Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι κέρδισε την υπόθεση διαιτησίας που κατέθεσε κατά της Τουρκίας το 2014 με το σκεπτικό ότι η Άγκυρα, η οποία επέτρεψε στην κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση να εξάγει πετρέλαιο από τον αγωγό αργού πετρελαίου Κιρκούκ-Τσεϊχάν, παραβίασε τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως σημειώνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Ιράκ διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου της ημιαυτόνομης κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης μετά την απόφαση κατά της Τουρκίας.
Πηγή από το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε ότι η Τουρκία ενημέρωσε εγγράφως το Ιράκ ότι θα εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.
Άλλη πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε ότι 450 χιλιάδες βαρέλια στέλνονται στην Τουρκία την ημέρα μέσω της γραμμής Κιρκούκ-Τσεϊχάν, 75 χιλιάδες εκ των οποίων αποτελούνται από πετρέλαιο που αντλείται από το ιρακινό ομοσπονδιακό κράτος και 370.000 βαρέλια πετρελαίου που παράγονται από την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση.
Ένας άλλος αξιωματούχος του υπουργείου πετρελαίου είπε: «Μια αντιπροσωπεία (του υπουργείου) θα επισκεφθεί την Τουρκία σύντομα και θα συναντηθεί με τις αρχές για να συμφωνήσουν σε έναν νέο μηχανισμό εξαγωγής του πετρελαίου που αντλείται στο βόρειο Ιράκ σύμφωνα με την απόφαση της διαιτησίας».
Στην επίσημη δήλωση του Υπουργείου Πετρελαίου αναφέρεται ότι η συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του τερματικού σταθμού Τζεϊχάν και οι υποχρεώσεις της ιρακινής δημόσιας εταιρείας πετρελαίου SOMO προς άλλες εταιρείες πετρελαίου θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα γίνουν με τους αρμόδιους αρχές.
Γνωστή πηγή για το θέμα ανέφερε ότι σύμφωνα με τη διαιτητική απόφαση, η Τουρκία θα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,5 δισ. δολάρια στο Ιράκ και ότι η ποινή αυτή καλύπτει την περίοδο 2014-2018.
Επιπλέον, μια δεύτερη υπόθεση διαιτησίας που καλύπτει την περίοδο μετά το 2018 συνεχίζει να εκδικάζεται. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή αναμένεται να κριθεί εντός δύο ετών.
Οι τουρκικές αρχές δεν έκαναν καμία δήλωση για το θέμα.
Πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση θα έχει αντίκτυπο στην ποσότητα πετρελαίου που παράγει η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό θα κλείσει ο αγωγός Κιρκούκ-Τσεϊχάν.
Το κλείσιμο της γραμμής έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα για τις εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο εντός της κυριαρχίας της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος