Και, ξαφνικά, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ανακάλυψε διεθνές κύκλωμα κατασκοπίας στη χώρα μας, εντοπίζοντας στο πρόσωπο μιας «Μαρίας Τ.», Ελληνίδας που διατηρούσε βιοτεχνία πλεκτών στο Παγκράτι, την… Irina S.A., κατάσκοπο από τη Ρωσία!
Μάλιστα, η 35χρονη «Ρωσίδα κατάσκοπος», πέρα από το κατάστημα με τα πλεκτά στην οδό Αρριανού, στο κέντρο της Αθήνας, φαίνεται πως είχε και συνεργό στο ληξιαρχείο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με τη βοήθεια ενός υπαλλήλου του ληξιαρχείου βρήκαν τα στοιχεία ενός κοριτσιού που είχε πεθάνει το 1991, εξαφάνισαν τα έγγραφά του και έτσι η Irina… βαφτίστηκε «Μαρία Τ.».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ίδια ήταν και επαγγελματίας φωτογράφος, όμως η δράση της φαίνεται να «φρέναρε», καθώς μια αντίστοιχη περίπτωση στο εξωτερικό αποκαλύφθηκε, και κατά πάσα πιθανότητα, η Irina έλαβε εντολές από τα κεντρικά να αποσυρθεί.
Η πλήρης ανακοίνωση της ΕΥΠ έχει ως εξής:
«Έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A. S.”, που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”.
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”.
Οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν “βαθύ κάλυμμα”, το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.
Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφηκε, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της “Τ.” εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή “Irina” να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα “Μαρία”, εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.
Είναι προφανές ότι η δράση της “Τ.” δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα.»