Το Τριώδιο άνοιξε δίνοντας μας και επισήμως την ευκαιρία για αποκριάτικες χαρές και πανηγύρια. Τι θα ήταν η Αποκριά όμως χωρίς τα νόστιμα φαγητά που τη συνοδεύουν;
Το Τριώδιο διαρκεί ουσιαστικά τρεις εβδομάδες, με τις δύο τελευταίες να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το φαγητό, τα γλέντια και τα καρναβάλια που διοργανώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου ονομάζετε «Κρεατινή ή της Κρεοφάγου», έχει αποκορύφωμα της την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή της Απόκρεω. Η τρίτη εβδομάδα πάλι, ονομάζεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή συνηθίζουμε να καταναλώνουμε πολλά τυροκομικά προϊόντα και ολοκληρώνεται την Τυρινή Κυριακή, για να δώσει τη θέση της στη Σαρακοστή που ξεκινάει την επόμενη ημέρα, με την Καθαρά Δευτέρα.
Ποια είναι όμως τα πιο παραδοσιακά φαγητά και γλυκά που φτιάχνουμε στην Ελλάδα αυτές τις μέρες;
Πέρα από τα τσικνίσματα της Τσικνοπέμπτης, που περιλαμβάνουν ό,τι κρέας θέλει ο καθένας και μαγειρεμένο με τον τρόπο που προτιμάει (το νόημα άλλωστε είναι να μυρίσει τσίκνα το σπίτι), οι κρεατοφαγικές συνταγές των ημερών περιλαμβάνουν τον κρητικό τζουλαμά, που δεν είναι άλλο από βουτυράτη ρυζόπιτα με συκωταριά κοτόπουλου ή αρνιού, αρωματισμένη με πολλά μπαχαρικά αλλά και «μασκαρεμένες» συνταγές όπως τας κεμπάπ και χυλοπίτες σε πακετάκια φύλλου.
Η Αποκριά αγαπάει επίσης τα μακαρόνια, είτε πρόκειται για χειροποίητα ζυμαρικά που σερβίρονται με τυρί (όπως για παράδειγμα τα σκιουφιχτά από την Κρήτη) είτε για πληθωρικές μακαρονόπιτες. Τα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από την άλλη, μεταμορφώνονται σε νόστιμες πίτες, όπως πίτα της Τυρινής χωρίς φύλλο, και τηγανητές αγνόπιτες Κρήτης, με «αγνιά» δηλαδή μαλακή ζύμη και γέμιση από ξινομυζήθρα.
Στα γλυκά τώρα, την τιμητική τους έχουν οι λουκουμάδες και γενικά τα τηγανητά γλυκά, όπως τα παραδοσιακά Κατιμέρια από την Κω τα οποία είναι τηγανητά «κουλούρια» ζύμης γεμιστά με φρέσκο τυρί, ενώ συνηθίζονται πολύ και τα σιροπιαστά γλυκά, με πιο κλασικές επιλογές τον μπακλαβά και τη ρυζόπιτα.