Πρωτοφανείς πιέσεις σε δικαστές για Ειδικά Δικαστήρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Ένα μόνιμο, μαύρο πέπλο διαρκών κυβερνητικών πιέσεων σε ανώτατους δικαστές έχει εγκατασταθεί μόνιμα πάνω από τον Άρειο Πάγο. Και οι πιέσεις αυτές φαίνεται πως ασκούνται είτε μέσω υποσχέσεων για ανταλλάγματα είτε μέσω απειλών.

H πρώτη συγκλονιστική αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», που έφερε στο φως τους διαλόγους που εκτυλίχθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας προκειμένου να πεισθούν διαφωνούντες δικαστές να ψηφίσουν υπέρ του δικαιώματος των servicers να προσφεύγουν για λογαριασμό των funds που εκπροσωπούν ακόμα και για αναγκαστικές εκτελέσεις και πλειστηριασμούς. Πληροφορίες, τώρα, αναφέρουν πως πίσω από τις κλειστές πόρτες του Αρείου Πάγου ασκούνται παρόμοιες πιέσεις, είτε μέσω απειλών είτε μέσω υποσχέσεων σε δικαστές που μετέχουν στις συνθέσεις των Ειδικών Δικαστηρίων. Δηλαδή, τόσο στο Ειδικό Δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά όσο και σε αυτό που εξετάζει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις πιέσεις αυτές, που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι αδιάκοπες, έχει τόσο μία κυρία που κατέχει ανώτατο αξίωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης όσο και η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στόχος; Φυσικά να μην είναι οι αποφάσεις αθωωτικές ή, έστω, ολοκληρωτικά αθωωτικές, προκειμένου να μην καταρρεύσει και, μάλιστα, πριν από τις εκλογές, με τεράστιο κρότο, και το τελευταίο λιθαράκι της ρητορικής που έχτισε η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της περί γενικότερων σκευωριών στη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου. Οι παρεμβάσεις, προφανώς, κρίθηκαν επιβεβλημένες από το κυβερνών κόμμα επειδή στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέπεσαν οι κατηγορίες. Το γεγονός μαρτυρά η ίδια η πρόταση της εισαγγελέως Όλγας Σμυρλή και στις δύο περιπτώσεις. Για το μεν Ειδικό Δικαστήριο που εξετάζει τον κ. Παππά η εισαγγελέας έκανε λόγο για «κονιορτοποίηση του κατηγορητηρίου», προτείνοντας την πλήρη απαλλαγή του πρώην υπουργού. Αντίστοιχα, πλήρως απαλλακτική ήταν η πρόταση της εισαγγελέως τόσο για τον κ. Παπαγγελόπουλο όσο και για την κυρία Τουλουπάκη. Στη δεύτερη, μάλιστα, περίπτωση η κυρία Σμυρλή ανέφερε πως το κατηγορητήριο κατέπεσε από τους ίδιους τους μάρτυρες κατηγορίας, ενώ τόνισε πως «πρέπει να ληφθεί υπόψη πως κρίθηκε (σ.σ.: από το Δικαστικό Συμβούλιο της διαδικασίας του Ειδικού Δικαστηρίου) ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έκανε παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis. Δεν λειτουργεί έτσι ως πρώην εισαγγελέας, ως άνθρωπος ή ως πολιτικός».

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ασκούνται πιέσεις για κάποιες από τις συγκεκριμένες υποθέσεις. To παιχνίδι που παίζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου. Δηλαδή, όταν το Δικαστικό Συμβούλιο της διαδικασίας του Ειδικού Δικαστηρίου παρέδωσε το βούλευμά του, το οποίο ήταν πλήρως απαλλακτικό για εκδότες, δημοσιογράφους αλλά και για τον κ. Παπαγγελόπουλο και την κυρία Τουλουπάκη, τόσο για τη δήθεν σκευωρία γύρω από την υπόθεση Novartis όσο και για τη «λίστα Λαγκάρντ». Τότε, πολλοί δημοσιογράφοι αλλά και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας είχαν μεταδώσει την Πληροφορία ότι το βούλευμα δεν είναι απαλλακτικό για τον κ. Παπαγγελόπουλο και την κυρία Τουλουπάκη σε ό,τι αφορούσε τη δήθεν σκευωρία για την υπόθεση Novartis. Ποιοι είχαν μεταφέρει λανθασμένες πληροφορίες στους δημοσιογράφους για την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου; Οπως φαίνεται, τα ίδια πρόσωπα που τώρα προσπαθούν να επηρεάσουν την κρίση των συνθέσεων των Ειδικών Δικαστηρίων.

Οι ψευδείς πληροφορίες από ανώτατες δικαστικές πηγές που έπεσαν στο κενό

Μετά την μετάδοση της ψευδούς είδησης ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κυρία Τουλουπάκη παραπέμπονται στη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου, και σε σχέση με τη δήθεν σκευωρία στην υπόθεση Novartis, η Ιωάννα Μάνδρου ζήτησε συγγνώμη μέσω άρθρου της στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου εργάζεται, λέγοντας: «Η πληροφόρηση αργά χθες το βράδυ για παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη για την ενοχοποίηση των 10 πολιτικών δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια, ήταν ψευδής και ως εκ τούτου η υπογράφουσα στο μέτρο που της αναλογεί η ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες μας ζητά συγγνώμη». Η κ. Μάνδρου είχε αποκαλύψει επίσης -το οποίο είναι και το πλέον σημαντικό- πως «το σύνολο του Τύπου δημοσίευσε τις ίδιες πληροφορίες, ενώ οι πηγές των πληροφοριών αυτών υπήρξαν ανώτατες δικαστικές πηγές». Και φαίνεται πως αυτές οι ανώτατες δικαστικές πηγές που έδωσαν και τότε την ψευδή πληροφορία για το βούλευμα είναι οι ίδιες που τριγυρνούν, και σήμερα στα γραφεία των δικαστών κλείνουν τις πόρτες πίσω τους και ασκούν πιέσεις.

Τι, αλήθεια, συνέβη το βράδυ της 30ής Ιουνίου, όταν μεταδόθηκε η λανθασμένη πληροφορία ή, κυριότερα, τι άραγε συνέβη τις προηγούμενες ημέρες; Φαίνεται πως τα πρόσωπα που άσκησαν πιέσεις ένιωσαν τη βεβαιότητα ότι οι πιέσεις αυτές είχαν αποτέλεσμα. Έτσι, πιθανότατα πληροφόρησαν τους δημοσιογράφους προτού δοθεί το βούλευμα από τους ανώτατους δικαστές επειδή ακριβώς πίστεψαν πως αποκλείεται με τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν να μην επηρέασαν την κρίση τους. Φυσικά, αποκαλύφθηκε περίτρανα σε εκείνη την περίπτωση πως «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας». Οπως μπορεί να αποδειχθεί και στη συνέχεια. Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ των funds έχει ήδη τραυματίσει το κύρος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας στο μυαλό των Ελλήνων. Εάν αποκαλυφθεί ακόμα μία υπόθεση επηρεασμού, είτε μέσω απειλών είτε μέσω ανταλλαγμάτων, το τραύμα θα βαθύνει επικίνδυνα για το σύνολο της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ