Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΟΥΑΝΓΚ ΓΟΥΕΝΜΠΙΝ Αμφισβήτησε ακόμα και την δημοκρατία στην Αμερική, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Κάποιοι στις ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τη χώρα τους ως “φάρο της δημοκρατίας”, αλλά πόσο αληθινή είναι η δημοκρατία των ΗΠΑ; Ας ακούσουμε τι έχουν να πουν οι άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, μόνο το ένα πέμπτο περίπου των Αμερικανών δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνησή τους, μια από τις χαμηλότερες στην ιστορία. Το 65% λέει ότι οι περισσότεροι πολιτικοί υποψήφιοι διεκδικούν αξιώματα για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε από τη γερμανική Dalia Research και τη Συμμαχία των Δημοκρατιών, λιγότερο από το 50 τοις εκατό των Αμερικανών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι δημοκρατική και το 43 τοις εκατό των ερωτηθέντων παγκοσμίως πιστεύουν ότι η δημοκρατία στις χώρες τους απειλείται από τις ΗΠΑ. Εάν η δημοκρατία των ΗΠΑ δεν καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού της, πώς μπορούν οι ΗΠΑ να πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να δίνουν διαλέξεις σε άλλες χώρες για τη δημοκρατία;
Αντί να αναλογιστούν και να καλύψουν το αυξανόμενο δημοκρατικό τους έλλειμμα, οι ΗΠΑ έχουν διπλασιάσει την προσπάθειά τους να διαφημίσουν τη δημοκρατία των ΗΠΑ και παρενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και ακόμη και υποκίνησαν πολέμους στο όνομα της προώθησης της δημοκρατίας.
Οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει ένα «δόγμα Neo-Monroe» στη Λατινική Αμερική, έχουν υποκινήσει «έγχρωμες επαναστάσεις» στην Ευρασία και ενορχηστρώνουν την «Αραβική Άνοιξη» στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική, φέρνοντας συνεχώς χάος, προβλήματα διαβίωσης και καταστροφές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες . Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα εγχειριδίων για το πώς η δημοκρατία των ΗΠΑ αποσταθεροποιεί τον κόσμο. Τα γεγονότα έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι το δράμα για τη δημοκρατία που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ δεν είναι ποτέ ευλογία, αλλά όλεθρος για τον κόσμο».
Όσοι γνωρίζουν από Κινέζικη διπλωματία, καταλαβαίνουν ότι η ιδεολογική προσέγγιση του συγκεκριμένου κειμένου, ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου. Πολύ πιο ισχυρή από οποιαδήποτε άλλη επιθετική δήλωση.