της Ιωάννας Λιούτα
Περισσότεροι από 1,4 εκατ. φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών Πόσοι όμως θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στο πρόγραμμα ρύθμισης χρεών που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών;
Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν πάνω τα 113 δισ. ευρώ και λόγω των συνεχών ανατιμήσεων θα αυξηθούν περαιτέρω.
Προϋποθέσεις,υψηλά επιτόκια αλλά και ο μεγάλος κίνδυνος να χαθεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης να υποχρεωθεί σε άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών, δυσχεραίνουν την ανταπόκριση των φορολογούμενων-οφειλετών.
-Οι οφειλέτες για να συμμετέχουν στα νέα προγράμματα των ρυθμίσεων για τα χρέη δεν πρέπει να έχουν άλλες μη εξυπηρετούμενες οφειλές
-Το πρόγραμμα αφορά το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2021 και μετά (δηλ.τα χρέη μετά την πανδημία)
-Πρέπει να πληρωθούν δύο δόσεις μαζί,συν την τρέχουσα δηλ. τρεις δόσεις (προϋπόθεση για την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων ειναι ο οφειλέτης να πληρώσει μέχρι 31 Ιουλίου 2023 δύο δόσεις)
-Το επιτόκιο για την πάγια ρύθμιση είναι πολύ υψηλό, φτάνει έως το 5,87% για μεγάλο διάστημα ( ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν το χρέος σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις)
– Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, που αφορά τις παλιές ρυθμίσεις, το επιτόκιο ανέρχεται στο 3% ..
-‘Οταν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενων μηνιαίες δόσεις ή με την καθυστέρηση της καταβολής των δύο τελευταίων δόσεων για περισσότερο από δύο μήνες, η ρύθμιση παύει να ισχύει και ο οφειλέτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει άμεσα το υπόλοιπο του χρέους (ισχύει και για τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι ληξιπρόθεσμες και έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.).