Εικόνα της Θεοτόκου Παραμυθιάς, από τη Μονή Βατοπέδου στο Άγιο Όρος, μεταφέρθηκε σήμερα στην εκκλησία «Αγίων Μαρτύρων Μπρανκοβένι» στην πόλη Σορόκα (σημ.160 χλμ βόρεια του Κισινάου)
Πρόκειται για αντίγραφο θαυματουργής εικόνας από την Ελλάδα και δωρεά μιας ομάδας χριστιανών από το Βουκουρέστι.
Στην εικόνα έγινε τελετή από τον Παναγιώτατο Πέτρο, αρχιεπίσκοπο Κισινάου και μητροπολίτη Βεσσαραβίας.
Ο Πέτρος, Αρχιεπίσκοπος Κισινάου και Μητροπολίτης Βεσσαραβίας δήλωσε: «Κάθε εικόνα που είναι ζωγραφισμένη και καθαγιασμένη φέρνει ευλογία».
Το αντίγραφο της εικόνας της Θεοτόκου Παραμυθιάς, ευρέως γνωστή ως Παρηγορήτρια, δώρισε μια ομάδα ενοριτών από το Βουκουρέστι, με επικεφαλής τη δασκάλα Ρόντικα Νταβίντ. Αυτό ζωγραφίστηκε σε διάστημα εννέα μηνών στο εργαστήριο της Μονής Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.
Η Ρόντικα Νταβίντ που είναι κάτοικος Βουκουρεστίου δήλωσε:
«Οι πατέρες εκεί ήταν πολύ ανοιχτοί, έκαναν ό,τι μπορούσαν, ακόμα κι αν για κάποιους σαν και εμάς ο 1 χρόνος φαίνεται πολύς, αν αναλογιστούμε τον αριθμό των παραγγελιών που έχουν γίνει σε χρόνο ρεκόρ. Η ζωγραφική ενός τέτοιου εικονιδίου μπορεί να διαρκέσει έως και 3 χρόνια. Θα μπορούσα να πω ότι η Μητέρα του Θεού λειτούργησε. Εξέφρασα αυτή την όμορφη σκέψη και τότε φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοι από τον χώρο εργασίας, έδειξαν όλοι πρόθυμοι να εμπλακούν για την υλοποίηση αυτού του όμορφου έργου ψυχής».
Οι Χριστιανοί της Σορόκα έσπευσαν να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στην εικόνα που θα τους φυλάει από εδώ και στο εξής.
Ο Σορίν Χουλούτζα ιερέας της ενορίας της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας «Αγίων Μαρτύρων Μπρανκοβένι» είπε ότι «αυτή η εικόνα ήρθε ακριβώς ως παρηγοριά για εμάς από την άκρη της χώρας. Εδώ μπροστά στην εκκλησία κυλάει το νερό του Δνείστερου, που μας χωρίζει από έναν άδικο πόλεμο. Ελπίζουμε η Μητέρα του Θεού να μας ενδυναμώσει, να μας προστατέψει. Όχι μόνο για να κρατήσουμε τον πόλεμο μακριά μας, αλλά και για να τον σταματήσουμε εντελώς».
Η εικόνα βρίσκεται στην εκκλησία των «Αγίων Μαρτύρων Μπρανκοβένι» στη Σορόκα και οι Χριστιανοί είναι ευπρόσδεκτοι ανά πάσα στιγμή. Το πρωτότυπο βρίσκεται στη μονή Βατοπέδου στο Άγιο Όρος.
TVR Moldova
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος