Η εκστρατεία θα κόστιζε από έξι έως 15 εκατομμύρια δολάρια. Οι πελάτες θα μπορούσαν να πληρώσουν με μετρητά ή Bitcoin.
Μιχάλης Ψύλος απο το naftemporiki.gr
-Παρακολουθούσαν τα email υψηλόβαθμων πολιτικών και των συνεργατών τους σε πραγματικό χρόνο.
-Διοικούσαν έναν στρατό «τρολ» με περισσότερους από 30.000 ψεύτικους λογαριασμούς.
-Δημοσίευαν κάθε είδους παραπληροφόρηση ως «ειδήσεις» στα μέσα ενημέρωσης.
Αυτή η λίστα είναι απλώς ένα μικρό απόσπασμα από το οπλοστάσιο της «Ομάδας Χόρχε» (Team Jorge)-Μίας μέχρι πρότινος μυστικής εταιρείας από το Ισραήλ. Η ύπαρξη και οι μέθοδοί της αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο έρευνας πάνω απο 100 δημοσιογράφων , που συντονίζονταν από το δίκτυο «Forbidden Stories».
Τρεις δημοσιογράφοι -ερευνητές της Haaretz, του ιστότοπου The Marker και του Radio France, συναντήθηκαν κρυφά με την Ομάδα Χόρχε, υποδυόμενοι πιθανούς πελάτες.
Ο “Χόρχε” δεν είναι άγνωστος στους κύκλους ασφαλείας: Είναι το αφεντικό της εταιρείας και ονομάζεται στην πραγματικότητα Ταλ Χανάν. Κάποτε έκανε καριέρα στον ισραηλινό στρατό. Την επιχείρηση διευθύνει ο αδελφός του Ζόχαν Χανάν, ο οποίος λέγεται ότι δραστηριοποιείται στην ισραηλινή μυστική υπηρεσία εδώ και χρόνια.
Οι δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν ως μεσάζοντες και εκπρόσωποι ενός επιχειρηματία με συμφέροντα στην Αφρική. Θα ήθελαν να αναβληθεί η ημερομηνία εκλογών σε μια αφρικανική χώρα. Θα μπορούσε η ομάδα Χόρχε να βοηθήσει σε αυτό; Αυτά που ανακάλυψαν οι τρεις δημοσιογράφοι μοιάζουν με εφιάλτη για τη δημοκρατία.
Η ισραηλινή εταιρεία, η οποία είχε συγκροτηθεί από πρώην αξιωματούχους του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, εξήγησε ότι θα μπορούσε να προκληθεί «αναταραχή», σε κάποιο βαθμό.
Το «κόστος» μιας αναταραχής
Η εκστρατεία θα κόστιζε από έξι έως 15 εκατομμύρια δολάρια. Οι πελάτες θα μπορούσαν να πληρώσουν με μετρητά ή Bitcoin. Η Ομάδα Χόρχε θα προκαλούσε επίσης «χειρουργικές» επιθέσεις την ημέρα των εκλογών, οι οποίες εσωτερικά θα αναφέρονταν ως “D-Day”. Θα μπορούσαν να επιτεθούν στα υπολογιστικά συστήματα μελών της αντιπολίτευσης ή να δημιουργήσουν παρατυπίες και νοθεία στην εκλογική διαδικασία.
Οι «προσφορές» ακούγονται σχεδόν απίστευτες για να είναι αληθινές. Όμως, μετά από μήνες παρακολούθησης, οι δημοσιογράφοι μαζί με συναδέλφους από το SPIEGEL, το ZDF και τον Guardian,κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολλά στοιχεία ότι η Ομάδα Χόρχε μπορούσε να το κάνει. Η ομάδα έδειξε στους τρεις μυστικούς δημοσιογράφους πόσο εύκολα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε έναν παραβιασμένο λογαριασμό Telegram που ανήκε σε πολιτικό σύμβουλο στην Κένυα και να στείλουν οι ίδιοι μηνύματα από εκεί.
Καυχήθηκαν για τη συνωμοσία που έστησαν στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 2013 για ένα σκάνδαλο διαφθοράς με ψεύτικα emails.
«Είμαστε αέρας»
Η ομάδα Χόρχε δεν υπήρχε «επίσημα», μέχρι σήμερα. Η μυστική εταιρεία δεν εμφανίζεται στο μητρώο του Ισραήλ . Το γραφείο τους είναι κοντά στο Τελ Αβίβ. Δεν υπάρχει όνομα στην πόρτα. «Είμαστε αέρας», υποστηρίζουν οι κυβερνομισθοφόροι. Αλλά ομολογούν ότι δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα στην Ελλάδα, την Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κάπου 33 χώρες επλήγησαν από τη δράση της Ομάδας Χόρχε. Κυβερνοεπιθέσεις σε εκλογικούς καταλόγους στην Ινδονησία το 2019. Στη Νιγηρία, οπου το 2015 , η Ομάδα Χόρχε παρακολουθούσε τα τηλέφωνα ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.
Οι ψεύτικες ειδήσεις διαδίδονταν μέσω ενός εσωτερικού συστήματος Aims (Advanced Impact Media Solutions).
Οι καλές διασυνδέσεις με τους ισραηλινούς κύκλους ασφαλείας μπορεί να έχουν εξασφαλίσει ότι η Ομάδα Χόρχε μπόρεσε να λειτουργήσει στο σκοτάδι.
Η Ομάδα Χόρχε ήταν ή είναι ακόμη ένα γρανάζι στα εργαλεία της παγκόσμιας βιομηχανίας παραπληροφόρησης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν περισσότερες από 1000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν καμπάνιες παραπληροφόρησης, επιθέσεις χάκερ ή άλλες βρώμικες μεθόδους. Ισως η ερευνητική δημοσιογραφία καταφέρει να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγεία» . Γιατί ευτυχώς , υπάρχουν δημοσιογράφοι που ερευνούν και ελπίζουμε ότι θα φέρουν στο φως όλη την αλήθεια για τον εφιάλτη της δημοκρατίας.