Η Hellenic Train δεν θα ξανακερδίσει ποτέ την εμπιστοσύνη του ελληνικού κοινού. Είναι ένα καμένο χαρτί μετά τα Τέμπη. Η θυγατρική των κρατικών ιταλικών σιδηρόδρομων έχει μπροστά της έναν «Γολγοθά» από δικαστικές διερευνήσεις για τυχόν ευθύνες της και αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει στις οικογένειες των θυμάτων.
Από τον Βασίλη Γαλούπη
Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι η αποκρουστική της στάση μετά το δυστύχημα. Η εταιρία, στην οποία είναι πρόεδρος ο Ντάριο Λο Μπόσκο, επέδειξε απάνθρωπη συμπεριφορά. Ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε καν πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες στο μοιραίο τρένο και, το βασικότερο, η Hellenic Train βρίσκει φτηνές δικαιολογίες μιλώντας με κατά προσέγγιση εκτιμήσεις για τον αριθμό των επιβατών.
Αμέσως μετά το δυστύχημα, η Hellenic Τrain κρυβόταν ενοχικά από παντού. Στη Θεσσαλονίκη έφταναν επιζήσαντες, αλλά δεν υπήρχε κανείς από την εταιρία για να τους καταγράψει, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι συγγενείς και οι αστυνομικές Αρχές.
Οπως κατήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Hellenic Train απουσίαζε και από τα νοσοκομεία: «Ως Υπουργείο Υγείας δεν είχαμε καμία βοήθεια από την εταιρία. Ολα έγιναν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, αυτοί κατέγραψαν τους τραυματίες, δεν υπήρξε καμία βοήθεια από την εταιρία. Δεν ήρθε κανένας άνθρωπος της εταιρίας στα νοσοκομεία για να μας βοηθήσει».
Η ανακοίνωση του Λο Μπόσκο έγινε ώρες μετά την τραγωδία, σχεδόν με αργοπορία μίας ολόκληρης ημέρας, και δεν περιελάμβανε καμία απάντηση. Ηταν τυπική και αποστασιοποιημένη, ενώ όλη η Ελλάδα είχε βυθιστεί στο πένθος.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Η εταιρία που εκπροσωπεί ο Λο Μπόσκο δέχτηκε από το 2017 να κάνει δρομολόγια σε διαδρομές – καρμανιόλες που δεν είχαν ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας, αν και ήταν απόλυτα ενήμερη για όλους τους κινδύνους. Η Hellenic Train είχε, ως επενδύτρια, τη μεγαλύτερη δύναμη από κάθε άλλον οργανισμό ή φορέα για να πιέσει για τη λειτουργία όλων των απαραίτητων συστημάτων που θα απέτρεπαν την τραγωδία. Δεν το έπραξε.
Τυχάρπαστη εταιρία
Από το 2017 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε, αντί ευτελούς τιμήματος 45.000.000 ευρώ, στα χέρια της κρατικής ιταλικής εταιρίας σιδηροδρόμων FSItaliane Group. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετονομάστηκε σε Hellenic Train. Αυτά, όμως, που ακολούθησαν από το βράδυ της Τρίτης αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια τυχάρπαστη εταιρία, που πλέον δεν έχει καμία θέση στη χώρα μας.
Η ραδιοφωνική υπηρεσία της DW μετέδωσε χθες ένα ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο «τα τρένα που παρουσιάστηκαν ως υπερσύγχρονα στην Ελλάδα από τη Hellenic Train είχαν χρησιμοποιηθεί από τους Ελβετούς και είχαν εμφανίσει πολλά περιστατικά πυρκαγιών». Ο πρόεδρος των ελβετικών σιδηροδρόμων είχε δηλώσει ότι το 50% των παραπόνων αφορούσε τέτοια περιστατικά με φωτιές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Ελβετοί τα έδωσαν για παλιοσίδερα το 2015, αλλά πέντε από τα τρένα πήγαν στην Ελλάδα. Οταν το έμαθε ο επικεφαλής των ελβετικών σιδηροδρόμων είχε πει «καλή τύχη στους Ελληνες».
Από τη μέρα που ανέλαβε τις τύχες των ελληνικών τρένων η εταιρία, τα προβλήματα με βλάβες, έλλειψη προσωπικού, καταργήσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων αυξήθηκαν δραματικά. Τον Ιούλιο του 2022, από τα συνολικά 2.940 προγραμματισμένα δρομολόγια προαστιακού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα 246 καταργήθηκαν ή ακυρώθηκαν (8,3%), με ένα μέρος να οφείλεται σε ελλείψεις σε μηχανοδηγούς λόγω ασθενείας.
Πέρυσι τον Ιανουάριο, 820 επιβάτες παρέμεναν εγκλωβισμένοι εν μέσω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», χωρίς να έχουν έγκαιρη, πλήρη και σαφή ενημέρωση για την εκτέλεση των δρομολογίων τους. Επεβλήθη πρόστιμο στη Hellenic Train ύψους 300.000 ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει αυτή την κατάσταση. Και όλα αυτά, όταν η κρατική επιδότηση για τις άγονες γραμμές αποτελεί την κυριότερη πηγή εσόδων της εταιρίας. Ομως, κατά την απαράδεκτη και αποικιακού τύπου σύμβαση που έχει υπογραφεί από το Ελληνικό Δημόσιο, άγονη γραμμή θεωρείται ακόμα και το πλέον κερδοφόρο δρομολόγιο… Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Επενδύσεις δεν έγιναν ποτέ
Στον ισολογισμό για το 2021, τα 50.000.000 ευρώ της αποζημίωσης του Δημοσίου για την άγονη γραμμή αποτελούσαν το 44% των εσόδων της Hellenic Train. Κι όλα αυτά ενώ οι επενδύσεις 450.000.000, για τις οποίες είχε δεσμευθεί, δεν έγιναν ποτέ.
Στον ίδιο ισολογισμό, η εταιρία ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σύνολο ενεργειών, που θα λειτουργούσε από το 2022, για να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κρίσιμες καταστάσεις με κατάλληλα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου – κάτι που αποδείχθηκε ψευδές.
Ακόμα και από τα τρένα που αγοράζει βγάζει κέρδη! Το 2021 απέκτησε πέντε αμαξοστοιχίες κόστους 47.500.000 ευρώ. Ομως, αυτά τα τρένα αγοράστηκαν από τη μητρική εταιρία στην Ιταλία. Συνεπώς, από τη μια τσέπη βγήκαν και στην άλλη τσέπη μπήκαν τα εκατομμύρια ευρώ. Οι επενδύσεις της θυγατρικής εταιρίας έγιναν έσοδα για τη μητρική.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις έκλειναν τα μάτια σε όλα αυτά επί έξι χρόνια και είναι συνένοχες για όλα όσα έκανε ως τώρα η Hellenic Train. Μετά την τραγωδία των Τεμπών, κάθε Ελληνας είδε το αληθινό πρόσωπο των Ιταλών ψευτοεπενδυτών, που κινούνται μόνο από τις επιδοτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
Το μοιραίο βράδυ της Τρίτης, που βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα, αποκάλυψε ένα σάπιο σκηνικό που ζέχνει απ’ όπου κι αν το πιάσεις.
Βιογραφικό
Ο Ιταλός Ντάριο Λο Μπόσκο είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Mediterranean της Ρέτζιο Καλάμπρια και πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών «Diceam». Είναι διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών σε Οικονομικά, Μηχανική και Logistic. Διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος πολλών εταιριών και δημόσιων φορέων της Ιταλίας, μεταξύ των οποίων και το ιταλικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Από το 2017 είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Hellenic Train – FSItaliane Group.