Τελείως απροστάτευτοι οι δανειολήπτες: Στο «σφυρί» χιλιάδες σπίτια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταίο… προπύργιο που είχαν οι δανειολήπτες για να σταματούν τους πλειστηριασμούς των σπιτιών τους θεωρούν την απόφαση του Αρείου Πάγου να δώσει το πράσινο φως στους διαχειριστές δανείων να προχωρούν οι ίδιοι σε πλειστηριασμούς νομικοί που ειδικεύονται στα «κόκκινα» δάνεια.

Υπενθυμίζεται πως τα funds που έχουν αγοράσει δισ. ευρώ σε δάνεια από τις τράπεζες έναντι «πινακίου φακής» τα είχαν δώσει ως «εργολαβία» στους διαχειριστές δανείων, γνωστούς ως «servicers».

Ωστόσο, η ύπαρξη δύο νόμων, ένας του 2003 και ο δεύτερος του 2015, δημιουργούσε ένα νομικό «κενό», με αποτέλεσμα να θεωρείται πως οι servicers είχαν μεν δικαίωμα να προχωρούν σε απαιτήσεις είσπραξης των δανείων, αλλά δεν μπορούσαν να ενεργοποιήσουν έναν πλειστηριασμό.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου στερεί επί της ουσίας τη δικονομική δυνατότητα των δανειοληπτών να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού. Πλείστες είναι οι περιπτώσεις, μόνο τους τελευταίους μήνες, στις οποίες εκατοντάδες δανειολήπτες κατέθεσαν αιτήσεις ανακοπής πλειστηριασμών, επικαλούμενοι ότι το ανώτατο δικαστήριο δεν είχε αποφανθεί επί της συνολικής υπόθεσης.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, δεκάδες χιλιάδες πρώτες κατοικίες θα βγουν στο «σφυρί» και αναμένεται να πουληθούν «αντί πινακιού φακής». Σημειώνεται πως το… «φιλέτο» είναι άκρως δελεαστικό για τα «κοράκια» των κόκκινων δανείων, καθώς πρόκειται για 700.000 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ.

Τα funds διαχειρίζονται συνολικά ένα χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων δανείων 86 δισ. ευρώ. Από αυτά τα στεγαστικά δάνεια είναι 23,9 δισ., ενώ τα «κόκκινα» καταναλωτικά ανέρχονται σε 16,6 δισ. ευρώ.

Εχουν κερδίσει 18,7 δισ. ευρώ

Ηδη μέσω των πλειστηριασμών τα funds, που δεν έχουν ούτε έδρα ούτε καν προσωπικό στην Ελλάδα, αλλά συνήθως μία διεύθυνση στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, που παραπέμπει σε άδεια γραφεία, έχουν ήδη κερδίσει 18,7 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε απλωθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο γύρω από το θέμα που είχε προκύψει με τα funds. Σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη έκρινε πως οι διαχειριστές δανείων (servicers) -στους οποίους τα funds είχαν δώσει ως «εργολαβία» τα «κόκκινα» δάνεια- δεν μπορούσαν να διενεργούν πλειστηριασμούς, τα funds θα έρχονταν ενώπιον πληθώρας προσφυγών από δανειολήπτες που έχασαν τις περιουσίες τους ζητώντας τεράστιες αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν (το περασμένο φθινόπωρο) γινόταν ειδική αναφορά σε «αποκλίνουσες» αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ζητείτο να αντιμετωπιστεί επειγόντως η νομική αβεβαιότητα.

Και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Οκτώβριος 2022) υπογράμμιζε ότι αυτή η νομική εμπλοκή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάκτηση δανείων που διαχειρίζονται οι servicers.

«Οι τράπεζες έχουν καθαρίσει μεταβιβάζοντας τα δάνεια σε ξένους επενδυτές. Και τον σκοπό τους τον πέτυχαν. Τα «κόκκινα» δάνεια είναι στα χέρια των funds και οι εταιρίες διαχείρισης στραγγαλίζουν τον οφειλέτη» ανέφερε σε έρευνα των data journalists νομικός που ασχολείται με αυτές τις υποθέσεις. Ο ίδιος σημειώνει, δε, ότι δεν έχει ανακοπεί το κύμα των αναγκαστικών εκτελέσεων, αντιθέτως «υπάρχει έξαρση των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Μέχρι τον Ιούλιο είναι προγραμματισμένοι περισσότεροι από 10.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας».

Και όλα αυτά την ώρα που οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, που διαχειρίζονται δάνεια και απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ, υποστηρίζουν ότι επιτελούν θεάρεστο έργο, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (EΕΔΑΔΠ) και CEO της doValue Τάσος Πανούσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ