Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι η Σερβία θέλει ειρήνη με τους Αλβανούς και αξιοπρεπείς σχέσεις, αλλά δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ούτε de facto ούτε de jure, γράφουν σήμερα τα σερβικά media.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προέβη σε δηλώσεις σήμερα σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει «ούτε de facto ούτε de jure» αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Στη συνάντηση στο Βράνιε, όπου ξεκίνησε την περιοδεία του στη Σερβία στο πλαίσιο του σχηματισμού του «Λαϊκού Κινήματος για το Κράτος», ο Βούτσιτς είπε ότι γνώριζε τι όρκο έδωσε στο Σύνταγμα.
«Δεν θα είμαι αυτός που θα υπογράψει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ντρέπομαι να περιφέρομαι στη Σερβία και να δικαιολογούμε στον καθένα. Δεν θα αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είτε de facto είτε de jure, αλλά θέλουμε ειρήνη με τους Αλβανούς, θέλουμε αξιοπρεπείς σχέσεις», είπε ο Βούτσιτς.
Εκτίμησε ότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο άλλαξε «πιο δραστικά και δραματικά» από ό,τι μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αλλά πρόσθεσε ότι στη Σερβία υπάρχουν «αυτοί που προσποιούνται ότι δεν βλέπουν πόσο δύσκολη είναι η θέση της χώρας».
Πέρασε η εποχή του μίσους Σέρβων και Αλβανών
Ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς- σύμφωνα με τη Σερβική Ραδιοτηλεόραση- είπε ότι η Σερβία θα είναι πάντα έτοιμη να επενδύσει στις αλβανικές κοινότητες και ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η εποχή του μίσους έχει περάσει πολύ και ότι πρέπει όλοι να εργαστούμε και να συνεργαστούμε.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο δημοτικό σχολείο «Μπράνκο Ραντίτσεβιτς» στο Μπουγιάνοβατς, όταν ρωτήθηκε από έναν Αλβανό δημοσιογράφο γιατί δεν ήταν παρών κανένας από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία αποτελείται κυρίως από Αλβανούς, ο Βούτσιτς απάντησε ότι ήταν όλοι καλεσμένοι, αλλά ότι μάλλον δεν ήρθαν γιατί δεν θα ήταν δημοφιλές στην Πρίστινα.
Επισκεπτόμενος το Μποσίλεγκραντ τόνισε ότι φέρει επενδύσεις στην περιοχή και υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί εργοστάσιο στην περιοχή. Άξιο παρατήρησης είναι ότι απευθύνθηκε στη βουλγαρική γλώσσα στη βουλγαρική κοινότητα της πόλης.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος