Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας διευκρίνισε γιατί λέει ‘όχι’ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βουλγαρία υποστηρίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ.

 Ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους επέδωσε το παράσημο του «Ιππέα της Μαντάρα»  στον πρέσβη της Ουκρανίας στη Βουλγαρία,  Βιτάλι Μοσκαλένκο,  αξιολογώντας τη θητεία του στη βουλγαρική πρωτεύουσα για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κιέβου και Σόφιας σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βούλγαρος πρόεδρος επεσήμανε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Σόφιας προς το Κίεβο.

«Για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, καθώς και για τη συνεχή βοήθεια προς τους πολίτες της Δημοκρατίας της Ουκρανίας και τους χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες που αναζητούν σωτηρία από τον πόλεμο στη χώρα μας. Οι χώρες και οι λαοί μας μοιράζονται βαθιούς ιστορικούς πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς, μια αξιόπιστη γέφυρα, για την οποία είναι και οι χιλιάδες εθνικοί Βούλγαροι στη Δημοκρατία της Ουκρανίας», είπε ο Ράντεφ.

Η Βουλγαρία δεν υπέγραψε τη δήλωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Πριν από λίγους μήνες, ο Ράντεφ αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, η βουλγαρική προεδρία εξέδωσε επίσημη θέση, η οποία ανέφερε ότι ο Ράντεφ δεν συμφωνούσε με το πλήρες κείμενο της δήλωσης, παρόλο που η Βουλγαρία αποτελεί μέρος της δήλωσης από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Ράντεφ, «η διακήρυξη εγκρίνεται τώρα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον ασφαλείας, επομένως λόγω των στρατιωτικών ενεργειών στο έδαφος της Ουκρανίας, η ένταξή της θα πρέπει να συζητηθεί στη Συμμαχία και να μην οδηγήσει στον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής των μελών της στον πόλεμο».

Το έγγραφο που καταδικάζει την προσάρτηση νέων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία υπογράφηκε από τους προέδρους της Βόρειας Μακεδονίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου και της Σλοβακίας.

«Η προμήθεια όπλων στο Κίεβο σημαίνει να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά»

Ο Ράντεφ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία γιατί δεν θα σταματήσει τη σύγκρουση.

Τον περασμένο μήνα, σε συνέντευξή του στο «Darik Radio», ο Βούλγαρος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η προμήθεια όπλων στο Κίεβο σημαίνει ότι η φωτιά σβήνει με βενζίνη και ότι θα υπάρξουν πολλά περισσότερα θύματα.

Σύμφωνα με τον Ράντεφ, η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο συνεπάγεται ότι η σύγκρουση «πρέπει να καταπολεμηθεί έως ότου ηττηθεί πλήρως μία από τις πλευρές», κάτι που αναπόφευκτα και σταδιακά οδηγεί «σε παγκόσμια σύγκρουση και πιθανότητα πυρηνικής αυτοκαταστροφής».

Ο Ράντεφ τόνισε ότι επομένως η χώρα του δεν πρέπει να στείλει όπλα για να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στη θέση του πρεσβευτή της Ουκρανίας τοποθετείται η Ολέσια Ιλάστσουκ  η οποία είναι ψυχολόγος και το όνομά της ήταν μπλεγμένο σε σκάνδαλο διαφθοράς με εταιρία κοσμημάτων στην χώρα της, όπως γράφει η bnr.bg.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ