότι ο διαχειριστής αναγκάζεται να προχωρά σε χειρισμούς ώστε να αποτραπεί ένα μπλακάουτ. Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, είχε πει «η λειτουργία μας κινείται στα όρια», για να προσθέσει πως μία παρενέργεια από αυτόν τον συνδυασμό είναι οι ιδιαίτερα υψηλές τάσεις που αναπτύσσονται – φαινόμενο όχι μόνο του ελληνικού συστήματος αλλά πολλών περιοχών του ευρωπαϊκού συστήματος από τη μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και τη μαζική απόσυρση συμβατικών μονάδων. «Αν συμβεί κάτι αυτές τις ώρες, π.χ. απώλεια μιας γραμμής ή απώλεια μιας μονάδας, πραγματικά είναι πάρα πολύ υψηλό το ρίσκο να έχεις triple down effect στο σύστημα» είχε πει.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μία από τις λύσεις που έχει στη διάθεσή του είναι οι περικοπές ΑΠΕ – με τη συνδρομή και του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος, αν χρειαστεί, θα επιβάλει περιορισμούς στην παραγωγή «πράσινων» μονάδων στο δίκτυο διανομής. Επιπλέον, ίσως χρειαστεί ο περιορισμός των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με το «πάγωμα» των αντίστοιχων δικαιωμάτων στις διασυνδέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Πέμπτη στο ενεργειακό μείγμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συμμετείχαν σε ποσοστό 40,57%, για να ακολουθήσουν οι εισαγωγές με 23,06%, το φυσικό αέριο με 20,3% και οι λιγνιτικές μονάδες με 10,14%.

ΑΔΜΗΕ: Την 25η Μαρτίου παραλίγο να σβήσουν τα φώτα

Στην επιστολή-καμπανάκι προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ αποκάλυπτε ότι η χώρα έφτασε πάρα πολύ κοντά σε ένα μπλακάουτ την 25η Μαρτίου, ημέρα αργίας με χαμηλά φορτία και υψηλή παραγωγή φωτοβολταϊκών λόγω ηλιοφάνειας, αλλά το σύστημα κρατήθηκε όρθιο με περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ για κάποιες ώρες. Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς «κατορθώσαμε» ως χώρα να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο τόσο ανορθολογικό, που δεν μπορεί να διαχειριστεί τη λεγόμενη πράσινη ενέργεια, καθώς αυτό σε άλλη περίπτωση θα ήταν τεράστιο πλεονέκτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ