Μπορεί κάθε λεπτό που περνάει οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων να εξανεμίζονται ωστόσο τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να δίνουν μάχη με το χρόνο και να βγαίνουν νικητές.
Διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό από τα συντρίμμια έναν 35χρονο άνδρα στην τουρκική επαρχία Χατάι, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 28.000 και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.
Ομάδα Ρουμάνων διασωστών κατάφερε να ανασύρει τον 35χρονο Μουσταφά από τα συντρίμμια κτιρίου, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, περίπου 149 ώρες μετά τον σεισμό.
«Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε. Έλεγε “βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία”», δήλωσε ένας από τους διασώστες.
Συγκλονιστικές διασώσεις εγκλωβισμένων
Συνεχίζονται τα… θαύματα καθώς νωρίτερα, ομάδες είχαν καταφέρει να σώσουνένα 13χρονο κορίτσι 140 ώρες μετά τον σεισμό, ενώ ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και ένα βρέφος 7 μηνών που απεγκλωβίστηκε κάτω από τα συντρίμμια κτιρίου στην Αντιόχεια μετά από 140 ώρες.
Στο Χατάι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και απέφεραν καρπούς καθώς κατάφεραν να βγάλουν ζωντανούς από τα συντρίμμια μία έγκυο με τον αδερφό της.
Λεηλασίες δίχως τέλος
Την ίδια ώρα έντονο προβληματισμό δημιουργούν οι λεηλασίες που επιδίδονται επιτήδειοι στις πληγείσες από τον φονικό σεισμό περιοχές.
Χθες Σάββατο η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να κάνουν πλιάτσικο στην Αντάκια. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι».
Η αστυνομία και στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, να ελέγξουν την κυκλοφορία και να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων.
Φόβοι για εμφάνιση ασθενειών
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών.
«Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν εδώ, κάτω από τα συντρίμμια, θα πεθάνουν από τα τραύματα. Διαφορετικά από τις ασθένειες», τόνισε η Γκιζέμ. «Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα».
Ο αριθμός των νεκρών θα διπλασιαστεί
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τον σεισμό αυτό το χειρότερο γεγονός που έχει συμβεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα, ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός των νεκρών «τουλάχιστον θα διπλασιαστεί».
«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Ο σεισμός αυτός είναι η έβδομη πιο φονική καταστροφή που έχει καταγραφεί αυτό τον αιώνα, με τον απολογισμό των νεκρών να πλησιάζει αυτόν του σεισμού του 2003 στο Ιράν, όπου σκοτώθηκαν 31.000 άνθρωποι.
Μέχρι στιγμής οι επίσημοι απολογισμοί κάνουν λόγο για 24.617 νεκρούς στην Τουρκία και περισσότερους από 3.500 νεκρούς στη Συρία, όπου όμως τα στοιχεία δεν έχουν ενημερωθεί από την Παρασκευή.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επισκέφθηκε το Χαλέπι στη Συρία και χαρακτήρισε την καταστροφή «σπαραξικάρδια».