Φόβοι για επανεμφάνιση της ελονοσίας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει μολυσματικές ασθένειες όπως η ελονοσία, να εξαπλωθούν σε περισσότερα μέρη του κόσμου, δήλωσαν χθες ειδικοί σε συνέδριο στο Άμπου Ντάμπι, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη.

Μιλώντας στη σύνοδο Forecasting Healthy Futures, οι επιστήμονες αποκάλυψαν τον ευρύτερο αντίκτυπο στην υγεία από την αύξηση της θερμοκρασίας, με περισσότερους ανθρώπους να εκτίθενται σε μολυσματικές ασθένειες όπως η ελονοσία, η χολέρα, ο δάγγειος πυρετός και η φυματίωση.

«Δεν είναι μόνο μια κλιματική κρίση, αλλά και μια κρίση υγείας», δήλωσε ο Felipe Colon Gonzalez, επικεφαλής τεχνολογίας για την επιστήμη και την υγεία στο Wellcome Trust, ένα φιλανθρωπικό ερευνητικό ίδρυμα.

«Ζητήματα όπως η επισιτιστική ανασφάλεια και η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών γίνονται πιο συχνά και σοβαρά. Η ελονοσία παρατηρείται πλέον όλο και περισσότερο σε υψηλότερα υψόμετρα σε περιοχές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ επανεμφανίζεται επίσης σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου είχε προηγουμένως εξαλειφθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε δει τοπικά κρούσματα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία και το περιβάλλον αλλάζει για να επιτρέψει την ανάπτυξη της χολέρας και της φυματίωσης. Αυτό διευκολύνθηκε από την αλλαγή του κλίματος».

Κουνούπια που αναζητούν καλύτερο καιρό

Οι ειδικοί είπαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες ενθάρρυναν ορισμένα ασπόνδυλα να βρουν πιο δροσερό καιρό σε μεγαλύτερα υψόμετρα, με περισσότερες βροχοπτώσεις και υγρασία να προκαλούν πολλαπλασιασμό των κουνουπιών που μεταφέρουν ελονοσία.

Σύμφωνα με την αντίστροφη μέτρηση του Lancet για την υγεία και την κλιματική αλλαγή, ο αριθμός των μηνών που είναι κατάλληλοι για τη μετάδοση του Plasmodium falciparum – του θανατηφόρου παρασίτου που προκαλεί ελονοσία στους ανθρώπους – αυξάνεται.

«Λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών και κλιματικών συνθηκών, το περιβάλλον γίνεται πιο κατάλληλο για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε η Marina Romanello, εκτελεστική διευθύντρια του Lancet Countdown για τη δράση για την υγεία του κλίματος.

«Στην αξιολόγησή μας για μολυσματικές ασθένειες όπως ο δάγγειος πυρετός, η ελονοσία, η χολέρα και η φυματίωση, βλέπουμε να αυξάνεται το εύρος των οποίων το περιβάλλον είναι κατάλληλο για μετάδοση. Αυτό θα εκθέσει περισσότερους ανθρώπους σε αυτές τις απειλές, ιδιαίτερα εκείνους που ζουν σε υψηλότερα υψόμετρα και που προηγουμένως θεωρούνταν ασφαλείς από αυτές τις ασθένειες».

Η έκθεση αξιολόγησε τον αριθμό των μηνών που είναι κατάλληλοι για να ευδοκιμήσει η ελονοσία σε περιοχές τουλάχιστον 1.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αξιολογώντας τη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις και την υγρασία.

Ο αριθμός των μηνών κατά τους οποίους οι κλιματικές συνθήκες επέτρεψαν τη μετάδοση της ελονοσίας έχει αυξηθεί κατά 31% στην Αμερική και 13% στην Αφρική τις τελευταίες έξι δεκαετίες, διαπίστωσε.

«Με την ελονοσία, στη Νότια Αμερική και την Αφρική βλέπουμε υψηλότερες περιοχές που θεωρούνταν ασφαλείς από την ελονοσία να γίνονται πιο κατάλληλες για μετάδοση, επομένως περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται», είπε η κ. Romanello. «Αυτό θα ασκήσει αυξανόμενη πίεση στα συστήματα υγείας».

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η κλιματική αλλαγή θα έχει αυξανόμενο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία σε όλο τον κόσμο, λόγω πιο ακραίων καιρικών φαινομένων και των καυσώνων, ακούστηκε στη διάσκεψη.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 68% μεταξύ 2000-04 και 2017-21, ανέφερε η έκθεση, ενώ οι άνθρωποι αντιμετώπισαν κατά μέσο όρο εννέα επιπλέον ημέρες πολύ υψηλό ή εξαιρετικά υψηλό μετεωρολογικό κίνδυνο πυρκαγιών το 2018-21, σε σύγκριση με το 2001- 04.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ