Με μισθούς 20ού αιώνα οι στρατιωτικοί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά της κυβέρνησης στρέφει τα βέλη της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), εκφράζοντας την αγωνία της επειδή η «αγοραστική δύναμη των στρατιωτικών που εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα 1999 επί δραχμών διαρκώς μειώνεται», καθώς «ο πληθωρισμός καλπάζει επί μήνες κατατρώγοντας το οικογενειακό εισόδημα και η ενεργειακή κρίση βαίνει αμείωτη».

Σε πολυσέλιδη επιστολή της, που απευθύνεται στους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η ΠΟΕΣ, παραθέτοντας αποσπάσματα από απαντήσεις τους σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταλήγει στη διαπίστωση: «Προκύπτει έμμεση παραδοχή της Πολιτείας ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να αυξήσει τις υφιστάμενες οικονομικές παροχές ή/και να θεσπίσει πρόσθετες, αφού συνομολογείται η ιδιαίτερα δυσχερής δημοσιονομική κατάσταση της πατρίδας μας, που διαρκώς βασίζεται σε εξωτερικούς δανεισμούς».

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρονται η αποζημίωση νυκτερινής εργασίας, η αποκατάσταση της αδικίας στο μισθολόγιο των μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και η καταβολή αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, για το οποίο η κοινή υπουργική απόφαση βρίσκεται υπό έκδοση, η επιστολή της ΠΟΕΣ παραθέτει την ομολογία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας: «Παρότι αρχικά η σχετική δαπάνη εκτιμήθηκε στα 42.000.000 ευρώ, αιτήθηκε από το ΥΠ.ΟΙΚ. την εγγραφή πιστώσεων ύψους 18.000.000 ευρώ για λόγους δημοσιονομικούς». Για τους ίδιους λόγους μετατίθεται για το επόμενο οικονομικό έτος και η επανεξέταση του πλαισίου των αποδοχών των μαθητών των παραγωγικών σχολών.

Αποζημιώσεις

Για το ζήτημα μη καταβολής αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών (ζήτημα που αφορά και πλήθος άλλων αποζημιώσεων), ως κυβερνητικό επιχείρημα για τη μη καταβολή τους προτάσσεται το ειδικό μισθολογικό καθεστώς που διέπει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «διαφορετικό του ισχύοντος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο και αναγνωρίζει την ανάγκη ιδιαίτερης μισθολογικής αντιμετώπισής τους».

Καταλήγοντας η επιστολή της ΠΟΕΣ θέτει σειρά από εύλογα ερωτήματα με πρώτο στη σειρά το «τι είδους νέο μισθολόγιο (καλύτερο από το τρέχον) προτίθεται και μπορεί να φέρει η κυβέρνηση και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του». «Αφού το νέο μισθολόγιο θα είναι τόσο καλό (όσο έχει αρχίσει ήδη να παρουσιάζεται με τη συνηθισμένη τακτική των «διαρροών»), γιατί δεν παρουσιάζεται επίσημα ώστε να αξιολογηθεί δεόντως πριν από τις εκλογές;» διερωτάται η ομοσπονδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ