Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Αμπντουλάχ Μπατίλι, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι εάν τα νομοθετικά όργανα στη Λιβύη δεν καταλήξουν έγκαιρα σε συμφωνία για τους εκλογικούς νόμους, «θα εξετάσουμε την εναλλακτική διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε», υποδεικνύοντας ότι δεν θα δεχτεί καμία κίνηση για παρεμπόδιση των εκλογών.
Ο Μπατίλι επιδιώκει να σπάσει το εσωτερικό αδιέξοδο στη Λιβύη με τη διεξαγωγή εκλογών φέτος που θα τερματίσουν τη μακροχρόνια εντολή των μεταβατικών πολιτικών οργάνων.
Ο Μπατίλι ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία τον περασμένο μήνα για να επιταχύνει την πολιτική διαδικασία, ωθώντας τα δύο νομοθετικά σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, να συστήσουν μια επιτροπή για να εξετάσει τους εκλογικούς νόμους.
«Πρέπει να καταλήξουν σε αυτήν (τη συμφωνία) την κατάλληλη στιγμή», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters, σήμερα Παρασκευή, από την Τρίπολη.
Μια προηγούμενη προσπάθεια διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021 απέτυχε λόγω διαφωνιών σχετικά με τους εκλογικούς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της επιλεξιμότητας καθενός από τους κύριους υποψηφίους.
Ο Μπατίλι είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η επιτροπή που συγκροτήθηκε από τα δύο νομοθετικά σώματα θα πρέπει να εγκρίνει τους εκλογικούς νόμους τον Ιούνιο προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές φέτος.
«Φυσικά αν δεν το κάνουν αυτό, θα είναι υπόλογοι στον λιβυκό λαό, στη διεθνή κοινότητα και στους περιφερειακούς ηγέτες που τους υποστηρίζουν σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε για τις εναλλακτικές επιλογές που εξετάζει εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, ο Μπατίλι είπε: «Θα μιλήσουμε γι’ αυτό στον καιρό του».
Ο Μπατίλι αναγνώρισε ότι πολλοί Λίβυοι «εξέφρασαν αμφιβολίες για την ικανότητα ή την καλή θέληση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας να θέσουν τέλος στην θητεία τους… Αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς άλλη μια ανατροπή στο παιχνίδι των μουσικών καρεκλών».
Αμφισβήτηση Λιβύων για τις εκλογές
Πολλοί Λίβυοι αμφισβητούν επίσης τη δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών σε μια χώρα όπου το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της ελέγχεται από ένοπλες φατρίες που μπορεί να υποστηρίξουν ή να αντιταχθούν στην υποψηφιότητα ορισμένων ανθρώπων, ακόμη και αν τα πολιτικά σώματα μπορούν να συμφωνήσουν για τους εκλογικούς νόμους.
Ο Μπατίλι είπε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές υπό το πρίσμα της τρέχουσας διαίρεσης των υπηρεσιών ασφαλείας», αλλά κατέστησε σαφές ότι η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη συνεργάζεται με τις ένοπλες φατρίες και άλλους για να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Είπε ότι οι συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα στην Τύνιδα και την επόμενη εβδομάδα στην Τρίπολη θα φέρουν κοντά προσωπικότητες από όλες τις εμπλεκόμενες περιοχές σε διάλογο «για να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία στην οποία οι εκλογές θα είναι ασφαλείς».
Al Ghadtv
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος