Την ώρα που μόλις έχει κοπάσει ο «θόρυβος» σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις της πρώην Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, οι οποίες μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της οικονομικής εισαγγελίας και την οδήγησαν εκτός «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, σήμερα αποκαλύπτεται ότι μια νεοσύστατη ΙΚΕ σαρώνει τις απευθείας αναθέσεις στα νοσοκομεία.
Η αποκάλυψη των Data Journalists σχετικά με τις μαζικές απευθείας αναθέσεις ύψους 580.000 ευρώ που έγιναν στη συγκεκριμένη εταιρεία προϊόντων χαλκού με έδρα στην Κηφισιά τους τελευταίους 14 μήνες, προκαλεί σειρά ερωτημάτων προς τον Θάνο Πλεύρη και φυσικά τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Το site datajournalists.co.uk, το οποίο αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία ερευνητικής δημοσιογραφίας και στο οποίο συμμετέχουν γνωστοί δημοσιογράφοι, δημοσιεύει σήμερα μια λίστα από αναθέσεις που έγιναν προς την ΙΚΕ, «Ελληνικός Χαλκός» ή «HELLENIC COPPER P.C.», η οποία ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της πανδημίας, τον Αύγουστο του 2020 και η οποία έχει να επιδείξει δράση κυρίως με οργανισμούς του Δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία.
Αν και βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας, με το υπουργείο Υγείας του κ. Πλεύρη να αποφασίζει σταδιακά την άρση όλων των μέτρων για τον κορονοϊό, τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε έναν οργασμό εγκαταστάσεων προϊόντων χαλκού με αναθέσεις, συνήθως απευθείας, που προτάσσουν ως αιτιολογία τον COVID.
Η αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση του χαλκού είναι γνωστή από την αρχαιότητα και δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, στις σχετικές υπογραφές συμβάσεων με τα νοσοκομεία δεν προβλέπονται συγκεκριμένες πιστοποιήσεις, γεγονός που προκάλεσε ακόμη και σχετικό ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας τον Ιανουάριο, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Η έρευνα των Data Journalists εντόπισε 11 απευθείας αναθέσεις από νοσοκομεία διάφορων περιφερειών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τις 7 Μαρτίου 2023. Μια 12η σύμβαση προέκυψε μετά από διαγωνισμό. Το συνολικό ύψος που έλαβε μόλις μια και συγκεκριμένη εταιρεία, η ΙΚΕ Ελληνικός Χαλκός, σε αυτό το διάστημα, ξεπερνάει τις 580.000 ευρώ. Στον ισολογισμό της νεοσύστατης οικογενειακής εταιρείας, ο καθαρός κύκλος εργασιών της για το 2021 ήταν της τάξης των 145.635 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Στη συγκεκριμένη αγορά προϊόντων χαλκού με αντιμικροβιακή δράση, δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αρκετές εταιρείες με μεγαλύτερη εμπειρία. Για ποιο λόγο όλες οι δουλειές δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις στην Ελληνικός Χαλκός, είναι ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης. Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία στη διάρκεια του 2022 κατάφερε να πολλαπλασιάσει το μέγεθός της με τις αναθέσεις από τα ελληνικά νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι διαγωνισμοί κυμαίνονται στις 30.000 – 37.000 ευρώ με ΦΠΑ, ώστε να είναι σκοπίμως κάτω από το όριο που επιτρέπει κατεπείγουσες διαδικασίες απευθείας αναθέσεων λόγω του COVID.
Με πληροφορίες απο το ieidiseis.gr και το datajournalists.co.uk
Πού μας οδήγησε η έρευνα:
- Σε 11 απευθείας αναθέσεις από τα νοσοκομεία πολλών υγειονομικών περιφερειών του υπουργείου Υγείας μέσα σε μόλις 14 μήνες – Μόλις μια ανάθεση με διαγωνισμό
- Ποια είναι η «οικογενειακή» ΙΚΕ που ιδρύθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και δίχως κανένα ιστορικό στον χώρο, έκανε «χρυσές» δουλειές με τα νοσοκομεία
- Η χρησιμότητα του αντιμικροβιακού χαλκού και η ερώτηση στη Βουλή από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ
- Απαραίτητη μετά την τραγωδία των Τεμπών η απαίτηση πιστοποίησης από την πλευρά του Δημοσίου για την προέλευση του χαλκού
- Πώς στο εξωτερικό ανακαλύπτουν αν είναι προϊόν κλοπής από τους σιδηροδρόμους
……
του Βασίλη Γαλούπη
Σωρεία ερωτημάτων προκύπτουν για τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τις διοικήσεις συγκεκριμένων νοσοκομείων σχετικά με τις μαζικές απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έγιναν σε συγκεκριμένη νεοσύστατη εταιρεία προϊόντων χαλκού με έδρα στην Κηφισιά (Ευρώτα 27) τους τελευταίους 14 μήνες.
Οι Data Journalists δημοσιεύουν σήμερα μια λίστα από αναθέσεις που έγιναν προς την ΙΚΕ, «Ελληνικός Χαλκός» ή «HELLENIC COPPER P.C.», η οποία ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της πανδημίας, τον Αύγουστο του 2020. Έκτοτε έχει να επιδείξει δράση κυρίως με οργανισμούς του Δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία.
Αν και βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας, με το υπουργείο Υγείας του κ. Πλεύρη να αποφασίζει σταδιακά την άρση όλων των μέτρων για τον κορονοϊό, τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε έναν οργασμό εγκαταστάσεων προϊόντων χαλκού με αναθέσεις, συνήθως απευθείας, που προτάσσουν ως αιτιολογία τον COVID.
Η αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση του χαλκού είναι γνωστή από την αρχαιότητα και δεν αμφισβητείται.
Ωστόσο, στις σχετικές υπογραφές συμβάσεων με τα νοσοκομεία δεν προβλέπονται συγκεκριμένες πιστοποιήσεις, γεγονός που προκάλεσε ακόμη και σχετικό ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας τον Ιανουάριο, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Η έρευνα των Data Journalists εντόπισε 11 απευθείας αναθέσεις από νοσοκομεία διάφορων περιφερειών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας από τις 27 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τις 7 Μαρτίου 2023. Μια 12η σύμβαση προέκυψε μετά από διαγωνισμό. Το συνολικό ύψος που έλαβε μόλις μια και συγκεκριμένη εταιρεία, η ΙΚΕ Ελληνικός Χαλκός, σε αυτό το διάστημα, ξεπερνάει τις 580.000 ευρώ.
Στον ισολογισμό της νεοσύστατης οικογενειακής εταιρείας, ο καθαρός κύκλος εργασιών της για το 2021 ήταν της τάξης των 145.635 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Στην συγκεκριμένη αγορά προϊόντων χαλκού με αντιμικροβιακή δράση, δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αρκετές εταιρείες με μεγαλύτερη εμπειρία. Για ποιο λόγο όλες οι δουλειές δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις στην Ελληνικός Χαλκός, είναι ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης. Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία στη διάρκεια του 2022 κατάφερε να πολλαπλασιάσει το μέγεθός της με τις αναθέσεις από τα ελληνικά νοσοκομεία που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι διαγωνισμοί κυμαίνονται στις 30.000 – 37.000 ευρώ με ΦΠΑ, ώστε να είναι σκοπίμως κάτω από το όριο που επιτρέπει κατεπείγουσες διαδικασίες απευθείας αναθέσεων λόγω του COVID.
37.187 και από το Θεαγένειο στην Ελληνικός Χαλκός
– +
37.187 και από το Θεαγένειο στην Ελληνικός Χαλκός
258.000 ευρώ με διαγωνισμό στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Ποιοι οι όροι της σύμβασης (pdf ΕΔΩ)
Η σύμβαση από το νοσοκομείο Αργολίδας (pdf ΕΔΩ) και το νοσοκομείο Κέρκυρας (pdf ΕΔΩ), ξανά κοντά στο όριο των απευθείας αναθέσεων
Το «Παίδων Αγ. Σοφία» έλαβε δυο προσφορές και αποφάσισε με απευθείας ανάθεση να δώσει τη δουλειά στην Ελληνικός Χαλκός ΙΚΕ
– +
Το «Παίδων Αγ. Σοφία» έλαβε δυο προσφορές και αποφάσισε με απευθείας ανάθεση να δώσει τη δουλειά στην Ελληνικός Χαλκός ΙΚΕ
……..
Όλες οι αναθέσεις Νοσοκομείων από 27.12.21 – 7.3.2023
ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Στις 27 Δεκεμβρίου 2021, το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης που υπάγεται στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια του υπουργείου Υγείας, δαπανά 37.051 ευρώ, με αποδέκτη την Ελληνικός Χαλκός ΙΚΕ.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Στις 21 Ιουλίου 2022, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» αποφασίζει «την ανάθεση της προμήθειας «ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΚΑΘΑΡΟΥ ΧΑΛΚΟΥ» στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ ΙΚΕ με δαπάνη 6.183 ευρώ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» που υπάγεται στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια του υπουργείου Υγείας ανακοινώνει απευθείας ανάθεση «για τη λήψη μέτρων αποφυγής της διάδοσης του COVID καθώς και όλων των ιών που παρουσιάζουν διασπορά στις επιφάνειες με τη συχνότερη χρήση», δίνοντας 37.187 ευρώ στην Ελληνικός Χαλκός.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Στις 17 Οκτωβρίου 2022 το Γενικό Νοσοκομείου Ζακύνθου, που ανήκει στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια του υπουργείου Υγείας, δημοσιεύθηκε σύμβαση για ανάθεση έργου «αντιμικροβιακής θωράκισης», με χαλκό, φίλτρα αέρα, γεννήτριες κι εξοπλισμό απολύμανσης, ύψους 258.510 ευρώ. Ανάδοχος είναι η Ελληνικός Χαλκός. Η διαδικασία έγινε με ηλεκτρονικό δημόσιο διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τη σύμβαση η ανάδοχος θα πρέπει να κάνει επένδυση κοινόχρηστων επιφανειών αφής με χαλκό, εφαρμογή φίλτρων αέρα με ιόντα χαλκών στις μονάδες κλιματισμού «καθώς έχει διαπιστωθεί από πρόσφατες μελέτες και πιστοποιητικά αξιολόγησης αποτελεσματικότητας, ότι μειώνει το μικροβιακό φορτίο στην επιφάνειά τους σε ποσοστό άνω του 99% εναντίον των ιών COVID και H1N1», προμήθεια γεννήτριας παραγωγής υποχλωριούδους οξέως με επίκληση πάλι τον COVID κ.α., προμήθεια πύλης απολύμανσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου, ξανά με αναφορά στον κορονοϊό.
Όπως αναφέρεται στους όρους μεταξύ άλλων υπάρχει τεχνική προσφορά, πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ότι οι χώρες παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων είναι η Ελλάδα και η Ν. Κορέα και ποιες είναι οι εταιρείες από τις οποίες προέρχονται οι επιχειρηματικές μονάδες:
«Η εταιρεία σε συνέχεια ολοκλήρωσης των εργασιών, παρέχει πιστοποιητικό εργασιών επιχάλκωσης με αντιμικροβιακά προϊόντα καθαρού χαλκού 99,9% για την αντιμικροβιακή θωράκιση του Νοσοκομείου. Δείγμα του πιστοποιητικού έχει κατατεθεί στην τεχνική προσφορά στο ηλεκτρονικό αρχείο».
ΑΡΓΟΣ: Στις 18 Οκτωβρίου 2022 δημοσιεύεται σύμβαση από το Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας για την προμήθεια και τοποθέτηση αντιμοκροβιακού χαλκού στις κοινόχρηστες επιφάνειες αφής και με αντιμικροβιακά προϊόντα καθαρού χαλκού.
Η σύμβαση είναι και πάλι κοντά στα 30.000 ευρώ, συγκεκριμένα στις 37.076 ευρώ, ποσό που καλύπτει τις απευθείας αναθέσεις λόγω πανδημίας. Ανάδοχος ορίστηκε η Ελληνικός Χαλκός.
Στη σύμβαση αναφέρονται μόνο τα εξής σχετικά με τις πιστοποιήσεις: «Τα αντιμικροβιακά προϊόντα καθαρού χαλκού (αντιμικροβιακά φύλλα καθαρού χαλκού, αντιμικροβιακά διάφανα φιλμ χαλκού & αντιμικροβιακά θερμοσυστελλόμενα tube χαλκού φιλμ) θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικά αξιολόγησης αποτελεσματικότητας για την αντιμικροβιακή τους δράση από εργαστήριο διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.Σ.Υ.Δ) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ), συγκεκριμένα για την αποτελεσματικότητα αντιμικροβιακής δράσης τους κατά του ιού SARS-COV-2–COVID-19 και άλλων μικροβίων & βακτηρίων όπως για παράδειγμα ο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος(S.Aureus), το Εσερίχια Kόλι(E.Coli) κ.α, καθώς και πρόσθετες πιστοποιήσεις 4 από αναγνωρισμένους φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα του εσωτερικού η/και του εξωτερικού κατά των ιών & μικροβίων.
Πριν την εφαρμογή επιχάλκωσης, απαιτείται για την σωστή εφαρμογή των προϊόντων, να προηγηθεί καθαρισμός & σχολαστική μικροβιακή απολύμανση όλων των σημείων που θα τοποθετηθούν, με πλήρη δαπάνη και ευθύνη του αναδόχου από εξειδικευμένο και αδειοδοτούμενο από κρατικό φορέα συνεργείο με ειδικά μηχανήματα τα οποία να φέρουν πιστοποιητικό CE.
Ο ανάδοχος θα διαθέτει τις πιστοποιήσεις ISO του τομέα της ήτοι της Ποιότητας ISO9001:2015, Περιβάλλοντος ISO14001:2015 και Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας ISO45001:2018, με πεδίο πιστοποίησης την τοποθέτηση προϊόντων αντιμικροβιακού χαλκού. Θα πρέπει να είναι αδειοδοτούμενος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εξειδίκευση στις μικροβιακές.
ΚΕΡΚΥΡΑ: Στις 10 Νοεμβρίου 2022 υπάρχει ένα ακόμα ένταλμα πληρωμής από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη» που ανήκει στην 6η ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας. Και αυτή τη φορά τη δουλειά παίρνει η Ελληνικός Χαλκός ΙΚΕ με απευθείας ανάθεση και ποσό, για μια ακόμα φορά, στις 37.076 ευρώ.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στις 18 Νοεμβρίου 2022 από το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς – Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, που υπάγεται στην 3η ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας, εκδίδεται ένταλμα 18.600 ευρώ προς την Ελληνικός Χαλκός. Στις 23.11.2022 υπάρχει ακόμα ένα ένταλμα πληρωμής προς την ίδια ΙΚΕ, ύψους 18.476 ευρώ. Και στις 2.3.2023 ένα ακόμα αξίας 23.662 ευρώ για την προμήθεια υλικού επίστρωσης αντιμικροβιακού χαλκού.
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας «Μποδοσάκειο» ενέκρινε «την ανάθεση για την “Επένδυση κοινόχρηστων επιφανειών αφής του Νοσοκομείου με φύλλα χαλκού στα πλαίσια πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων” στον Οικονομικό φορέα Ελληνικός Χαλκός ΙΚΕ με συνολική αξία σύμβασης 29.973,00 ευρώ + ΦΠΑ 24%. Συνολική αξία σύμβασης: 37.166,52 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%»».
ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ»: Στις 27.12.2022 το «Παίδων Αγ. Σοφία» ενέκρινε τη σύναψη σύμβαση με την Ελληνικός Χαλκός ΙΚΕ αντί 37.076 ευρώ. Είχε προηγηθεί πρόσκληση που αναρτήθηκε μόλις πέντε μέρες νωρίτερα «για εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης». Σύμφωνα με τα πρακτικά του ΔΣ κατατέθηκαν δυο προσφορές. Της Ελληνικός Χαλκός με 29.900 πλην ΦΠΑ και της Υγειονομικής Δυναμικής με 29.990 ευρώ. Η απευθείας ανάθεση έγινε στην Ελληνικός Χαλκός από το Νοσοκομείο με ομόφωνη απόφαση.
ΓΡΕΒΕΝΑ: Στις 7 Μαρτίου 2023 και το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, που υπάγεται στην 3η ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας, έδωσε 37.187 ευρώ στην συγκεκριμένη ΙΚΕ για την πύλη απολύμανσης.
Η σύσταση της εταιρείας Ελληνικός Χαλκός το 2020 (pdf ΕΔΩ)
Τροποποίηση καταστατικού του 2022 και οι αλλαγές στο μετοχολόγιο (pdf ΕΔΩ)
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ο κύκλος εργασιών της ΙΚΕ δείχνει ότι υπάρχει εξάρτηση σε σημαντικό βαθμό των οικονομικών δεδομένων της από τις αναθέσεις του Δημοσίου (pdf ΕΔΩ)
Ποια είναι η νεοσύστατη ΙΚΕ που προμηθεύει τα νοσοκομεία
Η εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός ΙΚΕ» ή «HELLENIC COPPER P.C» ιδρύθηκε στις 11 Αυγούστου 2020, με αριθμό ΓΕΜΗ 155910201000 κι έδρα στην Βούλα. Σκοπός της είναι το χονδρικό εμπόριο πλακών, φύλλων και ταινιών από χαλκό, το χονδρικό εμπόριο απορριμμάτων και υπολειμμάτων χαλκού, η παραγωγή ημικατεργασμένων προϊόντων χαλκού, το λιανικό εμπόριο μεταλλικών υφασμάτων, σιτών κ.α. από σύρμα σιδήρου, χάλυβα ή χαλκού κ.α.
Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανερχόταν σε 30.000 ευρώ, με εταίρους κατά την ίδρυσή της τους:
- Σπυρίδων Σουλιώτη του Ανάργυρου και της Σωτηρίας, του γένους Λουλούδη, κάτοικου Βούλας.
- Αννέτα Σουλιώτη του Ανάργυρου και της Σωτηρίας, το γένος Λουλούδη, κάτοικου Βούλας, στην ίδια διεύθυνση με τον Σπυρίδωνα Σουλιώτη.
- Αχιλλέας Τσιτσιπάς του Βασιλείου και της Ελευθερίας, το γένος Τσιτσιπά, κάτοικος Αθηνών.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2022 με νέα ανάρτηση στο ΓΕΜΗ διαπιστώνουμε ότι η σύνθεση του μετοχολογίου έχει αλλάξει. Συγκεκριμένα, απουσιάζει ο Αχ. Τσιτσιπάς, που όπως αναφέρεται έχει αποχωρήσει, και στη θέση του είναι πλέον η Σωτηρία Λουλούδη.
Σπυρίδων Σουλιώτης και Αννέτα Σουλιώτη παραμένουν στην εταιρεία κι έχει προστεθεί η Σωτηρία Λουλούδη του Γεωργίου και της Αγορούλας, κάτοικος Βούλας με ίδια διεύθυνση κατοικία των δυο άλλων μελών.
Είναι εμφανές από τα στοιχεία ότι τα τρία μέλη έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους. Έδρα της εταιρείας είναι πλέον η Κηφισιά. Ο Σπυρίδων Σουλιώτης έχει το 92% της εταιρείας, η Αννέτα Σουλιώτη το 6% και η Σωτηρία Λουλούδη το 2%.
Οι ισολογισμοί
Από τους δυο ισολογισμούς της εταιρείας για το 2020 και το 2021 που έχουν δημοσιευθεί, διαπιστώνει κανείς ότι ο κύκλος εργασιών της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αναθέσεις του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό, ο καθαρός κύκλος εργασιών για το 2021 ήταν της τάξης των 145.635 ευρώ. Το σύνολο ενεργητικού της εταιρείας είναι 227.799 ευρώ. Για το 2022 δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα στοιχεία.
Όπως αναφέρει στο σάιτ της η Ελληνικός Χαλκός «Οι Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων νοσοκομείων της χώρας μας, γνωμοδότησαν πως λόγω των αντιβακτηριδιακών και αντιϊκών ιδιοτήτων του χαλκού, προτείνεται η επένδυση κοινόχρηστων επιφανειών αφής με αντιμικροβιακό χαλκό στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας ως μέσο για τον περιορισμό της μετάδοσης όλων των ιών και παθογόνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2 (Covid-19), για τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μείωση κατανάλωσης αντιβιοτικών, τη μείωση αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά και την ελάττωση ημερών νοσηλείας».
……….
Στην Βουλή οι αναθέσεις στην συγκεκριμένη ΙΚΕ
…..
Στις 9 Ιανουαρίου 2023, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Φραγκίδης κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.
Η ερώτηση αφορά τις απευθείας αναθέσεις δημόσιων νοσοκομείων στην εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε.», με τον βουλευτή να ζητά εξηγήσεις σχετικά με τα έργα επίστρωσης επιφανειών με αντιμικροβιακό χαλκό και με την προμήθεια πύλης απολύμανσης. Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες απευθείας αναθέσεις σε νεοσύστατη εταιρεία» και καλεί τον Θ. Πλεύρη να απαντήσει σχετικά με την επιλογή της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης, καθώς και με τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η εν λόγω εταιρεία.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Η εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε.» ιδρύθηκε στις 11/8/2020, αξιοποιώντας προφανώς τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσέφερε η πανδημία του κορωνοϊού και η ανάγκη για υγειονομική ενίσχυση και θωράκιση των νοσοκομειακών και άλλων δημόσιων χώρων. Στο μητρώο επιχειρήσεων, ως κύριος κλάδος δρατηριότητας (ΚΑΔ) αναφέρεται το χονδρικό εμπόριο πλακών, φύλλων και ταινιών από χαλκό αλλά και άλλοι συνολικά 19 ΚΑΔ, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου υγειονομικών ή νοσοκομειακών ειδών.
Η «Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε.» με πελάτες κυρίως φορείς του Δημοσίου, όπως Υπουργεία, Σχολεία και Νοσοκομεία, εμφανίζεται τον τελευταίο χρόνο στις αναρτήσεις στη Διαύγεια και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) να παίρνει από τα ελληνικά νοσοκομεία, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, δύο συγκεκριμένα έργα:
- Επίστρωση επιφανειών με αντιμικροβιακό χαλκό και
- Προμήθεια πύλης απολύμανσης
Η τιμή για κάθε έργο χωριστά ανέρχεται περίπου στο ανώτατο όριο της απευθείας ανάθεσης, δηλαδή 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ήτοι 37.200.
Σημειωτέον, ότι δεν πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία που προμηθεύει πύλη απολύμανσης τύπου SP 209 για νοσοκομειακή χρήση και διεξάγει επιχάλκωση επιφανειών, καθώς μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο δείχνει ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες που διαθέτουν ανάλογα προϊόντα και υπηρεσίες.
Τις τελευταίες μέρες ήρθε στη δημοσιότητα η περίπτωση μιας άλλης νεοσύστατης εταιρείας με την επωνυμία «Υγειονομική Δυναμική Ι.Κ.Ε.», η οποία προμήθευσε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης με μία πύλη αυτόματης θερμομέτρησης και απολύμανσης αξίας 14.260 ευρώ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα φέρεται να στοχεύει να τοποθετηθούν άλλα δέκα αντίστοιχα μηχανήματα σε δικαστήρια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, γεγονός για το οποίο έχουν διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, λόγω των ζητημάτων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που εγείρονται.
Η τακτική των απευθείας αναθέσεων στις προμήθειες είναι μια λύση ανάγκης για έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις, η οποία μετά από τρία χρόνια πανδημίας συνιστά αδικαιολόγητη επιλογή. Ενισχύει την αδιαφάνεια, την διαπλοκή και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ υποδηλώνει διάθεση για εύνοια ημετέρων. Δυστυχώς, η απευθείας ανάθεση είναι μια διαδικασία που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν αποτρέπει αλλά δείχνει να προτιμά, αφού μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 με αυτόν τον τρόπο υπογράφηκαν 66.219 συμβάσεις (από τις συνολικά 95.910), προϋπολογισμού 767,6 εκατ. ευρώ.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του απέναντι σε τέτοιου είδους αδιαφανείς πρακτικές και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση λογοδοσία για τις προμήθειες στην υγεία, κάτι στο οποίο δεν έχει προβεί η κυβέρνηση μέχρι στιγμής. Αντίθετα, ενισχύει τις εν λόγω πρακτικές, νομοθετώντας ανά τρίμηνο τη δυνατότητα διεξαγωγής απευθείας αναθέσεων για τις προμήθειες στην υγεία, επικαλούμενη μετά από τρία χρόνια τις δήθεν έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
- Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες και επίσημη επιστημονική ενημέρωση για τα ιατρικά και τεχνικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα των πυλών απολύμανσης και της επίστρωσης επιφανειών με αντιμικροβιακό χαλκό στην αποφυγή μετάδοσης κορονοϊού, ώστε να συνιστάται η άμεση εφαρμογή τους σε δημόσια νοσοκομεία; Πώς τεκμαίρεται η μη επικινδυνότητα των εν λόγω πυλών απολύμανσης για τη δημόσια υγεία;
- Διαθέτει η εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε.» πιστοποιητικό καταλληλότητας για τα συγκεκριμένα έργα από αναγνωρισμένους υγειονομικούς φορείς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς, και ειδικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.);
- Για ποιο λόγο ακολουθήθηκε από την πλευρά των νοσοκομείων η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης στην προμήθεια των προαναφερθέντων έργων και με βάση ποια κριτήρια επιλέχθηκε ως προμηθευτής η εταιρεία Ελληνικός Χαλκός Ι.Κ.Ε. τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι η μοναδική εταιρεία που διαθέτει τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία και τα συγκεκριμένα προϊόντα;
- Προτίθεστε να παράσχετε τεκμηριωμένη αιτιολόγηση για τις απευθείας αναθέσεις που αφορούν προμήθειες στο χώρο της υγείας, καθώς και για την πορεία των δωρεών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιώτες σε νοσοκομεία που πραγματοποιήθηκαν με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας;».
Μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση από την πλευρά του υπουργού Υγείας στα ερωτήματα του βουλευτή.
ΣΥΜΒΑΣΗ : Καμία πρόβλεψη από την πλευρά του Δημοσίου στις συβάσεις για την προέλευση των προϊόντων χαλκού (pdf ΕΔΩ)
……
Απαιτούνται πιστοποιήσεις για την προέλευση χαλκού
Δίχως να γνωρίζουμε ή να θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπονοήσουμε το παραμικρό για οποιαδήποτε εταιρεία, εμπλεκόμενη ή μη σε παρόμοιους διαγωνισμούς που περιλαμβάνουν χαλκό, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια επισήμανση, που προκύπτει αποκλειστικά από τις τελευταίες εξελίξεις στην επικαιρότητα.
Η Ελλάδα δεν παράγει χαλκό πρωτογενώς. Από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών έχει δημιουργηθεί μείζον ζήτημα με τις κλοπές υλικών και καλωδίων στους ελληνικούς σιδηροδρόμους και όχι μόνο. Θα ήταν αυτονόητο οι δημόσιοι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις που σχετίζονται με τον χαλκό, να προβλέπουν στο εξής ρητώς και την αναφορά εκ των υποψηφίων αναδόχων για την προέλευση όλων των προϊόντων που περιλαμβάνουν το συγκεκριμένο μέταλλο, ειδικά όταν αυτά προέρχονται από χαλκό της εγχώριας αγοράς.
Από την πλευρά του Δημοσίου απαιτείται εκ των συνθηκών και μέθοδος πιστοποίησης, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό και θα δούμε στη συνέχεια.
Από την πλειοψηφία των συμβάσεων και των όρων δεν διαπιστώσαμε μέχρι τώρα τέτοια απαίτηση από την πλευρά του Δημοσίου για πιστοποιήσεις κι αποδείξεις για την προέλευση της πρώτης ύλης του χαλκού πριν την επεξεργασία του.
Με μοναδική εξαίρεση την σύμβαση του Νοσοκομείου Ζακύνθου που γίνεται αναφορά, ίσως λόγω του ύψους της ανάθεσης ότι «οι χώρες παραγωγής των προσφερόμενων ειδών είναι η Ελλάδα και η Ν. Κορέα», όμως χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ενδεικτικά, στην προκήρυξη της σύμβασης του νοσοκομείου Άργους, οι Γενικοί Όροι Απαιτήσεων για τα προϊόντα καθαρού χαλκού είναι:
«Θα κατατεθούν στο φάκελο της προσφοράς, επί ποινή αποκλεισμού, τα ανωτέρω πιστοποιητικά των αντιμικροβιακών προϊόντων καθαρού χαλκού μέσω των οποίων προκύπτει ότι είναι κατάλληλα για αντιμικροβιακή χρήση.
Στο φάκελο της προσφοράς θα πρέπει επίσης να κατατεθούν δείγματα και των τριών (3) ειδών των αντιμικροβιακών προϊόντων καθαρού χαλκού (αντιμικροβιακά φύλλα καθαρού χαλκού, αντιμικροβιακά διάφανα φιλμ χαλκού & αντιμικροβιακά θερμοσυστελλόμενα tube χαλκού φιλμ).
Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να προμηθεύσει την παραπάνω απαιτούμενη ποσότητα των διάφορων αντιμικροβιακών φύλλων καθαρού χαλκού και κατόπιν να ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής τους σε όλες τις προαναφερόμενες επιφάνειες αφής έως ότου εξαντληθεί όλη η παραπάνω ποσότητα.
Σε όποια σημεία απαιτηθεί, θα τοποθετηθούν και τα αντιμικροβιακά διάφανα φιλμ χαλκού & τα αντιμικροβιακά θερμοσυστελλόμενα tube χαλκού φιλμ, τα οποία θα κοπούν για την τοποθέτησή τους στις αντίστοιχες διαστάσεις των έτοιμων αντιμικροβιακών φύλλων καθαρού χαλκού του ανωτέρω πίνακα.
Πριν την εφαρμογή επιχάλκωσης, απαιτείται για την σωστή εφαρμογή των προϊόντων, να προηγηθεί καθαρισμός & σχολαστική μικροβιακή απολύμανση όλων των σημείων που θα τοποθετηθούν, με πλήρη δαπάνη και ευθύνη του αναδόχου από εξειδικευμένο και αδειοδοτημένο από κρατικό φορέα συνεργείο με ειδικά μηχανήματα τα οποία να φέρουν πιστοποιητικό CE.
Ο ανάδοχος θα διαθέτει τις πιστοποιήσεις ISO του τομέα της ήτοι της Ποιότητας ISO9001:2015, Περιβάλλοντος ISO14001:2015 και Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας ISO45001:2018, με πεδίο πιστοποίησης την τοποθέτηση προϊόντων αντιμικροβιακού χαλκού, τα οποία και θα κατατεθούν επί ποινή αποκλεισμού στο φάκελο της προσφοράς.
Θα πρέπει να είναι αδειοδοτημένος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εξειδίκευση στις μικροβιακές απολυμάνσεις το οποίο και θα κατατεθεί επί ποινή αποκλεισμού στο φάκελο της προσφοράς.
Κατ’ ελάχιστον ένα (1) άτομο της εταιρείας του αναδόχου, θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό επιμόρφωσης από Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας μας, σχετικά με τον καθαρισμό, απολύμανση και αποστείρωση επιφανειών, χώρων και αντικειμένων από μολυσματικές ασθένειες όπως ο SARS-CoV-2 (Covid-19).
Ο ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ότι τα αντιμικροβιακά προϊόντα που εμπορεύεται και τοποθετεί, διαθέτουν αντιμικροβιακές και αντιϊκές ιδιότητες συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των πανδημιών όπως του ιού SARS-CoV-2 (Covid-19) και όλων των παθογόνων βακτηρίων & ιών.
Ο ανάδοχος θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει την εκτέλεση ανάλογου έργου σε τουλάχιστον δύο (2) κτιριακές εγκαταστάσεις του δημοσίου τομέα είτε Νοσοκομειακές είτε διαφόρων φορέων του. Η μη κατάθεση των ανωτέρω αποδεικτικών συνεπάγεται αυτόματα και την απόρριψη της προφοράς».
…………..
.
Το μέταλλο στην Ελλάδα, ο σιδηρόδρομος και τα «κυκλώματα»
….
Στην Ελλάδα όπως αναφέραμε δεν παράγεται πλέον πρωτογενής χαλκός από κοιτάσματα ανά την επικράτεια. Υπάρχει μόνο δευτερογενής χαλκός που προκύπτει από ανακύκλωση. Η ποσότητά του και η προέλευσή του δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια, διότι αυτή η μέθοδος πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό από ένα κύκλωμα παράνομων συλλεκτών και μεταποιητών που δεν ελέγχονται από την ελληνική Πολιτεία.
Η μοναδική παραγωγή χαλκού στην Ελλάδα γίνεται με τη Μαύρη Ανακύκλωση και τη Μαύρη Μεταλλουργία, δηλαδή την μεταλλουργία που με το πρόσχημα της ανακύκλωσης εξαπλώνεται με απώτερο στόχο τον παράνομο πλουτισμό. Φυσικά, υπάρχουν και εισαγωγές χαλκού και υποπροϊόντων του. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κάνει σημαντικές εξαγωγές προϊόντων χαλκού, όπως σωλήνες και ράβδοι, σε χώρες όπως η Τουρκία.
Ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα χαλκού υπήρχαν και υπάρχουν τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, με μεγαλύτερο κοίτασμα αυτό στις Σκουριές Χαλκιδικής. Στην περιοχή Λιμογάρδιου Λαμίας υπάρχουν υπόγειες μεταλλευτικές στοές από τη λειτουργία αρχαίου μεταλλείου.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας υπάρχει ζήτηση για 25.000 τόνους χαλκού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι ζημιές από τις κλοπές υλικού από τον ελληνικό σιδηρόδρομο ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ ετησίως. Τα κλοπιμαία αποδέχονται μάντρες με σκραπ, τα γνωστά «μεταλλάδικα», και έπειτα τα μεταφέρουν σε παράνομα χυτήρια για να πωληθεί ως καθαρός χαλκός σε μικρές και μεγάλες βιομηχανίες και βιοτεχνίες.
Ένα κιλό χαλκού πωλείται από 6,5 ευρώ – 7,35 ευρώ από τις συμμορίες στους κλεπταποδόχους ιδιοκτήτες μαντρών, ενώ κλοπές παρατηρούνται πλέον και σε μετασχηματιστές.
Το κέρδος για τους ιδιοκτήτες μαντρών είναι σαφώς μεγαλύτερο, καθώς όταν δέχονται τα κλοπιμαία δεν κόβουν τιμολόγια και δεν φαίνεται πουθενά φορολογικά η συναλλαγή τους.
«Τους λένε ότι κινδυνεύουν και γι’ αυτό συνήθως αγοράζουν μισό ή ένα ευρώ λιγότερο απ’ ό,τι πωλείται κανονικά. Επίσης, τους λένε ότι επειδή δεν θα τους δώσουν τα σχετικά χαρτιά πρέπει να τα αγοράσουν με χαμηλότερη τιμή» δήλωσε πρόσφατα στην «Μακεδονία» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ρομά Ελλάδος, Μάκης Μπότης. Σύμφωνα με τον ίδιο «στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν περισσότερες από 10 μάντρες που συνεργάζονται με Ρομά για «μαύρο» χαλκό».
«Οι ιδιοκτήτες στις μάντρες, τις περισσότερες φορές ξέρουν ότι είναι κλοπιμαία αυτά που τους προσφέρουν» διαβεβαιώνει και ο πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης: «Παρόλα αυτά, τα αποδέχονται και σε πιθανό έλεγχο λένε ότι δεν μπορούν να ξέρουν ο καθένας που βρίσκει τον χαλκό».
Πώς Γερμανία και Βρετανία έλυσαν το πρόβλημα της κλοπής χαλκού από τους σιδηροδρόμους
….
Το πλιάτσικο στα καλώδια του σιδηρόδρομου λαμβάνει την μορφή οργανωμένου εγκλήματος. Αλλά, αν ο χαλκός που κλέβουν μπορούσε να «μαρκαριστεί», τότε η αξία μεταπώλησής του θα έπεφτε κατακόρυφα. Οι κλέφτες θα γνώριζαν ότι η αστυνομία μπορεί να τους συνδέσει με μια συγκεκριμένη κλοπή και είναι βέβαιο ότι θα καταδικαστούν. Σε άλλες χώρες η σιδηροδρομική βιομηχανία χρησιμοποιεί ήδη εδώ και χρόνια αυτόν ακριβώς τον τρόπο για να βάλει τέρμα στις κλοπές καλωδίων.
Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) κατάφεραν να αποτρέψουν τις κλοπές στο δίκτυό τους, το οποίο εκτείνεται σε 34.000 χιλιόμετρα σε όλη τη Γερμανία. Η απόσταση του δικτύου είναι ίση με μιάμιση φορά γύρω από τον κόσμο. Η Ελλάδα, από την άλλη, διαθέτει ένα ισχνό σιδηροδρομικό δίκτυο 2.345 χλμ., από τα μικρότερα στην ΕΕ.
Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι από το 2012 μαρκάρουν τα καλώδια με ένα αόρατο υλικό, το τεχνητό DNA. Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο σπρέι που περιέχει δείκτες υπεριώδους ακτινοβολίας, συνθετικό DNA και σωματίδια μετάλλου. Το σπρέι απλά ψεκάζεται σε καλώδια και οποιοδήποτε άλλο εξοπλισμό στην σιδηροδρομική γραμμή δικτύου.
Το σπρέι, με την ονομασία SelectaDNA Trace, ενδείκνυται για μαρκάρισμα μετάλλων σε εξωτερικούς χώρους και περιέχει δύο αναγνωριστικά που προσδιορίζουν ποιος είναι ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης. Ο κωδικός στα μεταλλικά σωματίδια που περιέχονται στο διάλυμα μπορεί να διαβαστεί επιτόπου χωρίς την ανάγκη εργαστηριακής ανάλυσης και συνδέεται με μια ασφαλή βάση δεδομένων στην οποία έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή η αστυνομία.
Μόνο για το 2011, οι υλικές ζημιές για τον γερμανικό σιδηρόδρομο ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ, με επιπλέον κόστος και ζημιές να προέρχονται από ακυρώσεις σε υπηρεσίες. Εκείνη τη χρονιά 11.000 τρένα στη χώρα είχαν συνολικά 150.000 λεπτά καθυστερήσεων ως αποτέλεσμα της κλοπής μετάλλων.
Από την αμέσως επόμενη χρονιά είχαν ήδη μαρκάρει με σπρει DNA τα καλώδια στο δίκτυο σε Σαξονία, Σαξονία-Άνχαλτ, Αμβούργο, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Σάαρλαντ. Στο ίδιο έτος (2012) ο γερμανικός σιδηροδρομικός φορέας Deutsche Bahn ανέφερε την πρώτη σύλληψη δύο κλεφτών μετάλλων στο Σάαρλαντ, αφού προσπάθησαν να πουλήσουν καλώδιο σε έναν έμπορο παλιοσίδερων. Ο έμπορος υποψιάστηκε και ειδοποίησε την τοπική αστυνομία.
Η αστυνομία διαπίστωσε ότι το καλώδιο είχε σήμανση με ένα υψηλής τεχνολογίας και μοναδικά κωδικοποιημένο προϊόν ιατροδικαστικής σήμανσης DNA και αυτό τους επέτρεψε να το συνδέσουν με τον Γερμανικό Σιδηρόδρομο. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση.
Τον Ιούλιο 2012, μάλιστα, η Deutsche Bahn, η Deutsche Telekom, ο πάροχος κοινής ωφελείας RWE και η Γερμανική Ένωση Εμπόρων Μετάλλων δημιούργησε μια εταιρική σχέση ασφαλείας για την καταπολέμηση της κλοπής μετάλλων. Οι κλοπές καλωδίων και μετάλλων δεν περιορίζονταν μόνο στα τρένα αλλά είχαν εξαπλωθεί και σε άλλα δίκτυα όπως ίντερνετ και τηλεφωνία, με αποτέλεσμα βλάβες και στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.
Στην Βρετανία χρησιμοποιείται επίσης το τεχνητό DNA για να αντιμετωπιστούν οι κλοπές στα καλώδια του σιδηροδρόμου. Κατά την περίοδο 2012-13 αυτή η μέθοδος βοήθησε στη μείωση της κλοπής καλωδίων στη γραμμή Anglia της Network Rail κατά 82% και στη μείωση των καθυστερήσεων κατά 86%.
Εκτός από τα καλώδια, προστατεύουν με τον ίδιο τρόπο και υποδομή, εργαλεία κι εξοπλισμό.
Το 2016 στη γραμμή HS1 είχαν ήδη πάψει εδώ να σημειώνονται κλοπές καλωδίων, με την χρήση τεχνητού DNA. Στην συγκεκριμένη διαδρομή έχουν επίσης τοποθετηθεί έως 2.000 πινακίδες κατά μήκος του σιδηροδρόμου που ενημερώνουν ότι κάθε μέταλλο και καλώδιο προστατεύεται. Και μόνο μια τέτοια σήμανση, σύμφωνα με Βρετανούς σιδηροδρομικούς, αποτελεί βασικό παράγοντα αποτροπής, αφού οι κλέφτες γνωρίζουν ότι ένα μαρκαρισμένο καλώδιο τούς είναι πρακτικά άχρηστο και θα τους συνδέσει με τα κλοπιμαία άμεσα.