Σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκροές των τελειόφοιτων των πανεπιστημίων στο εξωτερικό για εξεύρεση εργασίας, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε μέτρα που ελπίζει να ανακόψει την τάση των επιστημόνων για διαφυγή σε αναπτυγμένες χώρες.
Ο Έντι Ράμα – σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων- δήλωσε ότι για όλους τους φοιτητές που βρίσκονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και χρηματοδοτούνται από το αλβανικό κράτος, θα εφαρμοστεί μια διαφοροποιημένη πολιτική, καθώς υποχρεώνονται για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά από σπουδές για να παραμείνουν στην Αλβανία.
Στη συνάντηση με τους φοιτητές που επωφελούνται από το νέο πρόγραμμα υποτροφιών σπουδών ίσο με τον ελάχιστο μηνιαίο μισθό, ο Ράμα έφερε το παράδειγμα των φοιτητών ιατρικής για τους οποίους το κράτος παρέχει τεράστια συνεισφορά στην εκπαίδευση.
«Ένας φοιτητής ιατρικής στην Αλβανία κοστίζει στο αλβανικό κράτος τα 15/16 του κόστους της μελέτης, ενώ ο ίδιος ο φοιτητής καλύπτει μόνο το 1/6 του κόστους. Πρόκειται για ένα δίπλωμα που έχει μεγάλη αξία, γιατί έχει διεθνή αξία. Το αλβανικό κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει 15 έως 16 μέρη των σπουδών ενός φοιτητή ιατρικής εάν ο φοιτητής ιατρικής δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στην Αλβανία τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα την επένδυση που κάνει η Αλβανία για αυτόν.
Το αλβανικό κράτος επενδύει με τις εισφορές των Αλβανών πολιτών και οι Αλβανοί πολίτες πληρώνουν φόρους για να λαμβάνουν πάντα καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες. Οι φόροι των Αλβανών πολιτών καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των σπουδών ενός φοιτητή που πληρώνει ως δίδακτρα ένα συμβολικό ποσό», είπε ο Ράμα.
Μιλώντας για τη νέα πολιτική που θα εφαρμοστεί και αναγκάζει τους φοιτητές να εργάζονται τουλάχιστον 3 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους στην Αλβανία, ο Ράμα τόνισε ότι «αυτή η πολιτική έρχεται ως αποτέλεσμα προβληματισμού για μια άλλη πολιτική που ανήκει στο έτος 2007, το λεγόμενο «Ταμείο Αριστείας».
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
«Η αύξηση των μισθών για την οποία μιλάμε σήμερα στον ιδιωτικό τομέα άρχισε και θα συνεχίσει να βαθαίνει, όπως θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους μισθούς και στο δημόσιο. Είναι απαραίτητο», τόνισε.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος