Μια μέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τοmarket pass, το επίδομα της κυβέρνησης για την αφορά τροφίμων. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις άνοιξε, αντί για αύριο το πρωί που είχε εξαγγελθεί αρχικά.
Αυτή τη στιγμή, η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν από 0 έως 4 (δηλαδή 0, 1, 2, 3, 4), ενώ αύριο θα είναι ανοιχτή για τους ΑΦΜ με λήγοντα 5, 6, 7, 8, 9. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου, από την Πέμπτη θα είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για το market pass από όλους τους φορολογουμένους ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Όσοι κάνουν αίτηση για το market pass μέσα στον Φεβρουάριο και επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους θα πληρωθούν μέχρι τις 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ από τον Απρίλιο και μετά θα πληρώνονται μήνα μήνα.
Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέσα σε αυτό τον μήνα και επιλέξουν να πληρωθούν μέσω τραπέζης θα λάβουν τα χρήματά τους μέχρι 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Εως 3 Μαΐου προπληρώνεται και το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου. Σημειώνεται πως τα χρήματα καταβάλλονται τις τρεις πρώτες μέρες του μήνα, αλλά αν ο δικαιούχος δεν χρησιμοποιήσει τα χρήματα μέσα σε έναν μήνα, τότε τα χρήματα θα μείνουν εκεί ώστε να τα χρησιμοποιήσει μέχρι τη λήξη της περιόδου, η οποία είναι στις 31 Αυγούστου 2023.
Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές. Σε περίπτωση που επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών. Κάθε επιπλέον εξαρτώμενο μέλος ή φιλοξενούμενος προσθέτει στο εκτιμώμενο ύψος αγορών του νοικοκυριού 100 ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη μηνιαία επιδότηση κατά 10 ευρώ, εάν επιλεγεί η έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, ή κατά 8 ευρώ, εάν επιλεγεί η τραπεζική κατάθεση.
Σε κάθε περίπτωση, το μέγιστο εκτιμώμενο ύψος αγορών ορίζεται στα 1.000 ευρώ, οπότε και η μέγιστη μηνιαία επιδότηση καθορίζεται στα 100 ευρώ, εάν επιλεγεί η έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, ή στα 80 ευρώ, εάν επιλεγεί η τραπεζική κατάθεση. Τα εισοδηματικά κριτήρια για να πάρει κάποιος την οικονομική ενίσχυση αρχίζουν από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, για ζευγάρι έως 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, για τις μονογονεϊκές οικογένειες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 24.000 ευρώ, με 5.000 για κάθε επιπλέον παιδί. Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.
Τα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων είναι έως 250.000 ευρώ για άγαμους, χήρους ή ζευγάρια σε διάσταση. Από την ενίσχυση εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα που το 2021 δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα ή ως φιλοξενούμενα, καθώς και όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το 2021. Από το market pass εξαιρούνται, επίσης, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και όλοι όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2021 έως και την 31 Δεκεμβρίου 2022. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει μέχρι τις 15/3/2023 αίτηση στην εφαρμογή, εισερχόμενος με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΤΑΧΙSnet). Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο αιτούμενος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, όπως τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης (έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό) και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.
Στην περίπτωση της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, ο αιτούμενος υποβάλλει -υπό μορφή IBAN- ενεργό λογαριασμό τραπέζης, στον οποίο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον συνδικαιούχος, και επιλέγει το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ότι σε περίπτωση επιλογής έκδοσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ο ίδιος ο δικαιούχος ή κάποιο μέλος του νοικοκυριού πρέπει να διαθέτει κινητό τηλέφωνο ικανό να πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές (μέσω πρωτοκόλλου NFC). Σημειώνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Φυσικά, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεως για το market pass μέσω ΚΕΠ.
Ποια είναι τα SOS μετά την υποβολή της αίτησης
Μόλις οι δικαιούχοι υποβάλουν την αίτηση, τότε θα τους εμφανιστούν κάποια μηνύματα στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr, τα οποία θα τους ενημερώνουν για την κατάσταση της αίτησης. Αναλυτικά:
– ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ: Η αίτηση δεν έχει υποβληθεί οριστικά, καθώς ο αιτούμενος δεν έχει πιέσει το πλήκτρο ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης.
– ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: Η αίτηση έχει υποβληθεί οριστικά και βρίσκεται στο στάδιο επαλήθευσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν.
– ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ (ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ): Η αίτηση είναι έγκυρη και αναμένεται η αποστολή της στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που επέλεξε ο δικαιούχος. Περισσότερες πληροφορίες κατά το στάδιο αυτό παρέχονται στον Πίνακα Πληρωμών.
– ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ: Η αίτηση έχει εγκριθεί και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες πληρωμές.
– ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: Η αίτηση έχει απορριφθεί έπειτα από τους προβλεπόμενους ελέγχους και μέχρι τις 15/3/2023 είναι δυνατόν να τροποποιηθεί και να υποβληθεί εκ νέου. Για την απόρριψη ο δικαιούχος λαμβάνει ενημέρωση μέσω e-mail.
– ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ ΠΛΗΡΩΜΗ: Η αίτηση είναι έγκυρη και απεστάλη προς πληρωμή, αλλά δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της πίστωσης από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που επέλεξε ο δικαιούχος. Για την απόρριψη ο δικαιούχος λαμβάνει ενημέρωση μέσω e-mail. Μετά τις 15/3/2023 ο δικαιούχος μπορεί να τροποποιήσει στοιχεία που σχετίζονται με τον τρόπο πληρωμής που επέλεξε (ΙΒΑΝ ή/και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα) μέχρι τις 2/5/2023, δεν μπορεί, όμως, να αναιρέσει την αρχική επιλογή του μεταξύ άυλης ψηφιακής κάρτας και τραπεζικής κατάθεσης.
ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ: Απαιτείται επικοινωνία του δικαιούχου με το τηλέφωνο εξυπηρέτησης κοινού 2102156327 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-17.00) ή αποστολή e-mail στο [email protected].
Τα μηνύματα στον πίνακα πληρωμών
Κρίσιμο σημείο αποτελούν και τα μηνύματα στον πίνακα πληρωμών, τα οποία ενημερώνουν σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία καταβολής των ποσών. Συγκεκριμένα:
– ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η συγκεκριμένη πληρωμή θα αποσταλεί στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προς πραγματοποίηση κατά την εκτιμώμενη ημερομηνία εκτέλεσης.
– ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ – ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η συγκεκριμένη πληρωμή έχει αποσταλεί στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και η επεξεργασία της μπορεί να διαρκέσει έως 10 εργάσιμες ημέρες.
– ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ: Η συγκεκριμένη πληρωμή έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.
– ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: Δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πληρωμής. Για την απόρριψη ο δικαιούχος λαμβάνει ενημέρωση μέσω e-mail. Μετά τις 15/3/2023 ο δικαιούχος μπορεί να τροποποιήσει στοιχεία που σχετίζονται με τον τρόπο πληρωμής που επέλεξε (ΙΒΑΝ ή/και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα) μέχρι τις 2/5/2023, δεν μπορεί, όμως, να αναιρέσει την αρχική επιλογή του μεταξύ άυλης ψηφιακής κάρτας και τραπεζικής κατάθεσης.
Προκειμένου να δηλώσει ο δικαιούχος έναν λογαριασμό τραπέζης, θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος σε αυτόν (όχι απαραίτητα πρώτος δικαιούχος).
Οι κινήσεις μετά την απόρριψη
Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό του, ο αιτών θα ενημερώνεται με e-mail και η αίτησή του θα ενεργοποιείται μετά τη 15η Μαρτίου, ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επανυποβάλει την αίτηση μέχρι τη 2α Μαΐου 2023. Μετά την επανυποβολή γίνεται ξανά η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό, τον επόμενο μήνα, οπότε πιστώνονται και τα ποσά των προηγούμενων μηνών που απορρίφθηκαν. Σημειώνεται πως ο εκάστοτε δικαιούχος δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει τον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης μετά την υποβολή της αίτησης.
Σε ποιες επιχειρήσεις «περνάει»
Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα Market Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Συγκεκριμένα, το Market Pass «περνάει» στις επιχειρήσεις με τους εξής κωδικούς:
-5411: Παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ
-5422: Κρεοπωλεία
-5441: Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
-5451: Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
-5462: Αρτοποιεία
-5499: Διάφορα καταστήματα τροφίμων
Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε e-shop συναφών επιχειρήσεων.