Η Ιωάννα Λιούτα σε Ραδιοφωνική Συνέντευξη στο Μεταδεύτερο με τους Χρήστο Κορολή,Μαρινίκη Κολιαράκη και Νίκο Αγαπάκη στην εκπομπή η Φωνή του Γίγαντα και ο Φόβος του Νάνου στο Μεταδεύτερο για την πολυδιάστατη παγκόσμια κρίση ανέφερε:
Η μετοχή της Deutsche Bank βυθίζεται στις σημερινές συναλλαγές με απώλειες που ξεπερνούν το 14%, μετά την πτώση 3,2% που είχε σημειώσει χθες.
Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν πτώση μεταξύ 5% και 6% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρασύροντας σε πτώση 3% τον Γενικό Δείκτη στις 1.021 μονάδες.
Για πολλά χρόνια αγοράζονται ομόλογα λόγω της νομισματικής χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να είναι υψηλές και οι προσδοκίες ανάλογες για την ανάπτυξη.Δεν επιβεβαιώθηκαν όμως για πολλούς λόγους. Η ανάπτυξη δεν έρχεται και οι τιμές των ομολόγων έπρεπε να μειωθούν.
Η εκτόξευση των επιτοκίων που έπληξαν τα ομόλογα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.Προ ημερών στην Ευρώπη τέθηκαν πολλές φορές σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τα χρηματιστηριακά ταμπλό οι μετοχές τεσσάρων ευρωπαϊκών τραπεζών, της Credit Suisse, της Societe Generale, της Monte dei Paschi και της UniCredit.
Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση από Moody’s για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών σε αρνητικό από σταθερό.
‘Οπως επισημαίνει η Capital Economics:
”Πρώτον, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις περισσότερες οικονομίες έχουν γενικά μειωθεί, οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων μειώθηκαν πολύ περισσότερο από αυτές των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, για παράδειγμα, μειώθηκε κατά 23 μ.β., αλλά η απόδοση του 10ετούς κατά 10 μ.β. έπειτα από τη συνεδρίαση της Fed. Ομοίως, η απόδοση του 2ετούς βρετανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 20 μ.β. και του 10ετούς κατά 10 μ.β. μετά τις ανακοινώσεις της BoE.
Με άλλα λόγια, οι καμπύλες αποδόσεων έχουν αρχίσει να γίνονται πιο απότομες (steep), από βαθιά ανεστραμμένα επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το τέλος των κύκλων αύξησης των επιτοκίων πλησιάζει και ότι η πιθανότητα μειώσεων των επιτοκίων σύντομα έχει αυξηθεί. Αυτό είναι λογικό, όπως σημειώνει η Capital Economics, τόσο λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών για την οικονομική ανάπτυξη όσο και του γεγονότος ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες κρίνουν τώρα ότι έχουν φέρει τα επιτόκια πάνω από το μεσοπρόθεσμο “ουδέτερο επιτόκιο”.”