Τσικνοπέμπτη είναι μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές του χρόνου, χάρις στην παράδοση και τις μυρωδιές που αποπνέει. Με τόσα φρεσκοψημένα κρεατικά στα κάρβουνα και ατελείωτο γλέντι δε θέλει και πολύ κάποιος για να πειστεί για την «ομορφιά» της.
Με την έλευσή της να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής βρήκαμε 10 ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από τη μεγάλη γιορτή και σας τα παρουσιάζουμε.
1. Το όνομα «Τσικνοπέμπτη» προέρχεται από τη λέξη «τσίκνα», δηλαδή τη μυρωδιά που έχει το καμένο ψημένο κρέας.
2. Η Τσικνοπέμπτη σαν ημέρα θεωρείται η «επίσημη» έναρξη της αποκριάτικης περιόδου.
3. Δεδομένου ότι Τετάρτη και Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας, καθιερώθηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας.
4. Κι άλλες χώρες γιορτάζουν την αντίστοιχη Τσικνοπέμπτη τους: Οι Γάλλοι έχουν την «Mardi Gras» («Λιπαρή Τρίτη») ενώ οι Γερμανοί έχουν την «Weiberfastnacht».
5. Στην Κομοτηνή υπάρχει το έθιμο τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια να ανταλλάσσουν φαγώσιμα δώρα κι από τη μία ο αρραβωνιαστικός στέλνει τον κούρκο ενώ από την άλλη η αρραβωνιαστικιά στέλνει μια κότα γεμιστή και μπακλαβά.
6. Επίσης στην Κομοτηνή, είθισται οι νοικοκυρές να καίνε μια κότα για να φαγωθεί την Κυριακή της Αποκριάς.
7. Στον Πόρο, οι νέοι κλέβουν ένα μακαρόνι, το οποίο πρέπει να τοποθετήσουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.
8. Στη Θήβα αρχίζει ο επονομαζόμενος «βλάχικος γάμος» που περιλαμβάνει το προξενιό δύο νέων που συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα.
9. Στην Πελοπόννησο, σφάζονται χοιρινά, από τα οποία μετά παρασκευάζονται παραδοσιακές λιχουδιές, όπως πηχτή, τσιγαρίδες, παστό και γουρναλοιφή.
10. Ένα ακόμη ενδιαφέρον και γουστόζικο έθιμο είναι αυτό στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσα» ή αλλιώς «Πέτε Γόλια», κατά το οποίο οι Κερκυραίοι υποδύονται κουτσομπόληδες που έχουν να αφηγηθούν νέα κουτσομπολιά.