Από τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στην Τουρκία τουλάχιστον 22.500 άνθρωποι είναι ήδη γνωστό ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Αυτή η τραγωδία έχει ήδη επηρεάσει την αξιολόγηση του αρχηγού της χώρας, Ρετζέπ Ερντογάν.
Σεισμός που συγκλονίζει την πολιτική κατάσταση
Έτσι, στις 6 Φεβρουαρίου, ένας φονικός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών σημειώθηκε στα νότια της Τουρκίας, μετά τον οποίο καταγράφηκε μια σειρά από μικρότερες αλλά ισχυρές δονήσεις. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό στην Τουρκία από το 1939.
Οι τραγωδίες στα κράτη επηρεάζουν πολύ συχνά το πολιτικό κλίμα. Η Τουρκία δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ προσβεβλημένοι από την κυβέρνηση, και συγκεκριμένα από τον Ερντογάν, ο οποίος έχει γίνει η προσωποποίησή της εδώ και 20 χρόνια.
Αγνοήθηκαν οι επιστήμονες και επεκτάθηκε η διαφθορά στην Τουρκία
Αναλυτές του The Economist επισημαίνουν ότι η κατάρρευση τόσων πολλών κτιρίων στην Τουρκία -σχεδόν 6.000, σύμφωνα με την κυβέρνηση- θα αποτελέσει αιτία για ελέγχους.
«Θα προκύψουν στοιχεία ότι οι συμβουλές των σεισμολόγων αγνοήθηκαν, οι οικοδομικοί κώδικες παραβιάστηκαν και οι διεφθαρμένοι ή ανίκανοι επόπτες περιφρονήθηκαν.
Ένα σημάδι της οικονομικής άνθησης που έκανε τον Ερντογάν δημοφιλές κατά την πρώτη δεκαετία στην εξουσία ήταν η αύξηση των κατασκευών, αν και οι περισσότερες κατασκευές που κατέρρευσαν ανεγέρθηκαν πριν έρθει στην εξουσία.
Είχε δύο δεκαετίες για να προετοιμαστεί για έναν μεγάλο σεισμό. Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα από τα πιο ενεργά ρήγματα στον κόσμο», έγραψαν οι αναλυτές.
Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά τη δύναμη του σεισμού, τα κτίρια που χτίστηκαν σύμφωνα με όλους τους κανόνες θα έπρεπε να παραμείνουν άθικτα.
«Η μέγιστη ισχύς των δονήσεων κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού ήταν καταστροφική, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί κατηγορηματικά ότι ήταν αρκετή για να καταστραφούν τα σωστά κατασκευασμένα κτίρια», λέει ο David Alexander, καθηγητής σχεδιασμού και διαχείρισης έκτακτης ανάγκης στο University College του Λονδίνου.
Ο ειδικός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από τα χιλιάδες κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σχεδόν όλα δεν άντεχαν σε κανέναν αναμενόμενο οικοδομικό κώδικα και κανονισμό σε περίπτωση σεισμών.
Επιπλέον, οι άνθρωποι στην Τουρκία είναι δυσαρεστημένοι με το επίπεδο βοήθειας τις πρώτες ώρες μετά την κατάρρευση κτιρίων.
Για παράδειγμα, ανταποκριτές του BBC μίλησαν με κατοίκους της περιοχής.
Παραπονέθηκαν πολλοί για το έργο των διασωστών. Μια γυναίκα ονόματι Αρζού Ντεντέογλου, της οποίας τα δύο ανίψια θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια, παραπονέθηκε για την αργή αντίδραση της Τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD).
Λέει ότι οι κάτοικοι της περιοχής οργάνωσαν μόνοι τους έναν εκσκαφέα για να απομακρύνουν τα συντρίμμια. Αλλά οι υπάλληλοι δεν τους επέτρεψαν να το χρησιμοποιήσουν.
«Περιμέναμε μέχρι αργά το βράδυ, αλλά δεν ήρθε κανείς. Έφεραν τον εκσκαφέα με δικά τους μέσα, αλλά δεν μας επέτρεψαν να τον χρησιμοποιήσουμε – τον σταμάτησαν. Έχουμε δύο παιδιά κάτω από τα ερείπια και αυτοί μας πήραν τον εκσκαφέα…» είπε η γυναίκα.
Κάτοικοι ενός κοντινού σπιτιού είπαν στα μέσα ενημέρωσης ότι κανείς από την υπηρεσία διάσωσης δεν ήρθε να βοηθήσει τις πρώτες 24 ώρες.
Τα θύματα μου λένε ότι περίμεναν βοήθεια την ημέρα του σεισμού. Αλλά μετά από 24 ώρες, οι φωνές από κάτω από τα συντρίμμια σώπασαν, λένε.
Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί Τούρκοι παραπονέθηκαν για έλλειψη εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υποστήριξης για τη διάσωση των παγιδευμένων – μερικές φορές ακόμη και όταν μπορούσαν να ακούσουν κραυγές για βοήθεια.
Πρόκληση ο σεισμός για την τύχη του Ερντογάν
Οι δημοσιογράφοι υπενθύμισαν ότι τον Μάιο οι εκλογές περιμένουν τον Ερντογάν. Ο φυσικός κατακλυσμός θα γίνει προφανώς πρόκληση για την πολιτική του καριέρα.
Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν εξακολουθεί να είναι γεμάτος αποφασιστικότητα και λέει ότι σίγουρα θα γίνουν εκλογές τον Μάιο. Αλλά προετοιμάζεται για αυτούς με τον δικό του τρόπο. Στις 14 Δεκεμβρίου 2022, για παράδειγμα, ένα τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται ο κύριος πιθανός αμφισβητίας του Ερντογάν στις εκλογές και του επέβαλε πολιτική απαγόρευση.
Όσο για τις συνέπειες των σεισμών, ο Ερντογάν προσπάθησε να μπλοκάρει και εδώ κανάλια ενημέρωσης.
Στις 8 Φεβρουαρίου, το NetBlocks και το BalkanInsight ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε περιορίσει την πρόσβαση στο Twitter μετά από δημόσια κριτική στην κυβέρνηση του προέδρου για την αργή επίσημη απάντηση στους σεισμούς.
Σημειώνεται ότι αρκετές ημέρες μετά τον πιο καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταφέρει να παράσχει βοήθεια σε αρκετές περιοχές.
Ειδικοί, πολιτικοί και πολίτες έχουν ήδη επικρίνει την απαγόρευση, λέγοντας ότι το Twitter ήταν η κύρια πηγή επικοινωνίας για πολλούς ανθρώπους που αναζητούσαν επιζώντες, καθώς και για τοπικές και εθνικές εκστρατείες βοήθειας.
Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης ευνοεί τον Ερντογάν
Οι αντιλήψεις ότι η τουρκική κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τη φυσική καταστροφή θα μπορούσε να βλάψει τις προοπτικές του Ερντογάν. Αντίθετα, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει εθνική υποστήριξη γύρω από την απάντηση στην κρίση και να ενισχύσει τη θέση του.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις του Ερντογάν και του κόμματός του πλησιάζουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, γράφει ο Economist.
Μετά τον σεισμό, ο πρόεδρος κήρυξε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δέκα νότιες επαρχίες, σχεδόν μέχρι την ημέρα των εκλογών, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει τον τερματισμό της κριτικής ή της αντιπολίτευσης.
Ο πολιτικός και οικονομικός εμπειρογνώμονας Giorgiy Birkadze σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετοί επικριτές και όσοι είναι δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές του Ερντογάν στην Τουρκία, αλλά την παραμονή του σεισμού, η πλειοψηφία συμφώνησε ότι ο σημερινός αρχηγός του κράτους έχει ακόμα αρκετά μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο, η κατάσταση δεν φαίνεται τόσο αισιόδοξη αυτή τη στιγμή.
Στο blog του για το Channel 24, ο Birkadze σημειώνει ότι το εκρηκτικό κύμα των μετασεισμικών οικονομικών προβλημάτων της χώρας θα παίξει σίγουρα εναντίον του Ερντογάν, καθώς και κάποια πολιτική ευθύνη για τα επακόλουθα.
«Εξάλλου, ένας από τους λόγους για τόσο μαζικές καταστροφές κτιρίων είναι η αμνηστία της παράνομης δόμησης, στην οποία κατέφυγε ο Ερντογάν το 2018.
Εκείνη την εποχή, νομιμοποίησε περισσότερες από 9.000 αιτήσεις που δεν πληρούσαν πάντα ούτε πρότυπα ύψους ούτε δείκτες ποιότητας κατασκευής.
Το τίμημα ενός τέτοιου λαϊκισμού μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό από τους απλούς πολίτες της Τουρκίας να μην συγχωρήσουν τον Ερντογάν», γράφει ο ειδικός.
Πολιτικά, οι σεισμοί πρόσθεσαν επείγουσα ανάγκη στην Τουρκία, σημειώνει ο διεθνής ειδικός Ruslan Osypenko.
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο Ερντογάν έχει κάνει πολλά για να ενισχύσει την εξουσία του. Ενώ, σύμφωνα με τον ειδικό, η πολιτική αντιπολίτευση θα εκμεταλλευτεί τη φυσική καταστροφή και θα χρησιμοποιήσει τις συνέπειές της στον πολιτικό αγώνα.
«Για να βγει από αυτήν την κρίση, ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να χρησιμοποιήσει διεθνή βοήθεια και να αποδείξει στον κόσμο ότι οποιαδήποτε χώρα εξαρτάται από τα στοιχεία.
Μπορεί να ηγηθεί ενός κινήματος για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις φυσικές καταστροφές.
Η Τουρκία μπορεί να βγει με κάποιες για παράδειγμα, δημιουργώντας κάποια δομή ή ενώνοντας κέντρα συντονισμού βοήθειας σε μια ενιαία πλατφόρμα που θα ανταποκρινόταν γρήγορα», προτείνει ο Ρουσλάν Οσιπένκο σε ένα σχόλιο στο Ουκρανικό Ραδιόφωνο.
Πρόσθεσε ότι η οικονομία της Τουρκίας έχει σίγουρα υποστεί σημαντική ζημιά. Αυτό θα επιδεινώσει τις συνθήκες για την ανάδειξη του Ερντογάν ως υποψήφιου.
«Αν διεκδικείς επανεκλογή, και έχεις πίσω σου μια αποσταθεροποίηση των κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών συνθηκών, όταν η οικονομία αποδυναμώνεται, τότε τρέχεις με τις χειρότερες συνθήκες», σημείωσε ο ειδικός.
Έτοιμος ο Ερντογάν να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για το …σεισμό
Σύμφωνα με τον αναλυτή, αρχισυντάκτη της «obozrevatel», Ορέστης Σοχάρ, ο σεισμός στην Τουρκία κλονίζει την ελπίδα του Ερντογάν για μια δεύτερη προεδρία.
Ο αναλυτής σημειώνει ότι ο σημερινός πρόεδρος και η κυβέρνησή του έχουν συχνά κατηγορηθεί για διαφθορά στον τομέα των κατασκευών στην Τουρκία.
Ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, συνδέεται με τον κατασκευαστικό κλάδο, τροφοδοτώντας τις φήμες για σύγκρουση συμφερόντων.
Οι φήμες τροφοδοτήθηκαν γενναιόδωρα από σκάνδαλα σχετικά με παραβίαση των οικοδομικών κανονισμών και, κατά συνέπεια, προκάλεσαν ανησυχία για την ασφάλεια των κατοίκων.
«Ο πρόσφατος σεισμός, ως αποτέλεσμα του οποίου έχασαν τη ζωή τους πολλές χιλιάδες Τούρκοι, απεικόνισε όλες αυτές τις φήμες και τα σκάνδαλα. Το θέμα της ασφάλειας στέγασης και η ευθύνη της οικογένειας Ερντογάν αποδείχθηκαν βασικά στην ημερήσια διάταξη. Οι ψηφοφόροι αναμένεται να κρατήσουν τις αρχές υπεύθυνες για τις κατεστραμμένες γειτονιές και τις χαμένες ζωές», γράφει ο αναλυτής.
Σημειώνει ότι, όπως λένε ειρωνικά οι Τούρκοι, ο λίγο πολύ ευκίνητος Ερντογάν θα κατηγορήσει την αντιπολίτευση για την πρόκληση του σεισμού.
Korrespondent.net
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος