Πλειστηριασμοί Μητσοτάκη: Στο… σφυρί 4 εργατικές κατοικίες μέσα σε δύο μήνες – Τι λέει στο enikos.gr εκπρόσωπος εργαζομένων του τ. ΟΕΚ
Χωρίς «φρένο» η αναλγησία funds και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που τους άνοιξε το δρόμο με τον Πτωχευτικό Νόμο και servicers που βγάζουν στο… σφυρί ακόμη και εργατικές κατοικίες του τ. ΟΕΚ.
Οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται και αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο διάστημα καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων υπάρχει φόβος ότι θα «γεννήσουν» μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Για μια φλούδα γης. Το τελευταίο ταμπούρι του Έλληνα, το τελευταίο όρυγμα είναι το ιδιόκτητο σπιτάκι του.
Της Εύης Κατσώλη
Φαίνεται ότι τα «κοράκια» δεν σταματούν ούτε μπροστά σε περιπτώσεις ευάλωτων νοικοκυριών που διαμένουν σε εργατικές κατοικίες και δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δόσεις δανείων τους. Έως τώρα έχουν γίνει γνωστές οι υποθέσεις για τέσσερις εργατικές κατοικίες που ήταν να βγουν ή βγαίνουν σε πλειστηριασμό, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να υπάρχουν κι άλλες, άρα είναι «άγνωστος Χ» ο αριθμός των εργατικών κατοικιών που…κινδυνεύουν.
Τελευταίο «χτύπημα» αποτελεί η περίπτωση κατοικίας 85 τ.μ. στο Αίγιο, η οποία έχει προγραμματιστεί να εκπλειστηριαστεί στις 3 Μαΐου 2023, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του τ.ΟΕΚ – ΟΑΕΔ.
Ο κ. Κωνσταντίνος Λιβέρης, μέλος Συλλόγου Υπαλλήλων τ. ΟΕΚ – ΟΑΕΔ είπε μιλώντας στο enikos.gr ότι «είναι η τέταρτη εργατική κατοικία αυτή στο Αίγιο που βγαίνει σε πλειστηριασμό».
Ο κ. Λιβέρης εξήγησε ότι «ο ΟΕΚ από το 1954 έως το 2011 που λειτουργούσε, κατασκεύασε περισσότερες από 500.000 εργατικές κατοικίες σε ολόκληρη την Ελλάδα για να προστατεύσει τους οικιστές. Από το 1971 νομοθετήθηκαν ειδικές διατάξεις προστασίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Βάσει του νομοθετικού Διατάγματος «δεν επιτρέπεται κατάσχεση επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζόμενων και παραχωρούμενων εργατικών κατοικιών μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος. Ο νομοθέτης λέει ότι και καθυστερήσεις να υπάρχουν, προστατεύονται οι εργατικές κατοικίες».
Ο ίδιος είπε ότι η κατοικία στο Αίγιο βγαίνει σε πλειστηριασμό για ένα χρέος 16.400 ευρώ με πρώτη προσφορά 37.800 ευρώ, δηλ. ένα ποσό υπερδιπλάσιο της οφειλής και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο fund αν γνωρίζει τη διάταξη και προχωρά, παρανομεί».
Σύμφωνα με τον κ. Λιβέρη, «μόλις πριν από τέσσερις ημέρες μάθαμε ότι σε πλειστηριασμό λίγο έλειψε να βγει και εργατική κατοικία στην Θεσσαλονίκη για χρέος ύψους 7.000 ευρώ. Όμως, ο πλειστηριασμός δεν έγινε λόγω έλλειψης πλειοδοτών, δεν το «χτύπησε» κανείς και ματαιώθηκε η διαδικασία.
Άλλη περίπτωση είναι επίσης κατοικία στο Αίγιο. Πρόκειται για σπίτι 83 τ.μ. για οφειλή 20.000 ευρώ και με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 37.100 ευρώ.
Η πρώτη εργατική κατοικία που έγινε γνωστό ότι βγαίνει στο… σφυρί ήταν μια 55 τ.μ. στα Φάρσαλα την 1η Φεβρουαρίου αλλά ματαιώθηκε από το ίδιο το fund μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν.
Όπως τόνισε ο κ. Λιβέρης «η ΔΥΠΑ θα πρέπει να βγάλει ανακοίνωση με τις ειδικές προστατευτικές διατάξεις για το ακατάσχετο. Αν δε, υποπέσει στην αντίληψή της οποιοσδήποτε πλειστηριασμός εργατικής κατοικίας θα πρέπει να παρέμβει η αρμόδια νομική υπηρεσία και να πει ότι ακυρώνεται. Το fund αφαιρεί επί της ουσίας περιουσία του Δημοσίου».