«Βόμβα» έριξε ο γνωστός δικηγόρος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη καθώς είπε πως ενδέχεται να υπάρξουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Mega, είπε χαρακτηριστικά:
«Οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων είναι κάτι διαφορετικό. Είναι ένας αυθαίρετος κύκλος. Θα πρέπει να διερευνηθούν και αυτές οι ευθύνες. Καταρχάς υπάρχει πολιτική ευθύνη σε επίπεδο καθαρά πολιτικής και όχι ποινικής, από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ανιχνευθούν οι ευθύνες. Δεν είναι αυτονόητο ότι, ό,τι προκύψει από την ανάκριση θα είναι ταυτόσημο με τα κατηγορητήρια που έχουν απαγγελθεί».
Επεσήμανε πως «αναμφισβήτητα μπορεί να έχει και θα διερευνηθούν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ενδεχόμενο δόλο, βαριά ή συνειδητή αμέλεια οπότε θα κριθεί εάν αυτοί οι υπεύθυνοι όφειλαν ή θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει ατύχημα και θανάτους επιβατών ή βλάβη της υγείας τους από την έλλειψη της τηλεδιοίκησης και της σηματοδότησης που οφείλεται στην μην εφαρμογή και υλοποίηση της συμβάσης 717».
«Καλά έκανε ο κ. Ντογιάκος και πήγε την έρευνα 17 χρόνια πίσω, αλλά μην ξεχνάμε ότι στο ποινικό δίκαιο υπάρχουν και οι παραγραφές. Παραγραφή για πλημμελήματα ή κακουργήματα. Εάν έχουμε κατηγορίες για ενδεχόμενο δόλο θα έχουμε παραγραφές για κακουργήματα που καλύπτουν 15-18 χρόνια» τόνισε.
Υπογράμμισε πως: «Ο τρίτος κύκλος είναι η ευθύνη των πολιτικών προσώπων και των κρατικών αξιωματούχων, και να μην αποκλείεται ότι είναι ενδεχόμενο, η ανάκριση που θα γίνει σε όλο το βάθος και προς πάσα κατεύθυνση ότι μπορεί να εντοπίσει και άλλα αδικήματα, παράβαση καθήκοντος ή ενδεχομένως απιστία σε σχέση με την διαχείριση των κονδυλίων που είχαν δοθεί από την Ευρώπη ή τον κρατικό προϋπολογισμό».
Συνεπώς, το έργο της ανάκρισης ίσως είναι πολύ μεγάλο και πολυεπίπεδο. Πιστεύω θα φτάσει μέχρι τη ρίζα του κακού. Όσο είναι δυνατόν να διατυπωθούν ποινικές διώξεις για κακουργήματα ή όχι, θα υπάρξουν κι θα προχωρήσουν οι δικαστές αυτή την πρωτοβουλία».
Το δυστύχημα στα Τέμπη που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ποινικολόγο, «θα λειτουργήσει σαν ένα δυνατό και ανατρεπτικό σοκ στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν 3 κύκλοι σε αυτή την ιστορία, γιατί έχουν λεχθεί πάρα πολλά όλες αυτές τις μέρες. Ο πρώτος κύκλος είναι των κατηγορουμένων, του σταθμάρχη, των σταθμαρχών, των επιθεωρητών και αυτών που είναι σήμερα κατηγορούμενοι και έχουν ήδη απολογηθεί ο ένας και είναι φυλακή».
«Ο δεύτερος κύκλος με τον οποίο θα ασχοληθεί η ανάκριση, που θα είναι σε πολλά επίπεδα, θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των διαχειριστών και των συντηρητών του σιδηροδρομικού δικτύου. Εκείνων που εργάζοντο στην ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Hellenic Train, ΡΑΣ, διότι κάθε μέρα αποκαλύπτονται καινούρια στοιχεία που επιβάλλουν στην ανάκριση να επισημάνει τις πιθανώς ποινικές ευθύνες με μορφή ενδεχόμενου δόλου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι, ό,τι διώξεις ακολουθήσουν “αύριο το πρωί”, μετά την ανάκριση, θα είναι ταυτόσημες με τα κατηγορητήρια που έχουν απαγγελθεί σήμερα ήδη στους κατηγορουμένους».
Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέζο, «βασικός άξονας της δικαστικής έρευνας θα πρέπει να είναι η σύμβαση 717, και να ερευνηθεί και να επισημανθεί ποιοι είναι οι λόγοι που δεν ολοκληρώθηκε αυτή η σύμβαση για να έχουμε την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότηση που έπρεπε, και εάν υπήρχε, θα είναι αποτραπεί το δυστύχημα των Τεμπών. Θα διερευνούν ενδεχομένως οι προϋποθέσεις, ενδεχόμενου δόλου διαφόρων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την μη υλοποίηση αυτής της συμβάσεως».
Ο ίδιος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί θέμα ασυμβίβαστου για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
«Όχι δεν το πιστεύω, δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο το γεγονός για τον γιο του κ. Ντογιάκου, που έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο MEGA. Δεν μπορώ να ξέρω πως θα κινηθεί η Hellenic Train. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει προσφυγή στα αστικά δικαστήρια για αποζημιώσεις»
Κατέληξε, λέγοντας πως: «Η Hellenic Train, όσοι εργάζονται σε ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ θα ελεγχθούν, υπεύθυνοι που συνδέονται με τη σύμβαση 717 και οποιαδήποτε άλλη παράλειψη που θα μπορούσε να συνιστά και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος».