Γραφει ο Γιώργος Βενετσανος
Άκρως εντυπωσιακή η μεταστροφή των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας μετά τον φονικότατο σεισμό, με άρθρα και λόγια υπερ. των Ελλήνων και της Ελλάδος, που πλέον την εκθειάζουν ως έναν άριστο γείτονα, που έτρεξε από τους πρώτους να δώσει χείρα βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.
Όντος είναι έτσι, η πατρίδα μου έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά πράτωντας αριστα και βρέθηκε διπλά στον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας με την ΕΜΑΚ και πληθώρα προμηθειων πρώτης ανάγκης, ως γνήσιος πρεσβης του Ελληνισμου, που προτάσει πανω απο ολα τον ανθρωπο. Παράλληλα με το επίσημο κράτος και οι Έλληνες πολίτες που πάρα τα δικά τους προβλήματα, (που δεν είναι και λίγα) καθώς και τα ατοπήματα του τούρκου προέδρου, που ήθελε σώνει και καλά την Ελλάδα στην ζώνη του κακού, τρέφουν ανθρώπινα αισθήματα για τους πολίτες της γειτονικής χώρας βοηθωντας με αποστολές εφοδίων πρώτης ανάγκης τους σεισμοπαθείς γείτονες τους.
Θα ήθελα να πιστέψω ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από όλα αυτά θα μπουν σε φάση εξομάλυνσης, όπως θα έπρεπε να είναι, γιατί εδώ που τα λεμε οι δύο λαοί έχουν πράγματα που τους χωρίζουν , αλλά έχουν πολλά περισσότερα που τους ενώνουν. Υπάρχει όμως ένα τεράστιο ερωτηματικό, το παντοδύναμο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΕΣΑ) της γείτονας χώρας, του οποίου οι αποφάσεις δεσμεύουν την οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας, οπότε είμαι υποχρεωμένος να κρατώ μικρό καλάθι με τους Τούρκους πολίτικους, διότι ελέγχονται από το ΕΣΑ και δεν αποκλείεται εκεί που μας λένε τα καλύτερα λόγια, να ακούσουμε σε όχι πολύ βάθος χρόνου πολεμικές κραυγές του τύπου: «θα έρθουμε ένα βράδυ», βέβαια αυτό δεν έγινε γιατί πήγαν οι Έλληνες διασώστες ένα βράδυ σώζοντας ζωές και αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά με την γειτονική χώρα.